Jaarlijks voert de Stichting Verhalende Journalistiek verschillende activiteiten uit. Onze belangrijkste activiteit is het organiseren van de jaarlijkse Conferentie Verhalende Journalistiek. Daarnaast organiseren we ook lezingen en maken we ieder jaar ook het (online) boek Meestervertellers, met daarin de beste Nederlandstalige verhalende journalistiek van het jaar.


Conferentie


Thema van onze conferentie 2016 is storytelling in het digitale tijdperk. Voor het eerst hebben we een expert gevraagd om onze conferentie te cureren, en we zijn erg enthousiast dat ze heeft ingestemd: Amy O’Leary. O’Leary was producer bij de populaire Amerikaanse radioshow This American Life en werkte in acht jaar tijd in half een dozijn functies bij The New York Times.

bekijk alles in deze categorie


Meestervertellers


Een spanningsboog, een verhaallijn, goed uitgewerkte personages, een vloeiende stijl, oog voor detail, een trefzeker spel van beeld en taal. Een goed verhaal lees je in één ruk uit! Op 9 februari wordt het Jaarboek Verhalende Journalistiek 2015 gepresenteerd! Wat waren de mooiste journalistieke verhalen van het afgelopen jaar? Wat hebben we ademloos uitgelezen of tot en met de laatste scène bekeken?

bekijk alles in deze categorie


Gerard van Westerloolezing


Op deze lezing vertelt een verhalend journalist over eigen werk. Gerard van Westerloo hanteerde bij zijn reportages vier principes: hij koos voor alledaagse onderwerpen en er mocht niets aan de hand zijn, hij wachtte net zo lang tot hij een compleet beeld had, koos ervoor om de mensen zelf te spreken en zijn geïnterviewden kwamen elders niet aan het woord.

bekijk alles in deze categorie


Dag van het Grote Verhaal


Voor veel journalisten is het dé droom om dat ene Grote Verhaal te maken. Maar hoe regel je dat als je freelancer bent? Welk medium gaat zich bijvoorbeeld committeren aan jou en dat grote project en wie betaalt al die reiskosten die je maakt en -niet te vergeten- al die uren die je steekt in dat project? Want intussen moet er natuurlijk nog wel brood op de plank komen.

bekijk alles in deze categorie


Narratieve Beurs


De Stichting Verhalende Journalistiek (SVJ) looft de komende maanden twee narratieve beurzen uit van €2.500,- voor het doen van onderzoek voor verhalend journalistieke projecten: één beurs voor gedrukte geschreven media en één voor online media. SVJ roept Nederlandse en Vlaamse journalisten op om hun voorstel voor 27 januari 10.00 uur in te dienen.

bekijk alles in deze categorie