Weinig, minder, of helemaal niks

De afgelopen weken werkten Jacqueline Maris en Gerrit Kalsbeek onverminderd door aan de pilot van hun Polderpodcast. Ze hebben mogelijk al de ideale stem gevonden die de verschillende verhalen kan vertellen en kunnen zich langzaamaan experts noemen op het gebied van plattelandsmisdaadverhalen. De verhalende journalistieke podcasthit krijgt steeds meer vorm.

Lees verder

Lekker inkoppertje: een crimecast

De Stichting Verhalende Journalistiek gaat met steun van het Stimuleringsfonds proberen een Nederlandse non-fictiepodcast-hit te creëren. Het wordt de Polderpodcast, en ja, die gaat over misdaad. Maar nu eens niet over geweld in de grote stad.

Lees verder

Beurs voor verhalend journalistiek artikel voor online media

Oproep: De Stichting Verhalende Journalistiek looft een narratieve beurs uit van € 2500,- voor het maken van een verhalend journalistiek project voor internet. We roepen Nederlandse en Vlaamse journalisten op om voor 27 januari 10 uur een voorstel in te dienen.

Lees verder

Beurs voor verhalend journalistiek artikel voor dag-, week- of maandblad

Oproep: De Stichting Verhalende Journalistiek looft een narratieve beurs uit van €2.500,- voor het doen van (voor)onderzoek voor een verhalend journalistiek project. We roepen Nederlandse en Vlaamse journalisten op om voor 27 januari 10 uur een voorstel in te dienen.

Lees verder

27 januari 2017: Deadline inzenden narratieve beurs

De Stichting Verhalende Journalistiek (SVJ) looft de komende maanden twee narratieve beurzen uit van €2.500,- voor het doen van onderzoek voor verhalend journalistieke projecten: één beurs voor gedrukte geschreven media en één voor online media. SVJ roept Nederlandse en Vlaamse journalisten op om hun voorstel voor 27 januari 10.00 uur in te dienen.

Lees verder

Winnaar Narratieve Beurs Bekend

De eerste narratieve beurs voor een podcast is vandaag uitgereikt aan Jacqueline Maris & Gerrit Kalsbeek met hun podcast-idee “What’s up with the platteland”. Dit gebeurde op het Oorzakenfestival in De Brakke Grond. De narratieve beurs bedraagt € 4000,- voor het ontwikkelen van een verhalende podcast.

Lees verder

Genomineerden bekend voor journalistieke beurs

De jury voor de eerste narratieve beurs voor de podcast heeft gisteravond drie inzendingen genomineerd en een winnaar uitgekozen. De narratieve beurs bedraagt € 4000,- voor het ontwikkelen van een verhalende podcast. De beurs wordt morgen om half vier uitgereikt op het Oorzakenfestival in De Brakke Grond.

Lees verder

Flickr

De jury voor de Narratieve Beurs is bekend

Kaitlin Prest, Eleanor McDowall, Sven Speybrouck, Saar Slegers en Eef Grob (juryvoorzitter); dat zijn de vijf juryleden die vanaf volgende week donderdag mogen bepalen wie de eerste Narratieve Beurs van de Stichting Verhalende Journalistiek krijgt.

Lees verder

Meestervertellers 2016

De beste verhalende journalistiek van 2016. Bekijk het hier!

Lees verder

Winnaar publieksprijs: Schuldig

Wat waren de allerbeste journalistieke verhalen van 2016, op radio, TV, online en in dag- en weekbladen, in Nederland en in Vlaanderen? Op vrijdag 3 maart presenteerden we de beste tien van 2016. Een publieksjury koos daaruit het hoogtepunt van 2016. De allereerste winnaar van de publieksprijs gaat naar Schuldig.

Lees verder

Stichting Verhalende Journalistiek maakt Meestervertellers 2016 bekend

Wat waren de allerbeste journalistieke verhalen van 2016, op radio, TV, online en in dag- en weekbladen, in Nederland en in Vlaanderen? Op vrijdag 3 maart presenteert de Stichting Verhalende Journalistiek de beste tien van 2016.

Lees verder

3 maart 2017: Presentatie ‘Meestervertellers’

Op 3 maart wordt in het Universiteitstheater in Amsterdam 'Meestervertellers' gepresenteerd, met daarin de beste journalistieke verhalen van 2016, verschenen in dagbladen, tijdschriften, online en op radio en t.v.

Lees verder

Special Verhalende Journalistiek in de Vlaamse Journalist

De eerste Vlaamse special over verhalende journalistiek verscheen afgelopen april in De Journalist, het maandblad van De Vlaamse Vereniging van Journalisten. Bestuurs- en jurylid Menno Bosma vertelt in het tijdschrift wat de criteria zijn die de jury van Meestervertellers hanteert.

Lees verder

Fotograaf: Fleur Born

Meestervertellers: Verkenningen van een nieuwe wereld

9 februari was de presentatie van Meestervertellers, de bundeling van de elf beste verhalen van 2015, geselecteerd uit Nederlandse en Vlaamse media. Lees hier het verslag.

Lees verder

Jaarboek verhalende journalistiek 2014

Wat waren de mooiste journalistieke verhalen van het afgelopen jaar? Wat hebben we ademloos uitgelezen of tot en met de laatste scène bekeken?

Lees verder

Het leven dringt maar zelden door tot de krant

Als journalist sta je continu onder tijdsdruk en slinger je het ene na het andere verhaal de wereld in. Hoe vind je de tijd om narratieve pareltjes te maken? Dat is de vraag die Diana Sugg zich jaren geleden stelde.

Lees verder

19 mei 2017: Conferentie Verhalende Journalistiek

De datum voor de volgende Conferentie Verhalende Journalistiek is bekend: 19 mei 2017. De conferentie zal net als dit jaar plaats vinden in Pakhuis de Zwijger.

Lees verder

Jacqui Banaszynski curator conferentie 2017

Op 18 en 19 mei 2017 organiseert de Stichting Verhalende Journalistiek weer haar jaarlijkse conferentie. Curator van deze conferentie is Jacqui Banaszynski. Jacqui opende onze allereerste conferentie in 2011 en kreeg binnen een half uur de zaal in tranen.

Lees verder

Aftermovie Conferentie Storytelling in a Digital Age

Heb je de conferentie gemist? Of was je er en ben je het gevoel dat je toen ("Ik ga morgen aan een nieuw project beginnen!") had nu alweer kwijt? Fleur Born maakte voor ons een kort sfeerverslag.

Lees verder

How to use your VR Google Cardboard

During the conference Edecio Martinez showed us the possibilities that VR movies offer. Everyone received a Google Cardboard at the end of the day with which you can use you're smartphone to dive into Virtual Reality and explore the world. Edecio gave some tips about which clips to see and where to find them. Enjoy!

Lees verder

Zes inzichten over verhalende journalistiek in tijden van Firestorm

Voor wie het heeft gemist, wie geen aantekeningen heeft gemaakt, of wie graag alles digitaal nog eens op een rijtje heeft staan, is hier een selectie van de inzichten en tips die op deze dag te horen waren.

Lees verder

Review: Storytelling in the Digital Age

Why are you here? That is a very confronting question, particularly when posed as the opening of a conference. But that's exactly what Amy O'Leary, Editorial Director at Upworthy asked the audience during the conference Digital Storytelling in a Digital Age, organised by Stichting Verhalende Journalistiek in Amsterdam.

Lees verder

Programma conferentie staat online

Het programma voor de conferentie 2016 staat nu helemaal online: met onder meer een masterclass hoe je je eigen podcast maakt, onze eerste Kijk- en Luisteravond in De Brakke Grond, en de grote dag in Pakhuis De Zwijger waarop curator Amy O’Leary vijf sprekers introduceert die haar inspireren.

Lees verder

On becoming a narrative journalist

Mark Kramer is the founder of the Nieman Program on Narrative Journalism (Harvard University) and the Nieman Conference on Narrative Journalism, a conference visited by thousands of journalists from all over the world. Asked to write about his first experience with narrative journalism, Mark Kramer travels back in time, to the year 1969.

Lees verder

21 april 2016: Masterclasses Conferentie Storytelling in het digitale tijdperk

Op de dag voorafgaand aan de Conferentie, geeft een aantal sprekers van de Conferentie voor een kleiner publiek een masterclass. Je gaat dan een halve dag de diepte in met een van onze internationale sprekers en een groep gelijkgestemden.

Lees verder

22 november 2016: Onderdompelen met Ted Conover

Op de avond van 22 november aanstaande spreekt Ted Conover onze jaarlijkse Gerard van Westerloolezing uit. Hij heeft verschillende boeken geschreven waarin hij antropologische en etnografische methoden combineert met journalistieke methoden. Vorige week verscheen zijn nieuwe boek Immersion. A writer’s guide to going deep.

Lees verder

Adrian Nicole LeBlanc: ‘Een verhaal maak je altijd ten koste van anderen’.

Afgelopen donderdag, op 10 december, sprak Adrian Nicole LeBlanc op de Gerard van Westerloolezing, in Pakhuis de Zwijger. Openhartig vertelde ze over de manier waarop ze haar succesvolle boek, Randon Family, in twaalf jaar schreef en hoe ze nu alweer jaren een groep cabaretiers volgt voor haar volgende boek.

Lees verder

Foto: John D. and Catherine T. MacArthur Foundation

10 december 2015: Gerard van Westerloolezing met Adrian Nicole LeBlanc

Adrian Nicole LeBlanc volgde elf jaar twee gangsterliefjes en hun families in de Bronx voor haar boek ‘Random Family’. Op 10 december is ze in Nederland om te spreken op de derde Gerard van Westerloolezing in Pakhuis de Zwijger, in Amsterdam.

Lees verder

Fotograaf Fleur Born

Radioverslag van de Dag van het Grote Verhaal

Luister nu het radioverslag van de Dag van het Grote Verhaal, gemaakt door Joris van Venrooij.

Lees verder

9 februari 2016: Dag van het Grote Verhaal & Presentatie Jaarboek 2015

De vorige Dag van het Grote Verhaal was binnen no-time uitverkocht. Onze host Margo Smit kondigde op de dag zelf al aan dat er een vervolg moest komen. En dat komt er nu ook: op 9 februari organiseren we voor de tweede keer de Dag van het Grote Verhaal voor freelance journalisten die zich willen wagen aan een groter project.

Lees verder

10 februari 2016: Masterclass John Freeman

Op 10 februari geeft de Amerikaanse schrijver en literatuurcriticus John Freeman een masterclass voor chef- en eindredacteuren over hoe je het beste uit auteurs haalt.

Lees verder