Op vrijdag 3 november, tijdens de VVOJ conferentie in Maastricht, organiseren VVOJ en SVJ gezamenlijk een Feit & Fictie Track. Amerikaanse toestanden als nepnieuws en alternative facts domineren het nieuws. Maar wat weet ons nog te raken, nu er zoveel nieuws en informatie is en we dat steeds selectiever tot ons nemen? Hoe vorm je gedegen onderzoek om tot een goed verhaal? Tijdens de Feit & Fictie Track onderzoeken we de grens tussen het aantrekkelijker maken van saaie feiten en de waarheid geweld aandoen.

De Feit & Fictie Track opent op vrijdag 3 november om half twee met een lezing van Washington Post-verslaggever Anne Hull. Hull werd vijf keer genomineerd voor een Pulitzer en won hem toen ze samen met onderzoeksjournalist Dana Priest een heikel onderwerp oppakte: gewonde soldaten die uit de Irak- en Afghanistanoorlog terugkeerden voor behandeling werden schandalig verwaarloosd. Het was nieuws, ze haalden alle feiten boven tafel en… schoven ze terzijde om het échte verhaal uit interviews te halen. Het duo won de prijs ‘voor het veroorzaken van nationale verontwaardiging en het teweegbrengen van hervormingen door de federale overheid.’ Anne Hull vertelt het spannende verhaal van hoe deze serie tot stand is gekomen – én hoe onderzoeksjournalisten baat kunnen hebben bij verhalende journalistiek.

Tweede programmaonderdeel is Mag dat? De Feit en Fictie Barometer. In zijn documentaire over André Hazes laat John Appel de zanger nog eens teruggaan naar de showroom om nog eens de auto voor zijn vrouw te kopen, omdat Appel er de eerste keer niet bij was. Mag dit? De populaire schrijver Joris Luyendijk geeft in interviews aan soms drie personen tot één personage te kneden in zijn boeken. Mag dat? Hoe ver kun je als journalist gaan om de feiten zo te brengen dat het publiek je stuk of programma niet meer weg kan leggen? Stijn Postema van de opleiding journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede selecteerde een aantal prikkelende voorbeelden. Breng je stem uit en ontdek hoe je collega’s er tegenaan kijken.

Tot slot pakt verhalend- maar ook onderzoeksjournalist Henk Blanken, auteur van het ‘Handboek Verhalende Journalistiek’ en één van de bedenkers van De Verhalengarage, een stevig onderzoeksverhaal bij de kladden. De journalisten van Investico doen niets anders dan grote projecten aanpakken, vaak abstracte onderwerpen, en ze graven door tot ze de onderste steen boven hebben. Maar hoe schrijf je dat verhaal zo op dat het leest als een thriller? Henk Blanken nam één van de verhalen van Investico onder handen. Ter plekke wordt het verhaal gefileerd. De makers vertellen over the making of, en Henk laat zien hoe hij als story coach het onderwerp omvormt tot een beter verhaal.

13.30-14.40 Anne Hull: Teaming up with an investigative journalist to create a Pulitzer Prize winning story.

15.00-16.10 Mag dat? De Feit & Fictie Barometer.

16.30-17.40 Henk Blanken fileert: Hoe maak je van geweldig onderzoek een thriller?

Meer informatie over en kaartje voor de VVOJ-conferentie vind je hier.