Dertig uur reizen vrouwen en kinderen heen en terug in de bus vanuit New York om hun geliefde te bezoeken die in de gevangenis zit, ver weg in upstate New York tegen de Canadese grens. En jij als buitenstaander ontvangt gedurende die reis af en toe een appje om je deelgenoot te maken van deze afgezonderde wereld.  

Bekijk het verhaalToelichting van de makerTerug naar alle verhalen
 

Sara Kolster (1978) is een interactieve regisseur/ontwerper, gespecialiseerd in digital storytelling. Als onafhankelijke maker ontwikkelt ze verhalen in verschillende media: web, animatie, VR en ruimtelijke installaties. Haar werk is gepresenteerd op internationale festivals en tentoonstellingen in Amsterdam, Sao Paulo, Tokyo & Berlijn.    
Nirit Peled (1973, Israel) is audiovisueel kunstenaar en filmregisseur. Samen met haar partner runt ze een productiebedrijf. Haar werk valt breed te categoriseren als video- en interactieve projecten. Recent richt Peled zich meer op het regisseren van korte films, animaties en documentaires die een dialoog, confrontatie en communicatie tot stand willen brengen. In het verleden werkte zij aan tal van politieke en culturele projecten met jeugd in binnensteden van Nederland en daarbuiten. Voor haar debuutdocumentaire Say my name reisde Peled de wereld af om vrouwelijke MC’s en spoken wordartiesten in stedelijke omgevingen in beeld te brengen. Daarop volgde Zeg mijn naam in Afrika. Andere recente projecten zijn Poetry in motion, animaties van gedichten van de Jamaicaan Staceyann Chin en de documentaires Rednose goes to Cuba, over samenwerkende dj’s met Cubaanse musici, en The battle over Arabisch-Israëlische rappers.
Waarom dit verhaal? De grote kracht van A Temporary Contact schuilt in de unieke manier waarop gebruik wordt gemaakt van sociale media. Het verhaal komt, nadat je je hebt aangemeld, binnen op je telefoon via Whatsapp of Messenger, steeds in ultrakorte stukjes, zoals dat bij deze media hoort. De intimiteit van het medium brengt het onderwerp meteen dichtbij. Je volgt de twintigjarige Amanda die, samen met een bus vol andere vrouwen en kinderen, op bezoek gaat in een van de gevangenissen ver weg in upstate New York. Daarna gaat diezelfde vermoeiende, ellenlange reis weer terug. De timing van de filmpjes en tekstberichtjes loopt parallel met het verloop van de reis. Dit versterkt de spanning van het verhaal – je ervaart dat er elders iets gaande is waarvan je, op onvoorspelbare momenten, steeds een snippertje meekrijgt. Bij elkaar maken ze je voor even deelgenoot van een bijzondere, afgezonderde wereld in een wereld. A Temporary Contact werd gemaakt in het kader van ’60 seconds’, een internationale competitie voor mobiele en interactieve projecten van Arte en de National Film Board of Canada in samenwerking met IDFA DocLab. De mobiele documentaire is beschikbaar in drie talen: Duits, Engels en Frans.
Toelichting van de maker Ieder weekend maakt een passagiersbus een rechtstreekse rit van New York City naar de vijf gevangenissen in het noorden. Die bevinden zich dicht bij elkaar op het platteland van de staat New York. Ver buiten de bewoonde wereld, dicht tegen de grens met Canada. De bus zit vol vrouwen en kinderen, die hun gedetineerde dierbaren bezoeken – mannen die jarenlange straffen uitzitten. De vrouwen en kinderen zijn vrijwel allemaal zwart. Onder hen is Amanda, een twintigjarige studente uit Brooklyn. Lees verder
Toelichting van de makerTerug naar alle verhalen