Jaarlijks voert de Stichting Verhalende Journalistiek verschillende activiteiten uit. Onze belangrijkste activiteit is het organiseren van de jaarlijkse Conferentie Verhalende Journalistiek. Daarnaast organiseren we ook lezingen en maken we ieder jaar ook het (online) boek Meestervertellers, met daarin de beste Nederlandstalige verhalende journalistiek van het jaar.


Conferentie


Ieder voorjaar organiseert de Stichting Verhalende Journalistiek een tweedaagse conferentie, 'True Stories'. Om je te inspireren en te leren hoe je het beste je journalistieke verhalen kunt maken. De conferentie van 2018 vindt plaats op 19 en 20 april. Deze keer richten we ons op Europa: welke verteltradities kent ons continent? Hoe beïnvloedt je plaats in de wereld de manier waarop je je verhalen maakt? Bekijk hier alle berichten in deze categorie.

Ga rechtstreeks naar de Conferentiepagina


Meestervertellers


Een spanningsboog, een verhaallijn, goed uitgewerkte personages, een vloeiende stijl, oog voor detail, een trefzeker spel van beeld en taal. Een goed verhaal lees je in één ruk uit!  Wat waren de mooiste journalistieke verhalen van het afgelopen jaar? Wat hebben we ademloos uitgelezen of tot en met de laatste scène bekeken? Bekijk hier alle berichten in deze categorie.

Ga rechtstreeks naar 'Meestervertellers'


Gerard van Westerloolezing


Op deze lezing vertelt een verhalend journalist over eigen werk. Gerard van Westerloo hanteerde bij zijn reportages vier principes: hij koos voor alledaagse onderwerpen en er mocht niets aan de hand zijn, hij wachtte net zo lang tot hij een compleet beeld had, koos ervoor om de mensen zelf te spreken en zijn geïnterviewden kwamen elders niet aan het woord.

bekijk alles in deze categorie


Dag van het Grote Verhaal


Voor veel journalisten is het dé droom om dat ene Grote Verhaal te maken. Maar hoe regel je dat als je freelancer bent? Welk medium gaat zich bijvoorbeeld committeren aan jou en dat grote project en wie betaalt al die reiskosten die je maakt en -niet te vergeten- al die uren die je steekt in dat project? Want intussen moet er natuurlijk nog wel brood op de plank komen.

bekijk alles in deze categorie