Door het protest van Tammy Howard, krijgt de kijker inzicht in de strijd die de Sioux-indianen van Noord-Amerika voeren tegen de aanleg van de Dakota Access-oliepijpleiding. Want die verontreinigt hun drinkwater, zo vrezen de indianen. En hij doorkruist plompverloren hun heilige grond.

Bekijk het verhaalToelichting van de makerTerug naar alle verhalen
 

Laura Stek is radiomaker en verhalend journalist. Voor OVT (VPRO/ Radio 1) maakt ze op vaste basis lange radiodocumentaires, het liefst over onbekende subculturen met historische wortels. In 2014 startte ze samen met Tjitske Mussche de podcastserie Ongesigneerd, over de schoonheid van lantaarnpalen, straatnaambordjes en snelwegen. Eerder werkte ze aan de audioseries 1 Minuut, Plots, Toendra en Het Leven: een gebruiksaanwijzing. Laura experimenteert met nieuwe vormen van audio-storytelling. Zo maakte ze samen met filmmaker Sanne Rovers een korte animatiefilm, een audio-installatie op basis van telefoongesprekken met eenzame ouderen (Een luisterend oor/ VPRO) en voor de festivals Oorzaken en This Is Media maakte ze een documentaire-dansvoorstelling. Daarnaast werkte Laura mee aan verschillende webdocumentaires als The Imperial Courts Project (Dana Lixenberg en Eefje Blankevoort) en Who are the champions (Submarine). De webdocumentaire De laatste dagen van Standing Rock regisseerde ze zelf.
Waarom dit verhaal? Laura Stek doet iets bijzonders met de actualiteit. Ze kiest heel resoluut voor het standpunt van Tammy, een fantastisch hoofdpersonage. Haar levensverhaal intrigeert. Alleen al het openingsbeeld is goud waard. Daarna bouwt ze de spanning langzaam op. Een bijzondere vermelding voor de kleuren van haar werk: ze vormen bijna een personage in het verhaal. Het is een fascinerend spel van licht en donker, net zoals het leven van Tammy. Stek gebruikt de mogelijkheden van het internet, maar misbruikt ze niet: ze geeft af en toe meer uitleg, maar je wordt niet overladen met informatie. Ze behoudt de focus van het verhaal. De Laatste dagen van Standing Rock doet je vooral anders kijken naar de indianen van vandaag.
Toelichting van de maker In het najaar van 2016 haalde de strijd van de Sioux-indianen regelmatig het nieuws: ze protesteerden, samen met heel wat activisten, tegen de aanleg van de Dakota Access-oliepijpleiding. Ze vreesden dat het water vervuild zou worden door een lek. Bovendien zou die pijpleiding ook dwars door heilige grond gaan. Hun acties intrigeerden me. Ik wilde vooral weten hoe zo’n groot protest logistiek werd georganiseerd. Het leek een louter Amerikaans onderwerp, tot ik las dat ING en ABN Amro belangrijke financiers waren van de pijplijn en dat er ook Nederlandse activisten bij betrokken waren. Ik ben in contact gekomen met een Nederlandse actievoerster. Met haar kon ik mee naar Dakota. Lees verder
Toelichting van de makerTerug naar alle verhalen