Hoe is het om in je huis een aardbeving mee te maken? Wat voor effect heeft het op je gezinsleven, hoe veilig voel je je nog? Piet Hein van der Hoek zocht het uit. Voor zijn camera kwam het zwartste scenario voor de hoofdpersonen uit: hun monumentale boerderij moest tegen de vlakte.

De film is de uitkomst maar niet het enige resultaat van het project.

 

 

 

Bekijk het verhaalToelichting van de makerTerug naar alle verhalen
 

Piet Hein van der Hoek (1954) is actief als producent, regisseur, programmamaker, journalist en verslaggever. Hij maakte 36 afleveringen voor het onderzoeksjournalistieke programma Zembla van VARA/NPS. Daarnaast was hij verslaggever voor ZDF, KRO Brandpunt, IKON, Wereldomroep en RTV Noord. Als documentairemaker regisseerde en produceerde hij de Chileens/Nederlandse film Het Witte Goud en een bekroonde documentaire over de dichter Rutger Kopland. Voor Andere Tijden maakte hij verschillende afleveringen, onder meer  over de coup tegen Koning Hassan van Marokko. Verder schreef hij voor Trouw, Parool en ANP. De Stille Beving werd eerder bekroond met de Groninger Filmprijs 2017 en de NFF Publieksprijs 2017.
Toelichting van de maker De dreiging van een onzichtbare wereld, daarover gaat De stille beving, een documentaire van Piet Hein van der Hoek (zelf Groninger van origine). De dreiging van het brok poreus gesteente onder de Groningse bodem. Het gaat om een gigantische gasbel, tientallen kilometers in doorsnee en nu zo goed als leeggezogen, zodat een broze massa resteert die op instorten staat. Niet in één klap, maar stukje bij beetje. Af en toe een trilling op onverwachte momenten die in 2017 steeds vaker de voorpagina’s en de nieuwsprogramma’s haalden. De bovenwereld schuift, scheurt en soms storten stukken in. De schade groeit in de loop van jaren, zowel psychisch als materieel, verborgen en aan de oppervlakte. Lees verder
Toelichting van de makerTerug naar alle verhalen