Een Rode Khmerkopstuk, een internationaal tribunaal met grotendeels Cambodjaanse rechters en twee nuchtere Nederlandse advocaten. Het zijn enkele hoofdingrediënten van de meeslepende documentaire van regisseur Jorien van Nes.

Vijf jaar lang volgt Van Nes hoe advocaten Michiel Pestman en Victor Koppe de Cambodjaan Nuon Chea verdedigen, oftewel brother no. 2. Chea was de ideoloog van de Rode Khmer en de tweede man na de inmiddels overleden Pol Pot. Hij staat terecht voor oorlogsmisdaden die in de jaren ‘70 onder het schrikbewind zouden zijn gepleegd. In vier jaar tijd komen 1,7 miljoen Cambodjanen om – een 5e deel van de bevolking toen. Met die wetenschap wordt de kijker meteen in verwarring gebracht als Chea zelf in beeld komt. De oude man ligt met een grote zonnebril uitgeteld in zijn cel en spreekt met een breekbare stem. Hebben we hier nu te maken met een monster of een fragiele bejaarde? Het is een vraag die in de documentaire steeds weer de kop op steekt.

Bekijk het verhaalToelichting van de makerTerug naar alle verhalen
 

Jorien van Nes (1971) maakte de afgelopen jaren een groot aantal korte en langere documentaires, series en films, voornamelijk voor de VPRO. Als regisseur begon zij ooit bij het onconventionele tv-programma Waskracht. Ze experimenteerde met de grenzen tussen feit en fictie in Wat doen wij met onze opa’s en oma’s (2004). Daarna wisselde zij documentaires af met dramaproducties. Leuk voor Later (2004), Den Helder (Gouden Kalf , 2008) A Long Story (2013), Hartelijk Bedankt Meneer Van Veen (2006), Droomwereld (2006), Another Perfect World ( 2009), With love from Russia ( 2013). Defending Brother Number 2 ( 2017) is haar laatste lange documentaire.
Waarom dit verhaal? Defending Brother no. 2 toont hoe twee Nederlandse advocaten een Rode Khmerkopstuk verdedigen voor het Combodjatribunaal. In een boeiende en rijke vertelling laat de regisseur Jorien van Nes de persoonlijke en juridische strijd van de advocaten zien. Langzaam wordt duidelijk hoe complex de waarheid is als het gaat om de daden van dit communistische schrikbewind. De meeslepende vertelling wordt daarbij omlijst door historische filmbeelden uit de jaren zeventig.
Toelichting van de maker Een Rode Khmerkopstuk, een internationaal tribunaal met grotendeels Cambodjaanse rechters en twee nuchtere Nederlandse advocaten. Het zijn enkele hoofdingrediënten van de meeslepende documentaire van regisseur Jorien van Nes. Vijf jaar lang volgt Van Nes hoe advocaten Michiel Pestman en Victor Koppe de Cambodjaan Nuon Chea verdedigen, oftewel brother no. 2. Chea was de ideoloog van de Rode Khmer en de tweede man na de inmiddels overleden Pol Pot. Hij staat terecht voor oorlogsmisdaden die in de jaren ‘70 onder het schrikbewind zouden zijn gepleegd. In vier jaar tijd komen 1,7 miljoen Cambodjanen om - een 5e deel van de bevolking toen. Met die wetenschap wordt de kijker meteen in verwarring gebracht als Chea zelf in beeld komt. De oude man ligt met een grote zonnebril uitgeteld in zijn cel en spreekt met een breekbare stem. Hebben we hier nu te maken met een monster of een fragiele bejaarde? Het is een vraag die in de documentaire steeds weer de kop op steekt. Lees verder
Toelichting van de makerTerug naar alle verhalen