Stel, je vindt liefdesbrieven van de opbloeiende liefde tussen je opa en oma. Een smoorverliefde boerenzoon op zijn meisje. Maar dan stuit je ook op brieven van een andere man, die in geen enkel opzicht lijkt op je opa. Geschreven in dezelfde tijd als die van je opa. Wat doe je dan? Joyce de Badts maakte er een radiodocumentaire van. Een familieverhaal over de kantelpunten in ons leven.

Beluister het verhaalToelichting van de makerTerug naar alle verhalen
 

Joyce de Badts is docent Nederlands voor anderstalige nieuwkomers. In het verleden werkte ze als freelance redacteur bij het dagblad De Standaard en schreef ze voor het online magazine Hard Hoofd. Deze documentaire is haar eerste uitgezonden radiostuk. (Foto: Siege Dehing)
Waarom dit verhaal? Wanneer slaat een gelukkig leven om? Kun je dat moment herkennen? En kun je dan ook ingrijpen of een andere keuze maken?   Deze herkenbare maar ernstige (en ongemakkelijke) vragen onderzoekt Joyce de Badts in haar radiodocumentaire Een noodlottig toeval. Ze graaft daarbij in haar eigen familieverleden, een familieverleden dat niet gespaard is door het noodlot. Het is bewonderenswaardig hoe zij erin slaagt om daarbij de juiste toon te vinden. Hoewel de ene dramatische gebeurtenis na de andere zich voordoet, is het verhaal verre van melodramatisch of larmoyant.  aar ook niet koel of afstandelijk. Daar zit de rake voiceover voor veel tussen, de verteller weet hier -letterlijk -een heel eigen stem te vinden: de typische details die jeugdherinneringen kleuren, de manier waarop ze zich probeert in te leven in de gedachtewereld van haar grootmoeder, of hoe ze wars van enige sensatie alle onheil beschrijft. Die lichtheid maakt net dat je als luisteraar extra betrokken raakt. Zoals elk bij elk goed (familie)verhaal, wordt ook hier het particuliere overstegen. Het thema ‘noodlot versus toeval’ is natuurlijk bij uitstek universeel en van alle tijden, maar toch is dit verhaal ook een tijdsdocument. Hoe nog niet eens zo lang geleden over bepaalde gevoelige thema’s als psychisch lijden nauwelijks of niet gepraat werd, en hoe gebeurtenissen in sommige gevallen misschien minder onafwendbaar zijn dan ze lijken.
Toelichting van de maker Wanneer slaat een gelukkig leven om? Kun je dat moment herkennen? En kun je dan ook ingrijpen of een andere keuze maken? Deze herkenbare maar ernstige (en ongemakkelijke) vragen onderzoekt Joyce de Badts in haar radiodocumentaire Een noodlottig toeval. Lees verder
Toelichting van de makerTerug naar alle verhalen