Tijdens de presentatie van Meestervertellers op 3 maart reikten we ook twee narratieve beurzen uit van € 2500,- voor het doen van onderzoek voor een verhalend journalistiek project. Mirke Kist won de beurs voor gedrukte media. Huib de Zeeuw is de winnaar van de online beurs.

Zeker voor freelance journalisten is het kostbaar om langere tijd voorwerk te doen voor een mooi verhalend project. Om toch het maken van dit soort verhalen te stimuleren, reikte de Stichting Verhalende Journalistiek twee beurzen uit: een voor gedrukte media en een voor online.

De beurs voor gedrukte media ging naar Mirke Kist (1991). Kist is afkomstig uit Lelystad en woont en werkt in Antwerpen, waar ze de Master Woordkunst-Drama aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen volgde. Samen met Nele Eeckhout en Siona Houthuys maakte ze eerder de podcast reeks ‘Roes’ en creëerde ze de audiowandeling ‘Blijkbaar Heb Je Nog Ongeveer Hetzelfde Nummer’ voor het Oorzaken festival in Amsterdam, welke geselecteerd werd voor IDFA 2016. In 2015 ontving ze de juryprijs van de schrijfwedstrijd WriteNow!. Kist publiceerde onder meer in Das Magazin, De Titaan, Naked Lunch en schreef een reeks columns voor Trouw.

De beurs voor online ging naar Huib de Zeeuw (1984). De Zeeuw is freelance journalist bij de online nieuwsredactie van NRC en onderzoeksjournalist bij het platform Investico. Na zijn opleiding Journalistiek aan de CHE in Ede studeerde hij twee jaar Arabische Taal & Cultuur EN Internationale Betrekkingen. Tijdens zijn studie reisde hij als freelance journalist door het Midden-Oosten. In 2009 bezocht hij onder meer Syrië en Iran. In Iran deed hij voor de Volkskrant en de NOS verslag van de protesten na de frauduleuze verkiezing van president Ahmadinejad. In 2012 volgde hij samen met drie andere journalisten de masterclass onderzoeksjournalistiek bij De Groene Amsterdammer wat resulteerde in de publicatie ‘land van gas en kolen’. Het jaar erop werd de publicatie ‘de herontdekking van de polder’ over het SER-Energieakkoord onderscheiden met de VVOJ-aanmoedigingsprijs.

De winnaars ontvingen een geldbedrag van € 2500,- om hun plan verder uit te werken. Daarnaast biedt de stichting begeleiding van een schrijfcoach bij het onderzoek- en schrijfproces.

De jury bestond uit:

  • Wendelmoet Boersema, voorzitter (chef nieuwskrant & project crossmedia bij dagblad Trouw en bestuurslid SVJ);
  • Daan Louter (designer en developer bij The Guardian);
  • Laura Starink (voorheen chef NRC M, tegenwoordig Raamoprusland.nl);
  • Ageeth Heising (literair agent bij Marianne Schönbach Literary Agency);
  • Hay Kranen (newsroom developer de Volkskrant);
  • Marleen Slob (hoofdredacteur a.i. Vrij Nederland);
  • Mirjam Prenger (coördinator masteropleiding Journalistiek en Media van de UvA)

Vorig jaar reikte de stichting al twee beurzen uit voor het ontwikkelen van een verhalende podcast. Die beurzen werden gewonnen door Jacqueline Maris en Gerrit Kalsbeek (polderpodcast) en Anne Martens (psychocast).