Bekijk een korte toelichting op Uber

Aan de voorkant ronkt het de belofte van de nieuwe deeleconomie, maar diep vanbinnen blijkt het een enorme stap achterwaarts,terug naar de tijd van slaafs ploeteren voor een droge boterham. De ieder-voor-zich-economie. Niemand legde eerder zo helder bloot waarom Uber niets heeft van het moderne idealisme waarmee het bedrijf zich profileert, zoals Jeroen van Bergeijk dat doet in dit verhaal.

 

Lees het verhaalToelichting van de makerTerug naar alle verhalen
 

Jeroen van Bergeijk (1965) is journalist, schrijver en radiomaker. Hij is oprichter van journalistieke uitgeverij Fosfor, dat hij vorig jaar verkocht aan Singel uitgeverijen en dat sindsdien verder gaat onder de naam Querido Fosfor. Van 1996-2002 was hij freelance correspondent in New York en in 2009 in Australië. Hij schreef zes boeken, in 2017 verscheen zijn laatste: Liefde, lijden, lossen – in veertig dagen naar Santiago. Zijn nieuwste boek, over Uber, wordt in het voorjaar van 2018 verwacht.
Waarom dit verhaal? Over het bedrijf Uber waren al hectoliters inkt gevloeid, maar nooit eerder kregen we zo’n scherp inzicht in de dagelijkse praktijk van de Uber-chauffeur. In diens eindeloze uren achter het stuur en de dwingelandij van de app. Uber is een symboolbedrijf van de vrije, blije deeleconomie. Maar achter het hippe, moderne imago, schuilt een onrustwekkende realiteit. Van Bergeijk beschrijft niets anders dan een arbeidsmodel dat terugkeert naar het slavendom van de negentiende eeuw, naar een tijdperk waarin iedereen zelf voor zijn sociale bescherming moet zorgen. In dit opzicht is Uber een sign of the times. Van Bergeijk schrijft strak en helder. Op een onnadrukkelijke manier rijdt hij de lezer rond. Hoewel de naden niet zichtbaar zijn, is het verhaal goed opgebouwd. De journalist spaarde tijd, kosten nog moeite. Zo volgde hij een opleiding tot taxichauffeur, huurde een taxi bij een coöperatie en, last but not least, hij werkte vijf maanden voor Uber. In tijden van gemakzuchtige, vrijblijvende klikartikelen, is dit bewonderenswaardig diepgravende én belangrijke journalistiek.
Toelichting van de maker En wat nu? Begin 2017 verkocht ik mijn bedrijfje, de journalistieke uitgeverij Fosfor, waar ik de afgelopen vijf jaar keihard aan had gewerkt, en had ik opeens niet meer zoveel om handen. Op een avond zat ik met collega Gijs Groenteman op de Zeedijk in Amsterdam in ons favoriete Chinese restaurant, Nam Kee, te eten. Gijs zei: ‘Als ik even niks te doen zou hebben, ging ik voor Uber rijden. Ik heb altijd hele leuke gesprekjes met die jongens.’ En daarmee was het zaadje voor dit verhaal, en het boek dat dit voorjaar verschijnt, geplant. Lees verder
Toelichting van de makerTerug naar alle verhalen