Vijf spelers van een voetbalteam en een journaliste. Een seizoen lang. In Gaza. Een hermetische afgesloten strook land tussen het puin, waar de oorlog ieder moment opnieuw vlam kan vatten. De een wendt zich tot God, de ander grijpt naar de wapens en een derde trouwt en bouwt een burgerlijk bestaan op. Op het voetbalveld komen de verhalen samen.

gaza17

 

Bekijk hier de interactieve documentaire

Toelichting van de makersTerug naar alle verhalen
 
Versie 2Laurens Samsom (30) werkte sinds 2011 als correspondent in het Midden-Oosten, eerst voor dagbladen Trouw en De Standaard, later voor RTL Nieuws. In die periode werkte Samsom ondermeer in Irak. In 2015 verscheen zijn debuutboek Tegendraadse Dromen, over een handvol dappere Israëliërs en Palestijnen die zich in woord en daad keren tegen hun eigen maatschappij. Het boek werd genomineerd voor ‘Beste journalistieke boek 2015’ en ‘Beste journalistiek reisboek 2015’. Vorig jaar maakte hij met Frederick Mansell de documentaire Team Gaza en in 2012 de documentaire The Ba'.  img_6821Frederick Mansell (31) werkte sinds 2011 als journalist bij de Nederlandse omroep HUMAN/VPRO. Als researcher en maker was hij vanaf het begin betrokken bij het programma Argos TV - Medialogica. Daarnaast maakte Frederick als gastmaker bij KRO Brandpunt Reporter een aflevering over EU-subsidies die Nederland miljoenen euro’s kostte, waarvoor hij de aanmoedigingsprijs van De Loep in 2015 won. Vorig jaar maakte hij met Laurens Samsom de documentaire Team Gaza. Eerder maakte hij samen met Samsom de documentaire The Ba', over een eeuwenoud balspel in Noord-Schotland.
Waarom dit verhaal? Team Gaza is een indringende en oogstrelende interactieve documentaire. De hoofdpersonen, vijf voetbalspelers en een journaliste, worden in hun dagelijks leven gevolgd tegen de achtergrond van één voetbalseizoen. Allen zijn verbonden door de liefde voor hun sport. Buiten het veld, in de straten en huizen van de Gazastrook, hebben ze allemaal een andere droom. De een wendt zich tot God, terwijl de ander een burgerlijk bestaan zoekt of juist de wapens wil oppakken. Online wordt hier slim mee gespeeld, bijvoorbeeld door de bezoeker zelf een aansprekend karakter te laten kiezen. In de documentaire worden de verhaallijnen gecombineerd en volgen de makers het alledaagse en kleine leven van de spelers. Met hun onbevooroordeelde blik komen zij zeer dicht bij hun hoofdpersonen, waardoor de scènes bijna altijd natuurlijk aanvoelen. Team Gaza toont zo de menselijke kant van het leven in een conflictgebied, als de wapens zwijgen en de camera's weer zijn vertrokken. Een beeld dat haaks staat op de schokkende en bekende journaalbeelden.
Toelichting van de makers Het is november 2012. De laatste Gaza-oorlog is net beëindigd. Correspondent Laurens Samsom reist door de strook land tussen Israël en Egypte, dat twee keer zo groot is als Texel. Als hij bij toeval op het kleine voetbalelftal Beach Camp stuit, weet hij het meteen: hier zit een verhaal in. Een documentaire over het dagelijkse leven in Gaza. Eén die een ander beeld laat zien dan de gebruikelijke nieuwsberichten over ellende, geweld en chaos, maar die gaat over dromen die worden nagejaagd als wapens zwijgen. Lees meer
Toelichting van de makersTerug naar alle verhalen