Sander Pleij (1970) is redacteur kunst en boeken bij Vrij Nederland. Hij studeerde Moderne Letterkunde en Film & Televisiewetenschappen. Na zijn studie hielp hij mee het tv-programma Barend & Van Dorp op te richten en was hij redacteur en adjunct-hoofdredacteur bij De Groene Amsterdammer. Samen met Joeri Boom won hij in 1997 het Gouden Pennetje voor journalistiek talent. In 2014 won hij de Mercur voor beste tijdschriftreportage van het jaar voor zijn portret van Rem Koolhaas.
Waarom dit verhaal? 
Sander Pleij schrijft nooit zomaar een verhaal, hij denkt altijd na over de vorm. En die is nooit standaard, telkens gebeurt er iets bijzonders, iets eigenzinnigs. Zo ook in dit verhaal, waarin de geïnterviewde – een paralympische roeier – de aankomende wedstrijd visualiseert. Zijn gedachten over die wedstrijd worden doorsneden met het verhaal van zijn leven. Het is spannend om te lezen, zonder dat je de daadwerkelijke wedstrijd meemaakt. Dat kon ook niet, het gaat over een wedstrijd op de Paralympische Spelen, die bij het schrijven van dit stuk nog moest plaatsvinden. Bovendien lopen er twee spanningsbogen door elkaar heen: die van de wedstrijd en de enerverende gebeurtenissen in het leven van de roeier. De geïnterviewde wordt geparafraseerd, niet sprekend opgevoerd. Dat maakt hem nog meer tot een personage in dit verhaal.

Toelichting van de maker
Mijn collega Nynke van Verschuer is er eigenlijk voor verantwoordelijk dat ik dit artikel schreef. Zij stelde me voor een verhaal te maken over Alexander van Holk en sprak met ons af in een café. Aan de cafétafel torende Van Holk met zijn lange sportlijf boven me uit en hij bleek een krachtige en vrolijke persoonlijkheid. Hij wist me direct te boeien met verhalen over zijn werk als investment banker en met zijn ambitie een Olympische medaille te winnen.