Achter de schermen

met Andy Mills

De podcast

Credits

Maker: Jair Stein
Research: Inge Oosterhoff en Randy Vermeulen
Productie: Judith Eigeman en Laura Das
Eindredactie: Evelien Kunst.

Muziek door Blue Dot Sessions
https://www.sessions.blue

Stichting Verhalende Journalistiek wordt ondersteund door de Stichting Democratie en Media, Pictoright, Lira Reproright, de Universiteit van Amsterdam en de Evens Foundation.

Luisteren via Apple of Spotify kan ook. 

Update van Jair Stein 

In mei 2020 publiceerden we een interview met Andy Mills, die de prijswinnende serie Caliphate maakte voor de New York Times. Wat toen nog niet duidelijk was en pas de afgelopen weken bekend is geworden, is dat de hoofdpersoon van de podcast zijn verhaal bij elkaar verzonnen heeft. In een reeks artikelen in The New York Times en een extra aflevering van de Caliphate podcast, legt de Times uit hoe ze om de tuin zijn geleid door Shehroze Chaudhry (ook bekend als Abu Huzayfa), een Canadese twintiger die had beweerd afschuwelijke misdaden te hebben gepleegd als lid van IS in Syrië. Dit verhaal blijkt niet te kloppen. Chaudhry, zo schrijft de krant, “verzon gruwelverhalen waarin hij een beul was voor de Islamitische Staat, in een Walter Mitty-achtige vlucht van zijn saaie leven in een buitenwijk van Toronto en Lahore, Pakistan waar hij jaren woonde met zijn grootouders.”

Uiteraard verandert dit nieuws over Caliphate het verhaal van de podcast. Maar we willen benadrukken dat ons eerste gesprek met Andy Mills naar ons inzien nog altijd relevant is voor podcastmakers, aangezien veel andere aspecten besproken worden van wat ervoor nodig is om een verhalende podcastserie te maken.

Lees de volledige update van Jair hier.

Biografie Andy Mills

Andy Mills is een senior producer en verslaggever voor The New York Times, waar hij audioshows en series maakt. Hij maakte deel uit van het kleine team dat een audioafdeling oprichtte bij The Times en hun vlaggenschipshow “The Daily” creëerde. In 2018 documenteerde hij het werk van verslaggever Rukmini Callimachi voor de serie ‘Caliphate’, die de Peabody Award ontving, een Overseas Press Club Award, een Edward R. Murrow Award en een finalist voor een Pulitzer Prize 2019. Eerder werkte hij vijf jaar als producer voor de podcast Radiolab. Zijn werk is verschenen in The New York Times, NPR, ABC, BBC, WNYC en honderden openbare radiostations in de Verenigde Staten.

Biografie Jair Stein

Jair Stein (1974) is een radio- en podcastmaker, gespecialiseerd in verhalende journalistiek, Amerikaanse stijl. Hij werkte als wetenschapsjournalist, onderzoeksjournalist en presentator van een dagelijks radioprogramma. In de afgelopen 10 jaar heeft Jair samen met een groep freelance radiomakers verschillende bekroonde podcasts gemaakt, zoals de reeks ultrakorte radiodocumentaires 1 Minuut (Prix Europa, 2008) en Plots, een Nederlandse versie van This American Life (Zilveren reissmicrofoon, 2013). Hij werkte mee aan de podcastserie Opgejaagd (Prix Europa, 2018), een project van zijn vrouw Jennifer Pettersson, en samen produceren ze nu een internationale podcast voor CBC. Naast zijn eigen podcasts coacht Jair anderen bij het maken van radiodocumentaires en podcasts voor de NTR.

Contact

Adres:

Postbus 15899
1001 NJ Amsterdam
Nederland

E-mail:
info@verhalendejournalistiek.nl