True Stories Onlineconferentie 2021

Save the date: 2 juni 2021

Laat je inspireren door de mooiste ware verhalen

 Save the date –  Onlineconferentie True Stories 2 juni 2021

Pen gereed? Markeer alvast 2 juni in de agenda! Die dag organiseren we de onlineconferentie True Stories met onze nieuwe partner Beeld en Geluid Den Haag. Samen brengen we een onlineprogramma vol lezingen, workshops én netwerkmomenten van inspirerende journalisten die je alles vertellen over verhalende journalistiek. Vanuit hun gloednieuwe mediamuseum gaan we er alles aan doen om het conferentiegevoel – van onverwachtse ontmoetingen tot vertrekken met je hoofd bomvol nieuwe ideeën – ook online over te brengen. Kortom, de True Stories conferentie zoals je ‘m van ons gewend bent. 

Onze conferentie is dit jaar alleen toegankelijk voor al onze vrienden van Stichting Verhalende Journalistiek, dus nieuwsgierig naar onze conferentie? Word vriend en wees erbij! 

We zijn nog druk bezig met het samenstellen van het programma, dus houd onze kanalen in de gaten voor geregelde updates in de komende tijd


True Stories 2020

Juist nu is de tijd om meer te leren over verhalende journalistiek van inspirerende journalisten. Samen met onze sprekers hebben we andere vormen gevonden voor de True Stories conferentie. Check hieronder alle inspirerende podcasts, masterclasses, livecasts en andere online sessies.

Het overbrengen van inspirerende verhalen is het leukst als je elkaar ook echt kunt ontmoeten. Zodra het kan, zal dat weer gebeuren.

Laat je in de tussentijd inspireren door onze ware verhalen online!

Livecasts

Hoe kan verhalende journalistiek bijdragen aan het verslaan over conflict en oorlog? Hoe kunnen verhalende technieken bijdragen wetenschapsjournalistiek spannender en interessanter te maken voor de lezer? Op 6, 13 en 20 oktober presenteerde Stichting Verhalende Journalistiek presenteert drie spraakmakende livecasts in samenwerking met Pakhuis de Zwijger. We spreken met makers van inspirerende verhalende journalistieke producties uit binnen- en buitenland over hoe zij narratieve technieken succesvol inzetten, zonder het waarheidsgetrouwe karakter van de journalistiek uit het oog te verliezen.  Je kunt de livecasts allemaal hieronder terugkijken!

Stills uit For Sama. Heb je For Sama nog niet gezien? Geen zorgen, de documentaire is nog te zien op NPO Plus

#1 Making For Sama

DINSDAG 6 OKTOBER 2020

Oorlogsjournalistiek is uitdagend. Mensen zijn vaak moe van verhalen over dodencijfers en ontploffingen uit conflictgebieden. De makers van For Sama slaagden erin duizenden kijkers diep te raken met hun documentaire over de Syrische burgeroorlog. We gaan in gesprek  met For Sama-maker Waad al-Kateab, een van de hoofdpersonages Afraa Hashem en journalist Fréderike Geurdink over wat verhalende technieken oorlogsjournalistiek te bieden hebben. Kijk deze livecast vanuit je eigen luie stoel hier terug!  

The Immortal Life of Henrietta Lacks koop je hier

 

#2 The Immortal Life of Henrietta Lacks

DINSDAG 13 OKTOBER 2020

De meeste wetenschapsjournalisten dromen van het verhaal van Rebecca Skloot, auteur van The Immortal Life of Henrietta Lacks. Zij verdiepte zich tien jaar lang in het leven (en de dood) van de vergeten patiënte en haar beroemde cellen. Samen met wetenschapsjournalist Job de Vrieze gaan we in gesprek met Skloot over hoe je een spannend wetenschapsjournalistiek verhaal opzet en de valkuilen van het technische genre. Kijk deze livecast hier terug. Verspreiden of delen van deze livecast is enkel toegestaan voor educatieve doeleinden voor de Nederlandse of Vlaamse journalistiek. 

She Said koop je hier

#3 She Said

DINSDAG 20 OKTOBER 2020

“Mensen zeiden dat twee vrouwen het Weinstein verhaal hadden onthuld, maar eigenlijk zijn het er drie,” schrijven Megan Twohey en Jodi Kantor in She Said. In dit boek reconstrueren de twee New York Times verslaggevers het meeslepende onderzoek naar Harvey Weinstein, dat in 2017 de #MeToo-beweging opruide. De derde persoon waar ze op doelden is Rebecca Corbett, hun eindredacteur bij de Amerikaanse krant. In deze livecast gaan we onder meer met Corbett in gesprek over de rol van de eindredacteur in het maken van een verhalende productie. Kijk deze livecast hier terug. 

Podcasts

Luister hier de eerste True Stories podcast. Inspirerende makers vertellen hoe verhalende technieken je kunnen helpen. Een onmisbaar uurtje luisteren met mooie voorbeelden waar elke journalist, schrijvend, audio- of foto-, iets van kan leren. Nu in je favoriete podcastapp.  

Podcast inzichten - Andy Mills

VRIJDAG 15 MEI 2020

Hoe kan praten met een eekhoornstem helpen om een adembenemende, bekroonde podcast te maken? Andy Mills, audioproducent voor de New York Times (o.a. bekend van The Daily), deelt vreemde, prachtige inzichten en beschamende fouten die hebben geleid tot Caliphate, winnaar van een Peabody-prijs voor de beste podcast. Luister hier!

Lees ook onze update van Jair Stein over Caliphate naar aanleiding van de recente ontwikkelingen over de podcast. 

Foto door Philip Montgomery

Hoe schrijf je een non-fictie bestseller? - Patrick Radden Keefe

VRIJDAG 3 JULI 2020

Patrick Radden Keefe, bekend van o.a. The New Yorkerdeelt de ins en outs van het schrijven van zijn non-fictie bestseller Say Nothing (Zeg Niets). Van de vier jaar dat hij met het boek bezig was, besteedde hij 90 procent van de tijd aan de research en de outline. Slechts 10 procent van de tijd heeft hij daadwerkelijk geschreven. Dus hoe zag dat proces eruit? In een openhartig gesprek met Nederlandse journalist Inge Oosterhoff, vertelt Patrick Radden Keefe hoe je het beste een ​​waargebeurd verhaal vertelt en hoe je de waarheid kunt ordenen tot een meeslepend verhaal dat leest als een roman. Luister hier!

Foto door Jet van Gaal

Zelfstandig een fotoverhaal maken en produceren - Ilvy Njiokiktjien

VRIJDAG 17 JULI 2020

Fotograaf Ilvy Njiokiktjien, lid van het internationaal geprezen collectief VII Photos, praat met Evelien Kunst over haar langetermijnproject Born Free. Tijdens dit gesprek gaan Kunst en Njiokiktjien dieper in op wat nodig is om zelfstandig een visueel gedreven lange termijn project te creëren en op meerdere platforms te publiceren. Luister hier!

Hoe pitch je een journalistiek verhaal?

Of je nu journalistiek schrijver, fotograaf of podcastmaker bent, als je jouw verhaal gepubliceerd wilt krijgen, moet je dit goed kunnen pitchen. Wij selecteerden voor jou drie experts die je dit haarfijn kunnen uitleggen. Check hieronder alle True Stories masterclasses!

Foto door Jelmer de Haas

De vraag der vragen - Marcella van der Kruk

VRIJDAG 29 MEI 2020

Wat maakt een idee voor een verhaal tot een boek? Dat legt acquirerend redacteur non-fictie Marcella van der Kruk je haarfijn uit. Voor uitgeverij Atlas Contact spreekt zij regelmatig met journalisten over boek ideeën en werkt zij nauw met ze samen voor de uitwerking. Zij weet dus als geen ander wat is essentieel bij het pitchen van een boek idee.

Van podcastidee tot pitch - Jair Stein

VRIJDAG 5 JUNI 2020

Heb jij een goed idee voor een podcast, maar weet je niet hoe je het op de radio krijgt? Als redacteur van o.a. Radio Doc en maker van vele verhalende podcasts, waaronder Plots en 1 minuut, is Jair Stein de aangewezen persoon om je dit uit te leggen. Check zijn pitch tips hier!

Foto door Renate Beense

Hoe pitch je een fotoverhaal? - Evelien Kunst

VRIJDAG 12 JUNI 2020

Evelien Kunst werkt al meer dan 20 jaar met fotografen en fotoredacteuren uit binnen- en buitenland, voor onder andere World Press Photo en Noor Images. Door haar jarenlange ervaring weet ze als geen ander hoe je jouw foto’s gepubliceerd krijgt en samenwerkingen aangaat. Check hier al haar pitch tips!

Over True Stories

Ware verhalen beklijven: ze nemen je mee, tillen je op, schudden je wakker of openen je ogen. Wil je graag leren hoe je ware verhalen vertelt? Stichting verhalende Journalistiek organiseert een jaarlijkse conferentie over verhalende journalistiek: een dag vol lezingen, workshops en netwerkmomenten van inspirerende journalisten die je alles vertellen over verhalende journalistiek.

Conferenties van afgelopen jaren

Beyond the bubble

2019 – In tijden gekenmerkt door protesten, polariserende politiek en vooroordelen, is de kracht van het ware verhaal belangrijker dan ooit. Storytelling kan ons samenbrengen of ons uit elkaar drijven. Hoe kunnen we de hulpmiddelen voor het vertellen van verhalen gebruiken om effectief door een gefragmenteerd landschap van verhalende bubbels te navigeren?

In de tussentijd

Check hier inspirerende verhalen van sprekers op vorige conferenties:

True Stories – Beyond the Bubble – 2019

True Stories – 2018

True Stories – 2017

Dit vind je misschien ook leuk

Gerard van Westerloo lezing

Deze jaarlijkse lezing is een eerbetoon aan een van de grondleggers van de verhalende journalistiek in Nederland, Gerard van Westerloo.  Een spreker die werkt in de geest van de grote Nederlandse journalist vertelt over zijn of haar werkwijze.

Meestervertellers

Jaarlijks brengen we de beste Vlaamse en Nederlandse verhalende journalistiek in beeld, tekst en geluid digitaal samen in Meestervertellers. Met telkens een toelichting van de makers. Want hoe kwam dit briljante werk tot stand?

Contact

Adres:

Postbus 15899
1001 NJ Amsterdam
Nederland

E-mail:
info@verhalendejournalistiek.nl