Wie zijn de epische verhalenvertellers van onze tijd, de nieuwe Ryszard Kapuściński’s van Europa? En welke nieuwe vormen van journalistieke storytelling vinden we in Europa? Kom op 19 en 20 april naar onze eerste Europese conferentie “True Stories: Find your voice within the European narrative tradition”.

Het vertrouwde ritme van het nieuws maakt steeds meer plaats voor on-demand journalistiek – podcasts, longforms, YouTube. Het moment waarop een verhaal verschijnt, doet er steeds minder toe. Het fragmenterende medialandschap biedt ruimte om nieuwsverhalen vanuit verschillende invalshoeken te vertellen. Bij verhalende journalistiek verlaat de maker de alwetende, objectieve nieuwsstem en kiest een perspectief – dat kan de hoofdpersoon zijn, of zelfs een dorp of gebouw. Het verhaal kent daarnaast scènes, een spanningsboog maar ook een duidelijke verteller. Een intieme verteller, zoals in de succesvolle Nederlandse podcast Bob, creëert een band met de luisteraar. Daarover gaat de conferentie True Stories: Find your voice within the European narrative tradition. Het is, op veler verzoek, onze eerste Europese conferentie.

De conferentie helpt makers hun eigen stem te vinden en kijkt daarbij voorbij het eigen vakgebied. Fotografen, radiojournalisten, schrijvers; iedereen heeft zijn eigen manier om een ​​verhaal te maken. Samen met het fotografieverhaalplatform Docking Station organiseert SVJ een aparte track over het gebruik van de kracht van de verbeelding. Hoe zorg je ervoor dat je publiek aandacht besteedt aan onderwerpen die overbelicht zijn, zoals migratie? Een fotograaf, een cartoonist, een radiojournalist en een filmmaker aan het woord.

De eerste Europese conferentie maakt je als maker ook bewust van hoe je standpunt wordt bepaald door je standplaats. Hoe kijkt men elders in Europa aan tegen een thema als de financiële crisis? Joris Luyendijk schreef een veel vertaald boek (‘Dit kan niet waar zijn’). In een aparte sessie samen met het Nederlands Letterenfonds, vertellen Luyendijk en vier van zijn Europese uitgevers hoe zijn boek het elders in Europa deed. Werkt de vertelstem van Luyendijk ook in Zweden of in Duitsland?

De Europese conferentie is er uiteraard ook om contact te leggen met media en collega’s uit het buitenland. Veel belangrijke thema’s gaan over grenzen heen, zoals terrorisme en migratie. Het European Journalism Centre, met hulp van de Bill Gates Foundation, financierde een groot project over migratie. Daarbij volgden El PaísLe MondeDer Spiegel online en The Guardian allemaal een familie (of een voetbalteam in het geval van El País) dat migreerde naar hun land. Journalisten van alle vier de media zijn op de conferentie om over het project te praten.

De Europese conferentie gaat op donderdagavond 19 april van start. Dan wordt in Pakhuis de Zwijger het werk van de sprekers getoond en geven de makers een korte toelichting. Vrijdag is de conferentie en zullen zo’n 40 sprekers in vier verschillende zalen hun eigen werk ontleden, praktische how to-sessies geven, en delen hoofd- en chefredacteuren uit zes verschillende landen in ronde tafelsessies een kwestie waarmee zij op hun redactie kampen.

De kaartverkoop is nu van start. Bekijk hier de conferentiepagina en sprekers.