Van podcastidee tot pitch

met Jair Stein

We are sorry, but the content on this page is only available in Dutch.

De masterclass

Wil jij jouw podcastidee op de radio terughoren? Hoe zorg je ervoor dat redacteuren direct onder de indruk zijn van jouw podcastplan? Als redacteur van o.a. Radio Doc, ziet Jair Stein bergen met radio- en podcastplannen van ervaren podcastmakers, maar ook van mensen die nog nooit een podcast hebben gemaakt. Stein heeft al vele verhalende podcasts op zijn naam staan, waaronder de awardwinnende podcasts Plots en 1 minuut, beiden voor de VPRO. Dé aangewezen persoon voor het geven van een True Stories masterclass!

In deze korte masterclass geeft Stein je allerlei tips over hoe je jouw podcastidee tot een ijzersterke pitch maakt. Want volgens Stein maakt alleen een interssant onderwerp nog geen goede verhalende podcast. Hij helpt je op weg bij het beantwoorden van een aantal cruciale vragen: Wat ga jij anders doen dan andere journalisten? En waarom moet dit idee nu juist een podcast worden?

Check hier de masterclass van True Stories online over het pitchen van een podcastidee!

Hier vind je de vragen uit het formulier waar Jair Stein het over heeft die je kunt gebruiken om jouw podcastidee te pitchen bij Radio Doc. 

Credits

Camera en montage: Pauline Wiersma
Research: Jair Stein
Productie: Judith Eigeman en Laura Das
Eindredactie: Evelien Kunst.

Muziek: BoogieBounce

Stichting Verhalende Journalistiek wordt ondersteund door de Stichting Democratie en Media, Pictoright, Lira Reproright, de Universiteit van Amsterdam en de Evens Foundation.

Biografie Jair Stein

Jair Stein (1974) is een radio- en podcastmaker, gespecialiseerd in verhalende journalistiek, Amerikaanse stijl. Hij werkte als wetenschapsjournalist, onderzoeksjournalist en presentator van een dagelijks radioprogramma. In de afgelopen 10 jaar heeft Jair samen met een groep freelance radiomakers verschillende bekroonde podcasts gemaakt, zoals de reeks ultrakorte radiodocumentaires 1 Minuut (Prix Europa, 2008) en Plots, een Nederlandse versie van This American Life (Zilveren reissmicrofoon, 2013). Hij werkte mee aan de podcastserie Opgejaagd (Prix Europa, 2018), een project van zijn vrouw Jennifer Pettersson, en samen produceren ze nu een internationale podcast voor CBC. Naast zijn eigen podcasts coacht Jair anderen bij het maken van radiodocumentaires en podcasts voor de NTR.

Contact

Adres:

Postbus 15899
1001 NJ Amsterdam
Nederland

E-mail:
info@verhalendejournalistiek.nl