Gerard van Westerloolezing met Cat Bohannon – 19 oktober 2023

De Amerikaanse schrijver en onderzoeker Cat Bohannon verzorgt op 19 oktober a.s. de jaarlijkse de Gerard van Westerloo-lezing in de Amstelkerk te Amsterdam. Traditiegetrouw gaat daarbij een inspirerend journalist/wetenschapper in op de […]

De Amerikaanse schrijver en onderzoeker Cat Bohannon verzorgt op 19 oktober a.s. de jaarlijkse de Gerard van Westerloo-lezing in de Amstelkerk te Amsterdam. Traditiegetrouw gaat daarbij een inspirerend journalist/wetenschapper in op de totstandkoming van recent werk.

In haar geval: Eve, How the Female Body drove 200 million years of evolution. Tegelijk met de lezing verschijnt de vertaling bij De Bezige Bij. Cat Bohannon promoveerde aan Colombia University op een – voor de Stichting Verhalende Journalistiek – al even toepasselijk onderwerp: The Evolution of Narrative and Cognition. Ook dat onderzoek zal in de lezing aan de orde komen.

In Eve beantwoordt Cat Bohannon vragen die wetenschappers al decennia hebben genegeerd: hoe vertekenend is ons onderzoek als we geen onderscheid maken tussen de verschillende geslachten? Als we ervan uitgaan dat onderzoek op mannen zonder meer van toepassing is op iedereen? Als ons idee van neutraal onderzoek in feite seksegebonden is? ‘Ik bestudeer het individu en zijn vrouw’, luidt een bekende uitspraak van een econoom. En daarin zit hem nou net de kneep.

In haar lezing zal Cat Bohannon ingaan op de manier waarop ze haar boek construeerde, hoe ze erin slaagde een overdosis materiaal in een begrijpelijk verhaal te vatten. Tweede onderwerp is de ontwikkeling van die unieke menselijke kwaliteit: het vermogen verhalen te vertellen. En tot slot zal ze ingaan op de betrekkelijk recente en exclusieve manier waarop we die verhalen tegenwoordig veelal consumeren: door te lezen. Als emoties opwekken bij uitstek het doel is van verhalen vertellen, is het geschreven woord dan wel de meest geschikte vorm?

Cat Bohannon behaalde een master in Creative Writing. Ze publiceerde eerder in onder meer Scientific American, Mind en Science MagazineEve is haar eerste boek.

De Gerard van Westerloolezing 2023 met Cat Bohannon
Locatie: Amstelkerk, Amsterdam
Aanvang: 20.00
Zaal open: 19.30

Ticket Vrienden van de SVJ: €12
Ticket regulier: €17