Anne Hull werd vijf keer genomineerd en won een keer de Pulitzerprijs voor haar bijzondere verhalen vanuit de zelfkant van de VS. Hull heeft momenteel een sabbatical van haar krant The Washington Postgenomen om te werken aan haar memoires, over haar jeugd in Florida. Voor haar verhalen verblijft ze vaak maandenlang bij een groep – de revaliderende soldaten in het Walter Reed ziekenhuis, of een tienermeisje dat wil ontsnappen uit de armoede. Maar deze avond spreekt ze over een heel klein verhaal. Een verhaal dat ze in zes uur maakte en waarin ze een oma en haar kleinzoon volgt, twee slachtoffers van de Orkaan Katrina. Een verhaal dat rijk is aan sprekende details, een subtiele spanningsboog heeft en het drama van Orkaan Katrina in slechts 900 woorden samenvat en invoelbaar maakt. Hoe is ze te werk gegaan? Welke tools zette ze hiervoor in? Ze deed jarenlang ervaring op bij grotere narratieve projecten, hoe heeft ze die kennis ingezet om dit verhaal met maximale vertelkracht te brengen?

De jaarlijkse Gerard van Westerloolezing is een eerbetoon aan een van de grondleggers van de verhalende journalistiek in Nederland. Gerard van Westerloo hanteerde bij zijn reportages vier principes: hij koos voor alledaagse onderwerpen en juist als er niets aan de hand was; hij wachtte net zo lang tot hij een compleet beeld had; hij koos ervoor om de mensen zelf te spreken (géén woordvoerders!); en zijn geïnterviewden kwamen elders niet aan bod.

Donderdag 2 november, 20.00u. (inloop vanaf 19.30u.)
Studio, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Prijs: €17.50 (regulier) / €12,50 (Vrienden van de Stichting Verhalende Journalistiek en voltijds studenten – op vertoon van een collegekaart)

Kaartjes zijn te koop in onze webshop.