Gerard van Westerloolezing

Gerard van Westerloolezing met Jessica DuLong – 20 december 2018

Journalist, historicus, scheepsingenieur, docent narratieve non-fictie én prijswinnend auteur: de Amerikaanse Jessica DuLong (1973) wordt niet voor niets door Mark Kramer, directeur van het Nieman Program on Narrative Journalism van Harvard University, een van de beste verhalende journalisten genoemd. Daarom spreekt zij op 20 december 2018 tijdens onze jaarlijkse Gerard van Westerloolezing.

In 2017 schreef Jessica DuLong Dust to Deliverance, over de evacuatie per schip van 500.000 Amerikanen na de aanslagen op 11 september in Manhattan. In 2010 won zij de American Society of Journalists and Authors’ Outstanding Book Award for Memoir voor haar boek My River Chronicles. Momenteel is DuLong bezig met verschillende boeken over onder andere mentale gezondheid en de veranderende betekenis van Amerikaanse mannelijkheid. Ze schrijft ook voor Newsweek International, Rolling Stone, Psychology Today, Newsday en Maritime Reporter & Engineering News.

Tijdens de lezing zal DuLong spreken over wat te doen als traditionele vertelvormen een verhaal geen recht doen en hoe zo’n grote gebeurtenis als de evacuatie van 500.000 mensen in alle gelaagdheid en complexiteit te beschrijven, van karakterontwikkeling tot plaatsing in de context.

Praktische informatie

  • Datum: 20 december 2018
  • Tijd: 19:30 – 22:00
  • Locatie: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

De Gerard van Westerloolezing, mede mogelijk gemaakt door de Gravin van Bylandt Stichting, is een initiatief van Stichting Verhalende Journalistiek als eerbetoon aan een van de grondleggers van de verhalende journalistiek in Nederland. Van Westerloo koos in zijn werk voor alledaagse onderwerpen waar niet over bericht werd, zorgde ervoor de mensen waar het om ging zelf te spreken en wachtte net zo lang met het publiceren van verhalen tot hij een compleet beeld had. Eerder werden deze lezingen verzorgd door onder andere Anne Hull, Ted Conover en Adrian Nicole LeBlanc.