Ware verhalen beklijven: ze nemen je mee, tillen je op, schudden je wakker of openen je ogen. Wil je graag leren hoe je ware verhalen vertelt? Op vrijdag 15 mei 2020 is het weer tijd voor onze jaarlijkse conferentie over verhalende journalistiek: een dag vol lezingen, workshops en netwerkmomenten van inspirerende journalisten die je alles vertellen over verhalende journalistiek in De Rode Hoed. De eerste namen van de sprekers zijn al bekend! Kom je ook?

Hoe zorg je dat mensen blijven luisteren?
Een informatieve podcast interessant houden voor je luisteraars, hoe doe je dat? Dat weet Andy Mills als geen ander. Hij was onderdeel van het kleine team dat bij The New York Times de podcast The Daily heeft opgezet en maakte de eerste narratieve podcast The Caliphate over de zoektocht van journalist Rukmini Callimachi naar de ware aard van IS. Tijdens een aparte sessie zal hij ons bovendien waardevolle tips geven over het opstarten van een nieuw platform als The Daily binnen de bestaande krantenwereld.

Wat maakt een persoonlijk verhaal journalistiek?
Als je hem nog niet gezien hebt, ga hem kijken: de documentaire For Sama over de de oorlog in Syriƫ. Makers Waad Alkateab en Edward Watts weten dit onderwerp heel dichtbij het publiek te brengen. Door de persoonlijke insteek gaat dit ware verhaal door merg en been. Hoe verliep het maakproces en hoe edit je een verhaal dat zo persoonlijk is? For Sama draait nog in diverse Nederlandse bioscopen.

Van verhaal-idee tot boek
Wat maakt een idee voor een verhaal tot een boek? En welke rol speelt een uitgever daar in? Daar weet acquirerend redacteur Marcella van der Kruk alles van. Voor uitgeverij Atlas Contact haalde zij het boek She Said van Jodi Kantor en Megan Twohey naar Nederland. Naast haar werk internationaal scouten werkt Marcella ook nauw samen met Nederlandse journalisten, zoals Mischa Cohen en Harm Ede Botje.

Journalistieke business
Fotojournalist Ilvy Njiokiktjien publiceerde in het afgelopen jaar haar project Born Free Generation waarin ze de eerste generatie Zuid-Afrikaanse jongeren volgt die na de afschaffing van het apartheidssysteem opgroeit in ‘gelijkheid’. Dit project werd geheel in eigen beheer gemaakt en kreeg vele vormen: zo werd het in tientallen binnen- en buitenlandse kranten en tijdschriften gepubliceerd, kwam er een longread web documentaire, een televisiedocumentaire, een boek en vele tentoonstellingen. Hoe krijg je zoiets als freelance journalist voor elkaar? Welke business skills heb je daarvoor nodig en wat kunnen wij van Ilvy leren en wellicht voortaan een beetje in ons eigen werk toepassen?

Houd onze website en sociale media kanalen in de gaten voor meer aankondigingen van sprekers!

WANNEER: vrijdag 15 mei 2020
WAAR: De Rode Hoed in Amsterdam
TICKETS: early bird 125 euro I normaal 150 euro I student 50 euro I vriend 99 euro
Koop je tickets hier!

Zien we je daar?