Afgelopen dinsdagavond luisterden we in een uitverkochte Vondelkerk naar schrijver en journalist Andrea Elliott. Zij gaf dit jaar de Gerard van Westerloolezing, een eerbetoon aan een van de grondleggers van de verhalende journalistiek in Nederland.

Elliott, die zichzelf een “immersionist” noemt, schreef op basis van duizenden documenten, honderden interviews, en urenlange audio- en videotapes het boek Invisible Child, over de tiener Dasani Coates die opgroeide in dakloosheid. Het boek ontving na publicatie lovende recensies van vooraanstaande critici, en won dit jaar de Pulitzerprijs in de categorie non-fictie.

Met haar lezing bood Elliott het publiek een bijzondere inkijk in haar journalistieke- en schrijfproces. Ze vertelde over dilemma’s waar ze tijdens haar verslaglegging tegenaan liep, hoe ze haar personages als immersieve verteller benaderde, en de wijze waarop ze diepgaand en gedetailleerd onderzoek wist om te zetten in een narratief non-fictie-verhaal. Een leerzame en bovendien inspirerende lezing. Foto’s van de avond zijn hieronder terug te kijken. Scroll verder naar beneden om de volledige livestream terug te zien. 

De Stichting Verhalende Journalistiek organiseerde dit evenement in samenwerking met The John Adams Institute.

Foto’s door Gerrit Serné

De Gerard van Westerloolezing met Andrea Elliott en de Q&A die daarop aansloot zijn terug te kijken via onderstaande video.