Meestervertellers Academie: gereedschapskist voor journalisten en mediamakers om verhalend te werken.

Een buitenkansje voor onderzoeksjournalisten: Meestervertellers Academie. Een nieuw programma met workshops georganiseerd door Stichting Verhalende Journalistiek voor journalisten en mediamakers (in audio, tekst en beeld) die meer willen leren over verhalende technieken. “Het is een misvatting dat onderzoeksjournalistiek en verhalende journalistiek niet samengaan”, zegt Evelien Kunst, programmamaker bij Stichting Verhalende Journalistiek.

Bij het doen van onderzoek verzamel je een berg aan informatie en details. Als deze slechts achter elkaar worden gezet in chronologische volgorde, kan dat best een taai verhaal worden. “Dat is een valkuil van veel (onderzoeks)journalistiek, het verhaal doet als huiswerk voelen of als een zwaar rapport.”

De Meestervertellers Academie kan journalisten en mediamakers daarom begeleiden om verhalender te gaan werken. “Denk aan een hoofdpersoon, werken met scènes of een spanningsboog creëren.” Deze technieken, die oorspronkelijk uit de narratieve fictie komen, kunnen het onderzoeksverhaal enorm versterken. “Door alle belangrijke informatie op de juiste manier te verbrokkelen door je verhaal, blijft je publiek geboeid luisteren, lezen of kijken.”

En voor die technieken is lang niet altijd genoeg aandacht. “Journalisten en mediamakers krijgen nu vrij weinig ondersteuning in het verhalend werken” vertelt Kunst. Je gaat immers vaak alleen aan de slag of in een klein team, en is er naast het onderzoeksproces weinig tijd gereserveerd voor hoe je je verhaal gaat vertellen. “Wij willen dat gat opvullen met onze Meestervertellers Academie.”  

Wat kun je als deelnemer verwachten?

Er zijn verschillende tracks van Meestervertellers Academie: een voor audio, multimediaal en geschreven journalistiek. “In elk track staat individuele begeleiding centraal”, zegt Kunst. De reeks helpt journalisten en mediamakers hun eigen onderzoeksverhaal op de scherpste en sterkste manier te vertellen in de gekozen vorm. “Ze worden begeleid in hun eigen maakproces van hun eigen onderzoeksverhaal.”

Voor wie meer aan het begin van het onderzoeksproces staat, is de track ‘Verhalend denken’ bedacht. “Ook als je pas in de researchfase zit, kunnen we je al helpen met nadenken over welke verhalende elementen in jouw verhaal kunnen zitten. En in welke vorm die het beste werken. Niet elk verhaal leent zich voor een podcast of een geschreven vorm.” Zo kan een ingewikkeld verhaal over opnamecijfers in de GGZ in luistervorm een wirwar worden van nummers en aantallen. “Wij willen makers vanaf fase één helpen daarover na te denken.”

Bovendien hoopt Stichting Verhalend Journalistiek dat de reeks een klein netwerkje van gelijkgestemden oplevert. “Kruisbestuiving tussen verschillende makers vanuit diverse disciplines, kan de mooiste dingen opleveren. Graag stimuleren we deze samenwerkingen en gesprekken tussen hen”, vertelt Kunst.  

Dat gebeurt natuurlijk al een beetje bij de jaarlijkse True Stories conferentie, waar internationale sprekers van spraakmakende producties vertellen over het maakproces. En Meestervertellers, wanneer makers van de mooiste Nederlandstalige verhalende journalistiek producties in het zonnetje worden gezet. “Maar met de Academie hopen we makers echt een gereedschapskist te bieden om verhalender te werken.”

Houd onze site & kanalen in de gaten voor meer informatie over de Meestervertellers Academie. Meer informatie over deelname aan het programma volgt gauw!

De Meestervertellers Academie komt tot stand met dank aan de Tijdelijke Subsidieregeling Talentontwikkeling van het SVDJ.