Meestervertellers 2013

De beste verhalende journalistiek van 2013

Inleiding • De tien van 2013

Een spanningsboog, een verhaallijn, goed uitgewerkte personages, een vloeiende stijl, oog voor detail, een trefzeker spel van beeld en taal. Het is niet zo moeilijk een goed van een slecht verhaal te onderscheiden. Een goed verhaal lees je in één ruk uit, een slecht verhaal doet je al na een paar zinnen verveeld afhaken. Een goed verhaal is literatuur.

Bekijk de Meestervertellers van vorig jaar

Op de dijk, over een naderende dood

Psycholoog Gert Jan Merlijn had aanvankelijk het gevoel dat hij moeilijker kon praten, toen maanden later de diagnose A.L.S. werd vastgesteld. Een zeldzame en dodelijke neurologische ziekte die uiteindelijk tot verlamming van de spieren leidt en in het laatste stadium tot verlamming van de ademhalingsspieren.

 Winnaar publieksprijs

Thom Verheul en Theresa Boerema, Kruispunt

De miraculeuze geboorte van een tweeling

Wetenschapsjournalist Rik Kuiper stuitte op het verhaal van de Friese dorpsdokter Jack Wijthoff, die in de nacht van 7 november 1953 misschien wel de meest bijzondere bevalling uit de Nederlandse geschiedenis beleefde. De geboorte van de zusjes Folkje en Tjitske de Vries zou Wijthoff zijn leven lang bijblijven.

Dick Wittenberg, De Correspondent

Wij van het bejaardenhuis

Hoogbejaard wonen in een bejaardenhuis, hoe is dat? Ik logeerde een week lang in een doorsnee Amerikaans bejaardenhuis. Een portret.

Dick Wittenberg, De Correspondent

Het einde van de kudde

Arend-Jan heeft zijn leven lang geboerd. Maar nu stopt hij. Voordat hij zichzelf niet meer in de hand heeft, net als die boer verderop.

Paul Teunissen, Vrij Nederland

One Night, Stiekem

Elke dag ‘oefent’ de 84-jarige Lies Noorderdorp hoe ze daags na haar 85ste verjaardag een eind aan haar leven wil maken. Stoel rechtop, kussens eruit. Lies is niet ziek. Ze heeft een dochter en een kat, die haar aan het leven binden. Ze wordt blij van de merel in haar tuin. Toch is ze vastbesloten. Haar rauwe stem voert je naar de diepste nissen van je ziel, waar de angst schuilgaat voor ouderdom en gebrek, voor verlies en dood. Onontkoombaar. Zonder enig pathos. Als de stem wegsterft, staat op het stoelkussen de troostende afdruk van een rug.

Eefje Blankevoort en Laura Stek, VPRO Plots

Eén moment van onbedacht-zaamheid

Zorgdragen voor de openbare rust, orde en veiligheid – het was een passie voor Willem V., wetsdienaar van onbesproken gedrag. Totdat er zomaar op een voorjaarsdag iets gruwelijk misging. Hoe een noodlottig incident twee levens eiste en twee families verwoestte.

Ton van Dijk, HP/De Tijd

Carola Houtekamer en Freek Schravesande, NRC Next

Bassel - van nerd tot spil in het Syrische verzet

Bassel is een succesvolle internetondernemer als de golf van Arabische revoluties Syrië bereikt. Hij werkt voor internationale bedrijven, verdient veel geld en gaat tot diep in de nacht uit met vrienden uit de Syrische kunst- en filmwereld. Een jonge journaliste van de BBC vraagt hem om filmpjes te maken van de opstand en deze het land uit te smokkelen. Dit verandert zijn leven dramatisch.

Monique Doppert, Uitgeverij Fosfor

Route 66

Een koppel uit Veurne maakte twee jaar geleden hun droom waar: ze kochten een motel langs Route 66 in Arizona. Vorige maand doodden ze zichzelf. Wat blijft, is een verschroeiend liefdesverhaal.

Stijn Tormans, Knack

De kunst van het stelen

In de nacht van 15 op 16 oktober 2012 worden er zeven kostbare kunstwerken uit de Kunsthal in Rotterdam gestolen. De roof wordt wereldnieuws. Het verhaal achter de roof had volgens auteur Lex Boon wel wat weg van een spannend jongensboek. Samen met developers en designers Koen Smeets en Milo Vermeulen maakte hij een multimedia longread voor NRC.

Lex Boon, NRC.nl

‘Ik heb je wel zien zitten, hoer’

Ze werd gebombardeerd door een anoniem account. Vileine berichtjes, de hele dag door. ‘Ju hebt geen vrienden.’ ‘Wu gaan ju pakken.’ Godlof was daar Giovanni.

Karin Sitalsing en Sheila Sitalsing, Vrij Nederland

Contact

Adres:

Postbus 15899
1001 NJ Amsterdam
Nederland

E-mail:
info@verhalendejournalistiek.nl