Meestervertellers

De beste verhalende journalistiek van 2014

Inleiding • De tien van 2014

Een verhaallijn, perfect uitgewerkte personages, oog voor detail en spannend tot de ontknoping: goede verhalende journalistiek is literatuur, maar dan waargebeurd. Dit zijn de tien beste verhalen van 2014, geselecteerd uit Nederlandse en Vlaamse media. Opmerkelijk in de oogst van dit jaar: de rol van de betrokken verteller.

Bekijk de Meestervertellers van vorig jaar

Pick-uptrip

Waar gingen ze nu heen met die twee gehuurde cabrio’s van hem? Op zijn computer zag hij dat ze al diep in Turkije waren. Al eerder waren klanten er met zíjn huurauto’s vandoor gegaan. Woest werd hij. En dus ging Mark Stroop op zoek naar zijn auto’s, in Koerdisch Irak.

 Winnaar publieksprijs

Rik Kuiper, Volkskrant Magazine

Last Hijack Interactive

Stel, je vindt liefdesbrieven van de opbloeiende liefde tussen je opa en oma. Een smoorverliefde boerenzoon op zijn meisje. Maar dan stuit je ook op brieven van een andere man, die in geen enkel opzicht lijkt op je opa. Geschreven in dezelfde tijd als die van je opa. Wat doe je dan? Joyce de Badts maakte er een radiodocumentaire van. Een familieverhaal over de kantelpunten in ons leven.

Femke Wolting en Tommy Pallotta, NRC Digitaal, categorie: Dagblad

Het beste voor Kees

De 44-jarige autist Kees Momma is dol op zijn modeltreinen, Japans en tekenen, maar heeft moeite met korte rokjes en blote vrouwenbenen. Hij woont nog bij zijn ouders. Hoe lang houden de bejaarde ouders de 24-uurs zorg vol en wat gebeurt er met Kees als zij niet meer voor hem kunnen zorgen?

Monique Nolte, NRCV, Categorie: Radio

Speciaal

In de radiodocumentaire Speciaal volgt Marije Schuurman Hess de laatste maanden van een klas in het speciaal basisonderwijs. Jesse, de twaalfjarige zoon van Marije, is een van de leerlingen van groep acht en de gids in deze serie. In vijf afleveringen laat hij de luisteraar ervaren hoe het eraan toegaat in zijn hoofd, in de klas en op het schoolplein.

Marije Schuurman Hess, Radio Doc (NTR), Categorie: Radio

Het zwijgen van de klas van '74

Er zijn van die klasreünies die anders zijn dan alle andere. Veertig jaar geleden stierven 23 jongens in een collegebrand. Onlangs kwamen degenen die het overleefden nog eens samen. Een verhaal over jongens die jaren geleden een dure eed zwoeren die ze nooit zouden verbreken.

Stijn Tormans, Knack

Patrice is geschiedenis

De enige Belg die omkwam bij 9/11 is deze maand begraven. Patrice Braut is het eerste slachtoffer dat dit jaar werd geïdentificeerd – 13 jaar na de aanslag – en wellicht een van de laatste ooit. Zijn ouders vreesden al dat ze het niet meer zouden meemaken. ‘Onze rouw kan nu echt beginnen.’

Wouter Woussen, De Standaard, Categorie: Dagblad

Moeders springen niet van flats

Al lange tijd worstelt de moeder van Elena Lindemans met een ondraaglijk psychisch lijden. Maar omdat haar verzoek om euthanasie niet in behandeling wordt genomen, neemt ze het heft in eigen hand. Na overleg met haar vriend en haar kinderen besluit ze te springen van de Muntflat in Heerenveen.

Elena Lindemans, VARA, Categorie: Televisie

Oe ist?

Elke dag slaan drie Vlamingen de hand aan zichzelf. Maar nergens in Vlaanderen zijn zoveel zelfdodingen en pogingen daartoe als bij mannen in West-Vlaanderen. In een roadmovie door de desolate westhoek probeert cartoonist en West-Vlaming Kamagurka de bevolking aan de praat te krijgen. Dat valt niet mee.

Guy De Troyer en Sofie Vaes, Koppen, Categorie: Televisie

Dankbaar gestemd

Lieuwe van Gogh, tien jaar later. Nooit had hij over de moord willen praten. Maar nu had filmmaakster Doesjka van Hoogdalem hem ervan overtuigd dat het misschien goed was om mee te doen aan een film en zijn herinneringen aan zijn vader te delen. Als een soort verwerkingsproces.

Mischa Cohen, Vrij Nederland, Categorie: Tijdschriften

Woel, muis, woel

Op een eiland in de Snitser Mar leidt een klein knaagdier een marginaal bestaan. Bescherming door de mens is wellicht de laatste hoop voor de zeldzame noordse woelmuis. Maar dan moet hij zich wel aan Sjoerd en Nico laten zien.

Rutger van der Meij, Leeuwarder Courant & Dagblad van het Noorden, Categorie: Dagbladen

Contact

Adres:

Postbus 15899
1001 NJ Amsterdam
Nederland

E-mail:
info@verhalendejournalistiek.nl