Meestervertellers

De beste verhalende journalistiek van 2015

Inleiding • De tien van 2015

Het ontsluiten van een nieuwe wereld; dat is de grote kracht van verhalende journalistiek. Het tonen van een onontdekt gebied, met eigen regels, volstrekt logisch voor de bewoners, maar nieuw voor de lezer, de kijker, of de luisteraar. Deze bundeling van de elf beste verhalen van 2015, geselecteerd uit Nederlandse en Vlaamse media, bewijst dat.

Bekijk de Meestervertellers van vorig jaar

Madgermanes

Op een onooglijk plein in het centrum van Maputo wappert een grote DDR-vlag. Hier start de wekelijkse demonstratie van de Madgermanes: de Mozambikaanse gastarbeiders die in de jaren tachtig naar de DDR werden uitgezonden. 

 Winnaar publieksprijs

Laura Stek, OVT/ VPRO Radio 1, Categorie: Luisteren

In de voetsporen van Vincent van Gogh

In de Borinage, de vroegere mijnstreek van Wallonië, ontdekte Vincent van Gogh zijn tekentalent. Maar wat deed hij daar eigenlijk, van december 1878 tot oktober 1880? 

Joris Vergeyle, VRT, Categorie: Luisteren

De Belgische Greyhound – In het spoor van de langste buslijn

België is niet groot. De langste afstand is een goeie 300 kilometer. Toch is er op dat kleine grondgebied één buslijn die zich uitstrekt over 144 kilometer.

Jan Hertoghs, Humo, Categorie: Lezen

Satudarah – One Blood

Motorclub Satudarah is normaliter een gesloten bolwerk. Achter het beeld dat de buitenwereld te zien krijgt – vervaarlijke, in leer gehulde mannen op brullende motoren – gaat een geheime wereld schuil.

Joost van der Valk & Mags Gavan, NTR, Categorie: Kijken

Langs het front tegen I.S.

Voor de serie ‘kleine helden’ trok Rudi Vranckx langs de 1.000 kilometer lange ‘frontlijn van de jihad’: daar waar IS botst met Koerden, christenen, Jezidi’s, legers en vrijwilligers.

Rudi Vranckx, Canvas, Categorie: Kijken

Hoe ik in een laadruim naar Engeland belandde

Als journalist Hassan zich in de ‘Jungle’ bij Calais voordoet als Iraanse illegaal om het leven van migranten van binnenuit op te tekenen, komt hij al snel in contact met Koerdische mensensmokkelaars.

Hassan, De Volkskrant, Categorie: Lezen

Uitgeveegd

Wanneer journalist Philippus Zandstra dating-app Tinder installeert, stromen de afspraakjes binnen. Zijn zoektocht naar de ideale vrouw wordt al snel een regelrechte verslaving. 

Philippus Zandstra, Fosfor, Categorie: Lezen

Toen Eddy Merckx niet meer was

Iemand herinnert zich nog de gewijde stilte die viel op 18 mei 1978. “Ik ben niet meer geschikt voor sport op topniveau”, sprak Eddy Merckx en dat was dan dat. e.

Rik van Puymbroeck, Bahamontes, Categorie: Lezen

Die kraai moet dood – Crow control

Een donkerblauwe Ford Transit rijdt in alle vroegte over perron drie van station Hoek van Holland-Haven. Het busje stopt, een jager in zwart stapt uit en haalt een ladder uit het busje. 

Freek Schravesande, NRC Next, Categorie: Lezen

Waar was Joske gebleven?

Met zijn afwijkende uiterlijk was Jos een bekende verschijning in Doornenburg. Het leek of iedereen die vrolijke feestvierder kende. Maar toen hij na een avond stappen niet thuiskwam, wist niemand wat er was gebeurd. 

Paul Teunissen, Vrij Nederland, Categorie: Lezen

Koppig dorp

Het Groningse krimpdorp Ulrum kreeg 1,5 miljoen euro van de provincie om het dorp weer op de kaart te zetten. Intussen probeert de manager van de plaatselijke Spar om zijn winkel draaiend te houden. 

Jaap van ‘t Kruis en Marco Nauta, EO, Categorie: Kijken

Contact

Adres:

Postbus 15899
1001 NJ Amsterdam
Nederland

E-mail:
info@verhalendejournalistiek.nl