Meestervertellers 2018

De beste verhalende journalistiek van 2019

Bekijk de Meestervertellers van vorig jaar

In het jaar van de gele hesjes die niet tot bedaren te brengen waren, was in de verhalende journalistiek de sturende hand van de makers zichtbaar. Dat was dan ook het thema van 2018.

The Bastard

Een Friese fietsenmaker en Ethiopische gevangene blijken broers te zijn. Daniel bezoekt zijn familie in Nederland, maar zijn vader wil aanvankelijk niets met hem te maken hebben. Het verhaal van een familie die worstelt met een erfenis: de zoektocht naar identiteit, erkenning en verwantschap. Een gelaagde film die haar publiek voert door Nederland, Ethiopië en Zuid-Afrika.   

Floris-Jan van Luyn, categorie Kijken

 Winnaar publieksprijs

De migrant

Een kleine zwarte vogel met een onstuimig kuifje en een scherp keelgeluid; iedereen in Singapore kent de Javan Myna. Als de vogel fotograaf Anaïs López op een ochtend wakker krijst, besluit ze hem te volgen. Het resultaat is een sprookjesachtig verhaal over een opgejaagde zangvogel, als metafoor voor de migrant.

Anaïs López, categorie Klikken

"Ik had mijn eigen huid in mijn handen"

Duizenden arbeidsmigranten werken in Nederland onder ellendige omstandigheden waaraan ze zich niet kunnen ontworstelen. Arbeidsinspectie, politie en Openbaar Ministerie schieten te kort. 

Max Berghege, Marjolijn de Boer, Sylvana van den Braak, Sacha Hilhorst & Simone Peek, De Groene Amsterdammer, categorie Lezen

30 jaar Dutch Dance

In 2018 was het 30 jaar geleden dat in Nederland een nieuwe muziekstroming aan een opmars begon: Dutch Dance. Deze zou uitgroeien tot één van Nederlands grootste exportproducten, deze multimediaproductie brengt deze historie op vernieuwende wijze  in kaart.

Sacha Vermeulen, VPRO, categorie Klikken

Johan en Marco dood in één kamer

Reporter Ward Bogaert gaat in gesprek met de ouders van wielrenner Johan Sermon, om hen over hun onnoemelijke leed laat vertellen.  Hun zoon stierf op zijn eenentwintigste in bed aan hartfalen.

Ward Bogaert, Radio Bahamontes, categorie Luisteren

Wognum

De 42-jarige Matthijs is ruim tien jaar gabber. Na een jeugd vol pesterijen en eenzaamheid vond hij tussen het slikken en stampen door vriendschap en warmte in de dansscene. Maar het liefst wordt hij pianist.

Tim Bary, categorie Kijken

Als De Lijn je levenslijn is

De Lijn haalt elke dag het nieuws, maar wie haalt zijn bus nog? De Tijd stapte op in het Limburgse dorpje Jeuk en reed, bus na bus, tot aan de kust. Eindhalte Zonnebloem. ‘Als de chauffeur een zware voet heeft, haal ik mijn trein misschien nog.’

Rik van Puymbroeck, De Tijd, categorie Lezen

Grommen bij Katy Perry

In dit stuk volgen we schrijver Jan van Mersbergen die met zijn puberdochter naar een concert van Katy Perry gaat. Tijdens het concert mijmert hij over de moeder van zijn dochter, die psychische problemen heeft en daardoor niet goed meer voor haar kan zorgen.

Jan van Mersbergen, categorie Lezen

Rabot

Rabot is een mozaïek-film over de verhuizing van de bewoners uit de Rabot-torens in Gent; ze moeten uit het stadsbeeld verdwijnen. De film verbrak in België alle records: het is de eerste documentaire die zoveel bioscoopsbezoekers trok

Christina Vandekerckhove, categorie Kijken

Mr. Kaor

Een Japanse man stuurt al jaren steeds dezelfde handgeschreven brief naar een hotel in Volendam, en niemand
weet waarom. Dit is een whodunit, maar dan met één verschil: we zoeken geen moordenaar maar de persoon achter
een vrolijkmakende curiositeit.

Lex Boon, Parool, categorie Lezen

Contact

Adres:

Postbus 15899
1001 NJ Amsterdam
Nederland

E-mail:
info@verhalendejournalistiek.nl