De Meestervertellers van 2019
De talentvolle Vlaams-Nederlandse redactie van Stichting Verhalende journalistiek selecteerde voor jou uit meer dan 150 producties de tien mooiste journalistieke verhalen in de categorieën Lezen, Luisteren, Klikken en Kijken.
Hieronder lees, luister, kijk en klik je de verhalen van de Meestervertellers van 2019 en alle afgelopen jaren.

Overleven, dat was het overkoepelende thema in de tien beste verhalen van 2019. Overleven als vluchteling, als gehandicapte, als kluizenaar in een woeste omgeving, als man of vrouw met suïcidale gedachten. Hoe doe je dat, overleven, en hoe ga je als maker om met zulke overlevers?
Bekijk de Meestervertellers van vorig jaar

Born Free Generation
Met de komst van Nelson Mandela als president, werd Zuid-Afrika een vrij land. De generatie die opgroeit na de afschaffing van de apartheid, is nu jongvolwassen. Wat zijn de dromen van deze jongeren?

S53
Elke avond vertrekt de laatste trein naar Beervelde, vol met jonge mannen en vrouwen op de vlucht. Vanuit het station proberen ze de snelwegparking te bereiken, met de vrachtwagen mee naar het Verenigd Koninkrijk. Treinbegeleiders, dorpelingen langs de route: iedereen kijkt naar hen. Maar niemand spreekt. De S53 is een documentaire over twee werelden die schielings langs elkaar scheren, maar elkaar nooit raken.

El Tarangu
In 2003 krijgt de Vlaamse wielerheld Lucien van Impe een vreemd telefoontje. Zijn oude rivaal José Manuel Fuente is in België en wil met hem afspreken. Op zich geen ongewoon verzoek, maar er is één probleem: wielrenner Fuente is officieel al zeven jaar dood. Toch gaat Lucien op de uitnodiging in…

Verstrikt
Jaarlijks overwegen naar schatting zeker 400.000 Nederlanders om een einde aan hun leven te maken. Toch rust op het hebben van doodsgedachten een groot taboe, we praten er liever niet over. Dallinga maakt met deze persoonlijke podcast het onderwerp juist wel bespreekbaar.

Hoe één lekke rubberboot het hele EU-migratiebeleid kan doen zinken
Eind 2017 zinkt op de Middellandse Zee een bootje met 150 Afrikaanse migranten aan boord. Sommigen verdrinken, sommigen worden naar Italië gebracht, een deel verdwijnt in een hels Libisch detentiecentrum. 17 overlevenden spannen nu een rechtszaak aan. En die kan het hele EU-migratiebeleid op zijn kop zetten.

De steen die heimwee had
Beeldend kunstenaar Bart Eysink Smeets (31) bracht een zwerfkei terug naar zijn oorsprong in Finland. Want in Drenthe was de steen niet gelukkig.

Achter een geel harnas. Het leven van Roger Borlez
Met god, vaderland of vakbond liet hij zich niet in. Maar boos was hij wel. ‘Genoeg was genoeg. Hij wilde doorgaan tot het einde.’ Hoe Roger Borlez onder een camion sukkelde. Gesneuveld in het harnas, een geel hesje.

Wonen in een land waar je alle straten kent
De Afghaanse vluchteling Mirwais weet vier jaar lang niet of hij in Nederland mag blijven. Op dag 668 zegt hij: alles komt goed. Op dag 859 slikt hij antidepressiva. Op dag 1041 zegt hij: ik geloof in mensen. En op dag 1383 probeert hij het nog één keer.

Stuk
Wat als leven in een revalidatiecentrum opeens je realiteit is? De vierdelige documentaire serie ‘Stuk’ legt bloot wat er gebeurt als het noodlot zomaar ineens toeslaat. Een verkeersongeval, een ongelukkige val van de trap of een hersenbloeding; het voltrekt zich binnen een seconde, maar het leven lijkt daarna in weinig meer op hoe het was. Ineens is dat lichaam stuk.

Drømmeland
In de prachtige, ongerepte natuur van Noorwegen probeert de zestigjarige Nils in zijn eentje te overleven. Hij is de beslommeringen van het moderne leven zat en trekt zich met zijn geliefde paard terug in de wildernis. Toch blijkt de behoefte om zijn ‘isolement’ via zijn mobieltje te delen met de buitenwereld onweerstaanbaar.