Veelgestelde vragen

In welke fase van mijn journalistieke onderzoek moet ik zijn optimaal gebruik te kunnen maken van de academie?

Je bevindt je in de researchfase en bent daar op dit moment actief mee bezig. Het is niet erg als je aan het begin van je project staat, maar je moet aan de start wel concreet materiaal hebben waarmee je kunt werken (denk aan scènes, een synopsis, uitgewerkte transcripten van interviews, data, video- en/of audio-opnamen). Ook moet je genoeg tijd hebben om nieuw materiaal te verzamelen tijdens het traject, zodat je echt voortgang kunt maken.

Met wat voor project kan ik deelnemen aan de academie?

Het is belangrijk dat je project een diepgravend journalistiek project is. Je kunt zowel met een geschreven artikel, boek, podcast, multi- en crossmediaal project meedoen. Beargumenteer in je aanmelding waarom deze vorm het beste past bij jouw project. Hulp hierbij nodig? Bekijk de pitchvideo’s die we vorig jaar opnamen met experts uit de verhalende journalistiek.

Ik sta aan het begin van mijn onderzoek en weet ook nog niet in welke vorm(en) ik mijn verhaal wil vertellen. Ik wil dit juist onderzoeken tijdens de academie. Kan ik dan ook meedoen?

Dan is Verhalend denken misschien iets voor jou. In deze track leer je meer over verschillende vertelvormen en denk je samen met Stephanie Bakker en deelnemers na over de vorm waarin jouw verhaal het beste verteld kan worden. Zorg wel dat je al een concreet idee hebt om mee aan de slag te gaan en voorbij de ‘ik wil iets met…’-fase bent.

Wat voor eindresultaat kan ik na mijn deelname aan de academie verwachten?

De academie is maatwerk: ieder journalistiek project heeft een ander tempo. Het is het belangrijkst dat jij zelf een realistisch plan van aanpak maakt van wat je in 8-10 weken kunt doen. Dat kan een publicabel geschreven artikel zijn of een eerste versie van een multimediale productie, maar ook een pitchwaardig synopsis van een boek of een eerste aflevering van een podcastserie.

Hoeveel tijd gaat mijn deelname aan de academie kosten?

Hoeveel tijd je precies investeert in de academie, hangt ook af van de tijdsinvestering die jouw journalistieke project vergt. Om genoeg voortgang te maken, is het wel belangrijk dat je je gedurende de cursus minimaal 0,5-1 dag per week actief bezighoudt met je project. Daarnaast zul je soms ook tijd moeten vrijmaken om het werk van anderen te becommentariëren.

Moet ik een intentieverklaring van een mediapartner hebben voor mijn deelname?

Nee, dat is niet nodig.

Vinden de bijeenkomsten online of fysiek plaats?

We willen zoveel mogelijk van de bijeenkomsten fysiek laten plaatsvinden in Amsterdam – daarbij rekening houdend met de coronamaatregelen. Kun je niet naar Amsterdam komen, maar wil je wel heel graag meedoen? Geen zorgen, onze bijeenkomsten zullen indien nodig zowel on- als offline bij te wonen zijn. Vragen hierover? Mail naar academie@verhalendejournalistiek.nl.

Nog vragen? 

Staat jouw vraag er niet bij? Mail dan naar academie@verhalendejournalistiek.nl!