Meestervertellers Academie 2023/2024

De aanmeldingen voor de Meestervertellers Academie 2023/2024 zijn geopend! Zie verderop hoe je je kunt opgeven. De aanmelddeadline is 28 november

Journalisten zijn meestal goed getraind in het onderzoeken en aan het licht brengen van maatschappelijke misstanden. De uitdaging begint vaak pas bij het presenteren van dat onderzoek. Want hoe komen de mensen en verhalen die je tijdens je onderzoek tegenkomt tot leven? Hoe zorg je ervoor dat je niet in een standaardverhaal vervalt van kwaadaardige daders, zielige slachtoffers, verontruste deskundigen en verontwaardigde politici? Hoe voorkom je dat je publiek al na de eerste alinea weet hoe het verder gaat, of dat je verslag taai huiswerk wordt?

 Wat?

Bij de Meestervertellers Academie leer je onder begeleiding van professionals uit verschillende disciplines (audio en schrijvend) verhalende technieken toe te passen in jouw werk. Je kunt kiezen uit 2 verschillende tracks: Verhalende podcast & Verhalend schrijven.

Kijk onderaan deze pagina voor alle praktische informatie over hoe je je op kunt geven voor dit programma.

Voor wie?

Je bent werkzaam als journalist/mediamaker (freelance of in dienst) in tekst of audio. Je verdiept je graag voor langere tijd in een onderwerp dat op een relevante manier bijdraagt aan het maatschappelijk debat. Je hebt recent minimaal één diepgravende productie afgerond en gepubliceerd. Verder is het van belang dat je op dit moment bezig bent met een project dat gebaat is bij een (meer) verhalende aanpak om mee te doen aan de Meestervertellers Academie.

Het programma

Je werkt gedurende het progamma individueel (of als team aan je eigen productie, die je tijdens de track onder begeleiding van een mentor met (nieuwe) verhalende technieken verder uitdiept en vormgeeft. Beide tracks duren ongeveer 12 weken. Tijdens de academie volg je specifieke groepsbijeenkomsten waarin je onderzoekt en bespreekt hoe je het beste verhalende technieken toe kunt passen in je eigen productie. Er is veel ruimte voor intervisie en individuele coaching door de mentoren, zodat deelnemers hun ervaring met het toepassen van de aangeleerde technieken in de praktijk tijdens het programma kunnen terugkoppelen en bespreken.

Verhalend schrijven

Je zwemt in de dossiers en archieven, interviewt betrokkenen en raadpleegt deskundigen. De onthulling die je straks gaat doen is van groot belang voor volk en vaderland, maar gaan mensen je verhaal wel lezen?

Door gebruik te maken van literaire schrijftechnieken kan elk onderwerp tot de verbeelding spreken. Ze kunnen je helpen om de karakters in je verhaal tot leven te wekken en hun ervaringen, motivatie of overtuigingen invoelbaar te maken. Maar mag je als journalist in het hoofd van anderen kruipen en kun je ze überhaupt ‘karakters’ noemen? Welke literaire technieken zijn er allemaal en hoe pas je ze toe zonder afbreuk te doen van de journalistieke kwaliteit van je onderzoek? Met die vragen ga je in deze track aan de slag. Deze track is bedoeld voor makers en journalisten die al bezig zijn met een project en dat verhalender willen maken.

In deze track leer je:

  • hoe je verschillende verhalende technieken kunt inzetten;
  • in scenes te schrijven;
  • hoe je een verhaal opbouwt en een spanningsboog creëert;
  • over vertelperspectieven en tijdsbepaling.

Michael Persson

onderzoeksjournalist Volkskrant

Michael Persson is onderzoeksjournalist bij De Volkskrant en voormalig correspondent Amerika. Hij won in 2019 een Tegel in de categorie Tekst voor het verhaal Mississipi Hanging, “een schoolvoorbeeld voor kwalitatief hoogstaande verhalende journalistiek”, aldus de jury. De laatste maanden reisde hij meermaals naar Oekraïne om verslag te doen van de impact van de oorlog op burgers (Ná de bevrijding volgt de bommenregen), en de verhalen op te tekenen van militairen die vanuit de loopgraven voor hun land vechten (Bericht uit de loopgraven in Oekraïne). 

Data bijeenkomsten:
12 december, 9 januari
en 13 februari

Verhalende podcast

Op het juiste moment de microfoon aanzetten is één ding. Maar hoe zorg je ervoor dat al die opnames samen een goed verhaal vormen, dat de luisteraar blijft boeien? Deze track is bedoeld voor radiomakers en journalisten die al eerder met audio hebben gewerkt en enige basiskennis van audiotechnieken hebben.

Je leert in deze track niet hoe je technisch goede geluidsopnames maakt of hoe je moet monteren. Wat leer je dan wel?

In deze track leer je hoe je jouw podcast verhalend maakt zonder in clichés te vervallen.

Je leert op een nieuwe wijze interviewen, zodat de verhalen beeldend worden en de mensen om wie het gaat echt tot leven komen.

Je leert hoe je mensen kritisch en confronterend kunt bevragen, zonder onvriendelijk of aanvallend te zijn, zodat gesprekken meer diepgang krijgen en we niet alleen begrip kunnen opbrengen voor slachtoffers, maar ook voor de verantwoordelijken.

Je leert hoe je informatie en context zo kunt timen en doseren dat het je verhaal niet droger maar sterker maakt.

Je leert hoe je je verhaal zo kunt opbouwen dat het spannend blijft en hoe je humor en zelfspot kunt gebruiken om de boodschap beter over te laten komen.

Annegriet Wietsma

podcast- en filmmaker

Annegriet Wietsma is een gelauwerd documentairemaker, podcastmaker en schrijver. In 2022 is zij uitgeroepen tot Meesterverteller voor de podcastserie De Deventer Mediazaak. Voor diezelfde podcast won zij eveneens de prestigieuze Tegel. Annegriet is tevens een van de initiatiefnemers van het project Oorlogsliefdekind, en maakte een documentair drieluik met incidenten uit de Nederlandse koloniale periode in het voormalige Nieuw Guinea: De Ajam-affaire, De Obano-Opstand en Tropische Liefde. In haar nieuwste podcast De zwembadclub vertelt ze het verhaal van zeventiger George, die in zijn jeugd in de prostitutie belandde in het naoorlogse Amsterdam.

Data bijeenkomsten:
12 december,
9 januari en 13 februari

Hoe meld ik me aan?

Schrijf een motivatie van ongeveer een A4’tje met daarin:

Welke track je wilt volgen (verhalend schrijven of verhalende podcast). Beargumenteer ook waarom deze track het beste past bij jouw project.

Met welk verhaal (idee/opzet) je tijdens de track aan de slag wil. Geef daarbij aan hoe ver je met je project bent en welk materiaal je al verzameld hebt. Zorg dat je iets concreets hebt om mee te werken. Het is niet erg als je je nog in de onderzoeksfase bevindt, maar je moet wel al genoeg concreet materiaal hebben om mee te kunnen doen met de opdrachten (denk aan uitgeschreven transcripties of geluidsopnames). Ook dien je een logline te schrijven (klik hier of hier om te lezen wat dat is).

Een grove planning of strategie: welke stappen wil je tijdens de track nemen? En als je ook nog andere (freelance) werkzaamheden hebt: hoe zorg je ervoor dat je genoeg tijd aan dit project kunt besteden? Houd rekening met een tijdsinspanning van ongeveer een dag per week.

Een korte toelichting over je werk als journalist en motivatie om verhalend te leren werken: Wat wil je graag leren? Waar loop je momenteel tegenaan? Wat vind je moeilijk?

Stuur een voorbeeld mee van een recent gepubliceerde diepgravende journalistieke productie. Stuur ook een CV of link naar een website met meer informatie over jezelf als maker.

Stuur je motivatie uiterlijk 28 november naar academie@verhalendejournalistiek.nl.

Let op: er is ruimte voor ongeveer 8-10 deelnemers per track. Bij meer aanmeldingen zullen we een selectieproces starten. We letten dan onder andere op ervaring, originaliteit en creativiteit.

Kosten

Vriend van de SVJ: €200,- (incl. 21% btw), regulier: €250,- (incl. 21% btw) per persoon per track. De betaling vindt plaats zodra je definitief bent toegelaten tot de Academie.

Wat krijg je hiervoor?

Eén track – Verhalend schrijven of Verhalende podcast met daarin drie groepsbijeenkomsten onder begeleiding van een expert en de mogelijkheid tot individuele begeleiding. Als Vriend van de Stichting Verhalende Journalistiek kun je bovendien met korting kunt deelnemen aan onze andere activiteiten. Vriend worden doe je hier: https://www.verhalendejournalistiek.nl/word-vriend/. 

Dit programma is opgezet met financiële steun van het SVDJ en wordt inmiddels op eigen kracht voortgezet door de Stichting Verhalende Journalistiek.

Tip: Vraag een Beurs Expertisebevordering van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten aan. Deze beurs voorziet (freelance) journalisten in een tegemoetkoming in inkomstenderving en onkosten bij het volgen van een cursus.

Ervaringen

De ervaring van deelnemer Daphné Dupont-Nivet

Freelancejournalist Daphné Dupont-Nivet (Platform Investico, De Groene Amsterdammer) nam dit voorjaar deel aan de Meestervertellers Academie van Stichting Verhalende Journalistiek. Ze vertelt wat ze vond van haar deelname aan de track Verhalend schrijven.

De ervaring van deelnemer Frederique de Jong

Podcastmaker, presentator en journalist Frederique de Jong (o.a. Follow The Money) deed dit voorjaar mee aan de Meestervertellers Academie van Stichting Verhalende Journalistiek. Ze vertelt wat ze vond van haar deelname aan de track Verhalende podcast.

De ervaring van deelnemer Corlijn de Groot

Freelancejournalist/ researcher Corlijn de Groot (o.a. NTR, De Volkskrant, VPRO) nam dit voorjaar deel aan de Meestervertellers Academie van Stichting Verhalende Journalistiek. Ze vertelt wat ze vond van haar deelname aan de track Verhalend schrijven.