Wat waren de mooiste journalistieke verhalen van het afgelopen jaar? Wat hebben we ademloos uitgelezen of tot en met de laatste scène bekeken? Welke journalistieke verhalen zijn ons bijgebleven omdat ze fenomenaal verteld waren, een groot onderwerp dichtbij brachten of de universele betekenis lieten zien van een klein bericht? Wat bleef boeien, juist omdat het allemaal ook nog waargebeurd was?

Op donderdag 12 maart werd in Amsterdam voor de tweede keer het Jaarboek Verhalende Journalistiek gepresenteerd. Uit een aanbod van ongeveer honderdvijftig inzendingen uit Nederland en Vlaanderen – van krant, tijdschrift, radio, tv of internet – koos de redactie de tien beste verhalen. Bij de presentatie van het jaarboek ondervroeg presentator Margo Smit alle makers over hun project.

Makers gaven voor het jaarboek ook een uitgebreide toelichting op hoe hun bijzondere projecten tot stand kwam. De eerste drie verhalen staan inmiddels online: www.jaarboekverhalendejournalistiek.nl. Hou de site van het jaarboek en onze eigen website in de gaten, tot aan de conferentie van 16 april komen er er iedere week twee verhalen bij.

De redactie 2014 bestond uit:

Dagbladen:

Haro Kraak

Bram Vermeer

Tijdschriften:

Menno Bosma

Ingrid Cramer

Radio:

Joost Wilgenhof

Goof van de Winkel

Tv:

Henk Bas

Kees Schaap

Online:

Emiel Elgersma

Albertine Piels

Vlaanderen:

Stijn Tormans

Tom Vandenabeele

Hoofdredactie:

Henk Bas

Henk Blanken

Fieneke Diamand

Eindredactie:

Ingrid Cramer

San van de Ven

Insturen voor het jaarboek van 2015
Heb je zelf aan een prachtig verhalend project gewerkt – of ga je dat nog maken in 2015? Stuur het in voor het jaarboek. De redactie zal het gezamenlijk beoordelen en maakt uiteindelijk een selectie; een bloemlezing van de meest geslaagde, meest leerzame en meest inspirerende verhalende journalistieke projecten. Inzenden voor het jaarboek kan tot en met 5 december (of in overleg later, als je bijdrage later gepubliceerd wordt maar nog wel in 2014). Stuur je project naar: info@verhalendejournalistiek.nl.