Wat waren de allerbeste journalistieke verhalen van 2016, op radio, TV, online en in dag- en weekbladen, in Nederland en in Vlaanderen? Op vrijdag 3 maart presenteert de Stichting Verhalende Journalistiek ‘Meestervertellers 2016’ en vertellen de makers over hun verhaal.

Een redactie van 15 Nederlandse en Vlaamse journalisten las, keek en beluisterde honderden journalistieke bijdragen en kozen er de tien uit die het beste gebruik maken van literaire stijlmiddelen om journalistiek te brengen die het publiek bij de kladden grijpt.

Meestervertellers 2016

De Meestervertellers van 2016, die de allerbeste journalistieke verhalen van het afgelopen jaar maakten, zijn geworden:

  • Chris Bajema – Man met de microfoon (www.manmetdemicrofoon.nl)
  • Lander Deweer – Voorbij de dorpel de beestenboel (Puskas)
  • Maud Effting & Huib Modderkolk – Van golden boy tot total loss (de Volkskrant)
  • Ana van Es – Nachttrein naar Basra (de Volkskrant)
  • Ester Gould & Sarah Sylbing – Schuldig (Human)
  • Rik Kuiper – Einde op de Everest (de Volkskrant)
  • Sander Pleij – Altijd vertrouwen (Vrij Nederland)
  • Laurens Samsom & Frederick Mansell – Team Gaza (BNN / Vara)
  • Michel Vanhove & Jan Stevens (eindredactie) – 4×7 (Canvas)
  • Joost Wilgenhof – Het Wilgenhof Geheim (RadioDoc)

De anti-held

Thema van deze avond is de antiheld. Een antiheld is een boeiende, maar complexe personage. Hoe geef je hem gelaagdheid, zonder te vervallen in een karikatuur van de zijïge sukkel, de eeuwige verliezer of de regelrechte lul? En hoe wek je de sympathie van de lezer, kijker of luisteraar voor de antiheld? De beste verhalende journalistiek wordt samengebracht op de site van de Stichting Verhalende Journalistiek. De makers lichten toe hoe hun verhaal tot stand is gekomen.

Op vrijdag 3 maart zetten de makers van de tien beste Nederlandse en Vlaamse journalistieke verhalen hun gereedschapskist open voor het publiek. Wat is de relatie van de maker met de hoofdpersoon, hoe geeft hij hem zijn stem en hoe krijgt hij het publiek mee in het verhaal?

Voor het eerst: publieksprijs

De Vrienden van de Stichting Verhalende Journalistiek hebben dit jaar voor het eerst een overall winnaar gekozen. Zij bekeken, beluisterden en lazen de tien bijdragen en kozen daaruit één Meesterverteller die de publieksprijs wint. De winnaar wordt op 3 maart bekend gemaakt.

Vanaf dan zijn ook alle verhalen te lezen, bekijken en te beluisteren op de site van de Stichting Verhalende Journalistiek – met naast een toelichting van de maker(s) ook een uitleg van de redactie: waarom is dit verhaal één van de tien beste journalistieke verhalen?

Presentatie Meestervertellers

logo-meestervertellers500px

3 maart, 20.00u. (inloop vanaf 19.30u.)

Locatie: Universiteitstheater Amsterdam

Prijs: €10,- (regulier) / €7,50 (voor Vrienden van de Stichting Verhalende Journalistiek en (voltijd) studenten, op vertoon van een collegekaart)

Kaartjes zijn te koop in de webshop.

Bekijk nu alvast Meesterverteller 2015