Wat waren de beste journalistieke verhalen van 2017 uit Nederland en Vlaanderen? Uit maar liefst 120 Vlaamse en Nederlandse journalistieke verhalen koos een redactie de tien beste, die hun thema en personages met literaire stijlmiddelen, originaliteit en emotie op bijzondere wijze tot leven wisten te brengen.

Op donderdagavond 8 maart werden de tien beste journalistieke verhalen in de categorieën lezen, luisteren, kijken en klikken in Pakhuis de Zwijger gepresenteerd. De makers lichtten toe hoe zij hun verhaal vormgaven en welke keuzes ze daarin hebben gemaakt. Ook vertelden de hoofdpersonen uit een aantal van de verhalen hoe het is om centraal te staan in een journalistieke productie.

Publieksprijs
Een publieksjury, bestaande uit vrienden van de Stichting Verhalende Journalistiek, koos uit de tien genomineerden de overall winnaar. Deze publieksprijs ging naar Maartje Duin, maker van de radiodocumentaire ‘De Verdwijners’, over de wens en mogelijkheid om je hele leven achter je te laten en spoorloos te verdwijnen. De jury was onder meer enthousiast over de goed gekozen personages en beeldende scènes. Het mysterieuze element van de verhalen komt ook in vorm en klank tot uiting. Het thema is, hoe  actueel ook, verrassend en origineel uitgewerkt.

De tien beste journalistieke verhalen van 2017 zijn vanaf nu, met toelichtingen van de makers en de redactie, zijn hier te lezen.

De tien meestervertellers van 2017 zijn:
– Joyce de Badts – Een noodlottig toeval (NTR/VPRO)
– Jeroen van Bergeijk – Overleven als Uberchauffeur (de Volkskrant)
– Henk Blanken & Nina Blanken – Als de tijd stilstaat (de Volkskrant)
– Maartje Duin – De Verdwijners (NTR/VPRO)
– Piet Hein van der Hoek – De Stille Beving (NTR 2Doc)
– Jorien van Nes – Defending Brother No. 2 (VPRO)
– Nirit Peled & Sara Kolster – A Temporary Contact 
– Thomas Rueb – Hoe Laura H. terugkeerde uit het kalifaat (NRC Handelsblad)
– Freek Schravesande – Ria is weg (NRC Handelsblad)
– Laura Stek – De laatste dagen van Standing Rock (VPRO)

Foto: Ka Wing Falkena