El Tarangu

door Audiocollectief Schik

In 2003 krijgt de Vlaamse wielerheld Lucien van Impe een vreemd telefoontje. Zijn oude rivaal José Manuel Fuente is in België en wil met hem afspreken. Op zich geen ongewoon verzoek, maar er is één probleem: wielrenner Fuente is officieel al zeven jaar dood. Toch gaat Lucien op de uitnodiging in…

Het verhaal

El Tarangu – Audiocollectief Schik – VPRO

Toelichting maker

“El Tarangu is een zesdelige podcastreeks waarin wij op zoek gaan naar een man die eigenlijk in zijn graf hoorde te liggen. Langs Noord-Spaanse bergflanken en Vlaamse wielercafés komen we terecht in een wereld van oude helden, onbetrouwbare bronnen en gestoorde geesten. We komen steeds dichter bij de waarheid, tot we botsen op leugens uit ons eigen verleden…

Door verhalende journalistiek met ons gevoel voor vorm, stijl en ritme te situeren in de wereld van de topsport, beoogden we een nieuw publiek aan te boren. En zodoende mensen kennis te laten maken met het medium podcasts en verhalende journalistiek.

El Tarangu luistert met zijn cliffhangers en flashbacks als een Netflix-serie. Deze narratieve technieken steunen altijd op diepgravend journalistiek onderzoek. De eerste maanden van het werkproces worden volledig hieraan gewijd. Pas als er een sterke basis van geregistreerd onderzoek is (o.a. interviews met subjecten en experts) en we ver genoeg staan in de oplossing van de onderzoeksvraag, gaan we aan de slag met verhalende elementen zoals vertelstructuur, sounddesign en spanningsopbouw.

El Tarangu draait om een mysterie. Het is de queeste naar Jose Manuel Fuente (en alle wendingen binnen de zoektocht) die de luisteraar aan zich bindt. Maar El Tarangu gaat over zoveel meer. Net als in onze eerdere productie BOB dient de vraag “Wat is er nu eigenlijk gebeurd?” als een vehikel om het over belangrijke universele thema’s te hebben. El Tarangu exploreert bedrog en vertrouwen. Wanneer is iets een leugen? Wat doet bedrog met ons innerlijk kompas? En waarom is onze angst voor de waarheid soms groter dan ons verlangen?

Deze thematiek past binnen een reeks van ‘imposters’ waar onze maatschappij zo gefascineerd mee is. Denk aan de Youtube-reeks, televisieserie en podcast rondom het Theranos-schandaal, de twee documentaires die gemaakt zijn rondom Fyre Festival en de media-aandacht voor Anna Delvey. Na publicatie ontvingen we dan ook veel mails van luisteraars over hun eigen ervaringen rondom bedrog. Zowel de ‘bedriegers’ als de ‘bedrogenen’ voelden de nood over hun ervaringen te praten.”

Biografie

Foto door Sanne Delcroix

Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist leerden elkaar kennen in de opleiding Woordkunst aan het Antwerpse Conservatorium. Twee Belgen en één Nederlander die zich alle drie bezighouden met theater, schrijven en radiomaken. SCHIK maakt audioverhalen voor thuis en op locatie. In radiodocumentaires, podcasts, sounddesign en live performances zoekt SCHIK naar de grens tussen verhaal en ervaring, de grens tussen radio en theater. SCHIK maakte in samenwerking met VPRO de podcasts Roes (2016), BOB (2017) en EL TARANGU (2019). BOB won de publieksprijs bij De Tegel, werd tijdens de Dutch Podcast Awards uitgeroepen tot de beste podcast van 2018 en kreeg een eervolle vermelding bij De Zilveren Reissmicrofoon. In samenwerking met de Standaard creëerden ze de podcastserie Uitgesproken. Voor het Oorzaken Festival maakten ze de audiowalk Blijkbaar Heb Je Nog Ongeveer Hetzelfde Nummer, die werd geselecteerd voor IDFA Doclab 2016.

Toelichting redactie

Schik heeft een prachtig fijngevoelige podcastserie gemaakt over een onderwerp dat niche lijkt, maar uiteindelijk breder blijkt te zijn. Door de uitstapjes leer je veel over pathologisch liegen en eigen dood faken. De spanning of ze de man zouden vinden was op de achtergrond telkens aanwezig. Ook al heb je niets met wielersport, de eerste twee afleveringen voelen als een koers. Het ritme en de stijlelementen zetten je weer terug in de zetel naast je vader op zondagochtend terwijl je samen de wielerkoers keek.

Meestervertellers

Jaarlijks brengen we de beste Vlaamse en Nederlandse verhalende journalistiek in beeld, tekst en geluid digitaal samen in Meestervertellers.