Ik was voor de Correspondent al een tijd aan het schrijven over de ruimte en ruimtevaart. In het boek In lichtjaren heeft niemand haast, dat in 2021 verscheen, was het koloniseren van de ruimte een klein onderdeel. Dat wilde ik graag nog verder uitwerken.
Toen ik in 2023 werd gevraagd om het essay voor de Maand van de Filosofie te schrijven, vond ik dat een goede aanleiding om daar verder op in te gaan. Na het schrijven van het essay hebben we een theatercollege gemaakt, dat heel goed werd ontvangen. Toen hebben we besloten om nog een stap te zetten, zodat het een soort drietrapsraket werd van verschillende vormen. Die lange aanloop vond ik zelf heel fijn: dan weet je op den duur goed wat je wilt vertellen.
Live journalistiek
Ik houd heel erg van de vorm van live journalistiek. Als ik iets vertel, komt het vaak beter over. In een essay wijd je uit: in deze vertelvorm moet je in een uur tot de kern komen. Dan ben je puntiger. Bovendien bereik je in het theater een ander publiek, en ik wilde dit verhaal aan zoveel mogelijk mensen laten horen.
Door het gebruik van muziek en decor kon ik het verhaal op een emotionelere manier vertellen. Ik merk dat het dan anders binnenkomt bij mensen. Het is meer een beleving dan enkel het journalistieke verhaal.
Dit verhaal is inmiddels nog veel relevanter geworden dan toen ik het speelde, door de recente politieke ontwikkelingen. Ik had een paar jaar geleden niet voorzien dat het allemaal zo uit de hand zou lopen buiten de dampkring. De nabije ruimte staat enorm onder druk, en mensen beginnen daar nu pas een beetje aandacht voor te krijgen. De machtigste mensen hebben het op buitenaardse grondstoffen en business opportunities voorzien, wat een heel groot probleem kan worden voor de democratie. Je kan daar zoveel geld verdienen, dat je feitelijk de hele wereld kunt kopen.
Familieverhaal
Mijn eigen familieverhaal zit ook in de voorstelling. Ik vind het belangrijk dat het publiek kan meeleven en dat is makkelijker als het ook persoonlijk word. Ik heb in mijn verhalen altijd veel persoonlijke informatie, omdat het ook je eigen perspectief ten opzichte van een onderwerp duidelijk maakt. En zeker bij een onderwerp als dit – kolonisatie – dacht ik: het is gek als ik niet mijn eigen geschiedenis daarin meeneem.