Man met de microfoon

door Chris Bajema, Manmetdemicrofoon.nl

Het verhaal

Man met de microfoon is het eerste radioprogramma zonder omroep. Radiomaker Chris Bajema gaat op zoek naar verhalen uit zijn eigen stadswijk. Daarbij stuit hij op bijzondere verhalen van de gewone mensen die de luisteraar aan het lachen maken, ontroeren en tot nadenken stemmen.

Bekijk het verhaal

Biografie

Chris Bajema (1971) is een radio- en theatermaker. Hij begon ooit als verslaggever bij Radio 1, maar richtte zich in de loop der jaren steeds meer op het maken van langere verhalen. Dat resulteerde in een reeks radiodocumentaires en zijn 5-delige serie Een Grote Bruine Envelop. In die serie speelde het toeval bij het vinden van verhalen een grote rol. Naast zijn documentairewerk, regisseerde Bajema ook een aantal hoorspelen, waaronder Bommel en de serie Geluid Loopt die hij samen schreef met Jan Jaap van der Wal. In de podcast Man met de microfoon, een programma dat hij los van de omroepen maakt, combineert hij echte en bijna echte verhalen uit zijn eigen stadswijk. Bajema maakte afgelopen jaren ook een aantal kleine theatervoorstellingen met Paulien Cornelisse, waarbij geluid een grote rol speelt. Komende zomer speelt hij zijn (audio)voorstelling Rondvaart op theaterfestival De Parade.

Toelichting redactie

In Man met de microfoon komt een stadswijk tot leven via echte en bijna echte verhalen. Op straat, in zijn eigen buurt in Amsterdam, vindt radiomaker Chris Bajema verhalen die hij deelt met de luisteraars van zijn podcast. Exacte verwijzingen naar de buurt ontbreken, het zou ook iedere andere stad kunnen zijn. De losse afleveringen stelt hij rond een onnadrukkelijk thema samen, dat subtiel raakt aan hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. Naast de straatvondsten, voegt Bajema fictieve scènes toe, die levensecht worden nagespeeld op locatie. Mensen die je zonder deze podcast ongemerkt op straat zou passeren, ontpoppen zich tot uitzonderlijke vertellers en opmerkelijke personages. Met deze podcast bouwt de radiomaker aan een nieuwe verhalenstad, waar de luisteraar de ander kan ontmoeten en zich kan verbazen over de bijzonderheid van het gewone leven. Een prijzenswaardig initiatief van Bajema, die als pionier in het Nederlandse podcast-landschap het heft in eigen handen neemt. Hij produceert, financiert en distribueert Man met de microfoon onafhankelijk.

Meestervertellers

Jaarlijks brengen we de beste Vlaamse en Nederlandse verhalende journalistiek in beeld, tekst en geluid digitaal samen in Meestervertellers.