Wie ben je en wie wil je worden? En wat als je jezelf opnieuw zou moeten uitvinden? In A New Beginning werkt fotograaf Cigdem Yuksel met jongeren die, na hun vlucht naar Nederland, op zoek gaan naar hun (nieuwe) identiteit.
Wie ben je en wie wil je worden? En wat als je jezelf opnieuw zou moeten uitvinden? In A New Beginning werkt Cigdem Yuksel met jongeren die als kind alleen naar Nederland vluchtten. Eenmaal hier gaan zij op zoek gaan naar hun (nieuwe) identiteit. De jongeren uiten zich met tatoeages, gedichten, rap of Instagram posts. Ze zien er cool en stoer uit, maar ze zijn ook kwetsbaar. Samen met Cigdem zijn zij op zoek gegaan naar een manier om hun verhaal te vertellen. Cigdem vroeg hen wat zij voelen als zij terugdenken aan hun reis, als zij denkenaan hun angsten, nachtmerries, het gemis van hun ouders. Welk beeld, vorm en kleur zien zij voor zich? Hoe zouden ze dat uitbeelden? Maar ze kijkt ook met de jongeren naar hun toekomst. Hoe zien ze zichzelf, nu en later? Waar halen ze kracht en plezier uit? Die dualiteit komt terug in de serie. Aan de ene kant zijn deze jongeren ontzettend veerkrachtig en hoopvol maar aan de andere kant hebben ze nog altijd last van
donkere herinneringen en gevoelens.
A New Beginning bestaat uit 12 foto’s en 4 quotes. De meeste geportretteerden zijn anderen dan de tieners uit de film, met uitzondering van Shiro en Hammoudi. Maar zij hebben allemaal een soortgelijke reis gemaakt. Doordat de reis, en aankomst in Nederland, al wat verder achter hen ligt, kunnen zij goed reflecteren op wat het voor hen betekend heeft. De serie is onder andere gepubliceerd in de Volkskrant, als cover van het VPRO magazine en in het 4FREE magazine van comité 4 en 5 mei (voor het onderwijs). De serie vormt de basis voor verschillende vormen van tentoonstellingen, zowel binnen als buiten. De QR codes in de expo ontsluiten de multimedia verhalen, en met do-it-yourself posters vormt A New Beginning de basis van het educatieve programma.
Credits Fotoverhalen
Fotografie: Cigdem Yuksel
Tekst en montage: Eefje Blankevoort
Samenstelling tentoonstelling: Frederiek Biemans
Vormgeving: Rick Verhoog (Studio Parkers)
Productie: Kay Fahner, Laura Verduijn
Engelse vertaling: Roxy Merrell, Ruth Hopkins
de tentoonstelling A New Beginning op het Mercatorplein in Amsterdam
de tentoonstelling bij FLOOR op de Hogeschool van Amsterdam
Foto’s door Cigdem Yuksel
Foto’s door Cigdem Yuksel
Toelichting maker
Toen we begonnen aan dit project maakten we als een van onze eerste werken een journalistieke serie in Bosnië Herzegovina. Beelden van tieners op de vlucht in hun slaapplaats: tentjes op modderige velden en in verlaten gebouwen. Een prima serie, die werd gepubliceerd in De Volkskrant. Maar bevestigden we daarmee niet het bestaande beeld van hulpeloze mensen? Wat we eigenlijk wilden was deze tieners juist neerzetten in al hun veelzijdigheid en hen zeggenschap geven. We heroverwogen het project en besloten een ander verhaal te vertellen. Geen ‘zielig’ vluchtelingenverhaal, maar een verhaal dat recht doet aan wie deze kinderen op de vlucht zijn: kwetsbaar maar ook volhardend, grappig, pubers. Volledig verteld vanuit het perspectief van de kinderen en met hen samen. Zo bleken ze bijvoorbeeld zelf te filmen, hun eigen materiaal is uiteindelijk een belangrijk onderdeel van de documentaire. Ook in het fotoproject gaat het om samenwerken. Door samen met de jongeren na te denken over het beeld dat ze van zichzelf wilden maken, kwam Cigdem tot de portrettenserie voor dit project.
Biografie
Cigdem Yuksel (1989) is fotograaf voor o.a. de Volkskrant. Ze won in 2016 de prestigieuze Zilveren Camera prijs met haar schrijnende portretserie van Syrische vluchtelingenkinderen die in schoenfabrieken werkten in Turkije. Ze deed onderzoek naar ons collectief visueel geheugen en de visuele representatie van moslima’s in Nederland.
Dit resulteerde onder andere in een veelbesproken onderzoeksrapport uit 2020 over de representatie van moslima’s in de beeldbank van het ANP.
Eefje Blankevoort is medeoprichter en directeur van documentaire productiebureau Prospektor. Ze maakt en produceert journalistieke projecten in allerlei vormen, van artikelen tot films, interactieve projecten en audioverhalen.
Toelichting redactie
Het is bijzonder hoe dichtbij we bij minderjarige vluchtelingen komen die op weg zijn naar Europa in alle onderdelen van het multimediale project Shadow Game. In het specifiek vond de Meestervertellersredactie de fotoverhalen aangrijpend en mooi uitgewerkt, waarbij fotograaf Cigdem Yuksel jongeren volgt die na hun vlucht naar Nederland op zoek gaan naar hun nieuwe identiteit. De jongeren hebben allemaal iets stoers en zelfverzekerds, maar het is Yuksel ook gelukt hun kwetsbaarheden te vangen. Het is duidelijk dat ze met veel aandacht naar hen heeft geluisterd en samen met hen hun dromen, angsten en toekomstbeelden vormgeeft in teksten, foto’s en video’s. Vooral de ik-vorm in de teksten voegt meer nabijheid toe, zodat je je volledig ondergedompeld voelt in de wereld van de jongeren.
Door: Mina Etemad
Meestervertellers
Jaarlijks brengen we de beste Vlaamse en Nederlandse verhalende journalistiek in beeld, tekst en geluid digitaal samen in Meestervertellers.