De jury voor de eerste narratieve beurs voor de podcast heeft gisteravond drie inzendingen genomineerd en een winnaar uitgekozen. De narratieve beurs bedraagt € 4000,- voor het ontwikkelen van een verhalende podcast. De beurs wordt morgen om half vier uitgereikt op het Oorzakenfestival in De Brakke Grond.

vergadering jury
vergadering jury

Genomineerd zijn : Jacqueline Maris & Gerrit Kalsbeek met hun podcast-idee “What’s up with the platteland”, Corlijn de Groot met “De Windroos” en Anne Martens met “In Therapy”.

De 39 inzendingen werden beoordeeld door een jury van gelauwerde internationale podcastmakers. Kaitlin Prest is een Amerikaanse “radio artist”, bekend van de podcast The Heart dat deel uitmaakt van de Radiotopia-familie. Eleanor McDowall is een Britse radio documentairemaker voor het succesvolle Radio Atlas en Falling Tree Productions. Sven Speybrouck is een Vlaamse radio- en televisiepresentator, bekend van de (radio-)programma’s Publiek Geheim en Interne Keuken. Saar Slegers is bestuurslid van de Stichting Verhalende Journalistiek en freelance wetenschapsjournalist, radiomaker en researcher voor televisiedocumentaires. Eef Grob, de juryvoorzitter, is freelance crossmediaprofessional met ervaring op het gebied van online en mobiele media.

Nederlandse verhalende journalistieke podcasts bereiken nog maar een klein publiek. De Stichting Verhalende Journalistiek en Grenzeloos Geluid onderzoeken, met steun van het Stimuleringsfonds van de Journalistiek, waar dat aan ligt. De beurs voor de beste verhalende non-fictie podcast maakt deel uit van dit onderzoek. De beurs is bedoeld om een maker te steunen bij het ontwikkelen van een levensvatbaar concept voor een verhalend journalistieke podcast. Projectleider Eef Grob gaat vervolgens de winnende podcast real-time testen en onderzoeken hoe een publiek en sponsors gevonden kunnen worden.