Koop nu een kaartje voor de Dag van het Grote Verhaal

fotoJohnFreeman-DeborahTreisman

John Freeman, oud-hoofdredacteur van het Britse Granta, is één van de sprekers op de tweede Dag van het Grote Verhaal, 9 februari in het Universiteitstheater in Amsterdam. Een dag vol inspiratie en praktische handreikingen over het maken van een groot verhaal. Hoe pak je het aan? Hoe betaal je het? En hoe krijg je het gepubliceerd? De kaartverkoop is inmiddels begonnen.

De Dag van het Grote Verhaal is een initiatief van de Stichting Verhalende Journalistiek, de VVOJ, FreeLancersAssociatie (FLA) en UvA Mediastudies. Naast John Freeman spreken onder meer Rik Kuiper (de Volkskrant) en Fréderike Geerdink (freelance journalist en Turkije-specialist). Dagvoorzitter is oud-VVOJ-directeur Margo Smit.

John Freeman schreef drie boeken. ‘Toen ik mijn eerste boek schreef, besefte ik dat ik dat moest opbreken in kleinere verhalen. Een boek van 80.000 woorden, dan heb je het over vijftien tot twintig grotere verhalen. En voor ieder verhaal moet je een aantal cruciale vragen hebben die intrigerend genoeg zijn om de aandacht van de lezer vast te houden – en ook die van jou zelf.’

Naast de keynotes worden er ook verscheidene TED-talks gehouden, waarin makers van grote verhalen vertellen hoe zijn hun verhaal hebben weten te realiseren. Welke problemen waren er? Wat waren hun dilemma’s?

Op de avond van de Dag van het Grote Verhaal, ook in het Universiteitstheater, wordt ‘Meestervertellers, de beste verhalende journalistiek van 2015’ (voorheen Jaarboek) gepresenteerd. Makers van de beste Nederlandstalige verhalende journalistiek betreden die avond het podium om aan een intiem publiek van makers te vertellen hoe hun productie tot stand is gekomen.

Kaartjes voor de Dag van het Grote Verhaal, de presentatie van ‘Meestervertellers’ en het diner tussendoor koop je in onze webshop.

Het programma van de Dag van het Grote Verhaal ziet er als volgt uit:

Dag van het Grote Verhaal:

Datum:           9 februari 2016

Locatie:           9.30-17 uur in theaterzaal UvA

Nieuwe Doelenstraat 16-18, naast café De Jaren, Amsterdam

9.00                 Inloop

9.30-10.00     Openingspeech door Mark Deuze: De journalistiek verandert, welke kansen biedt dat voor freelancers?

Deuze is hoogleraar journalistiek bij UvA Mediastudies en doet onderzoek naar hoe het journalistiek vak verandert en met name ook naar de rol en kansen voor freelance journalisten. Zijn onderzoek biedt stof tot nadenken.

10.00-10.10   TEDtalk

Freelance journalisten vertellen door de dag heen in sessies van tien minuten over hun grote, bijzondere projecten, wat er mis ging en wat ze daarvan geleerd hebben.

10.10-11.00 Eerste keynote: Rik Kuiper Wat maakt een idee geschikt voor een groot project?

Rik is redacteur bij de Volkskrant en geeft daar een cursus verhalende journalistiek. Rik neemt je mee op brainstorm en legt uit hoe hij zelf de krantenkolommen scout op zoek naar mooie verhalen.

11.00-11.30   Pauze

11.30-11.50   TEDtalks

11.50-12.40   Tweede keynote: John Freeman Hoe pak je dat aan, een groot project?

Freeman is oud-hoofdredacteur van het Britse literaire tijdschrift Granta en tegenwoordig hoofdredacteur van het nieuwe literaire tijdschrift Freeman. Gelijk in het eerste nummer stonden al verhalen van Murakami, David Mitchell en Dave Eggers. Maar ook van onbekende auteurs uit Soedan en andere delen van de wereld. Freeman is dan ook expert in het begeleiden van schrijvers. Hoe bouw je een relatie op met je opdrachtgever als je langere tijd aan een project werkt? En hoe pak je dat aan, een groter project?

12.40-13.00   TEDtalks

13.00-14.00   Lunch in café De Jaren

14.00-14.20   TEDtalks

14.20-14.45   Derde keynote: Brigit Kooijman Van denken naar doen

Brigit Kooijman, freelance journalist voor onder meer NRC Handelsblad en oud-bestuurslid van FLA, ruimde een jaar geleden haar agenda leeg om een boek te schrijven. Ze huurde professioneel advies in en koos voor een zakelijke aanpak. Deze dag vertelt ze over haar ervaringen.

14.45-15.05   Vierde keynote: Fréderike Geerdink Mini-workshop onderhandelen

Geerdink woonde en werkte in oost-Turkije, in het Koerdische deel van het land, tot ze vlak voor de burgeroorlog begon het land werd uitgezet. Door de krimpende budgetten van redacties, is het steeds moeilijker om als freelance journalist te leven van het schrijven van buitenlandverhalen en Geerdink specialiseerde zich dan ook in het onderhandelen. Ze geeft daar al langer workshops over en zal tijdens deze dag ook kort uitleggen hoe je met het geweldige plan dat je deze dag hebt uitgewerkt ook de andere kant van de tafel overtuigt.

15.05-15.15   TEDtalk

15.20-15.50   Pauze

15.50-17.00   Panelsessie o.l.v. Tanja van Bergen (directeur VVOJ). Journalistieke vernieuwers en subsidieverstrekkers gaan met de billen bloot: hoe kom je tot een werkbaar model voor je nieuwe plan?

17.00-19.30   Borrel in café De Jaren met een lopend buffet voor wie ook naar het avondprogramma komt, Meestervertellers, de presentatie van de beste tien verhalende journalistieke producties 2015 in Nederland en Vlaanderen.

Avondprogramma

19.30-22.00   Meestervertellers

De Nederlands-Vlaamse redactie van de Stichting Verhalende Journalistiek lees, keek en luisterde naar honderden Nederlands en Vlaamse verhalen die in 2015 in de Nederlandstalige media verschenen. Ze selecteerde de beste tien en vroeg de makers om een toelichting.

Was in veel verhalen uit 2014 de journalist zelf nadrukkelijk aanwezig, steeds vaker als ‘ik’, in de oogst van 2015 vielen de dolende personages op. Ze migreren of vluchten, zoeken een partner of een vermist familielid, verlangen terug naar andere tijden of zijn on the road. Presentator Margo Smit laat deze avond alle tien producties de revue passeren en reconstrueert samen met de maker(s) hoe ze tot stand zijn gekomen.