De livecast

“Mensen zeggen dat twee vrouwen het Weinstein verhaal hebben onthuld, maar eigenlijk zijn het er drie,” schrijven Megan Twohey en Jodi Kantor in She Said. In dit boek reconstrueren twee New York Times verslaggevers het meeslepende onderzoek naar Harvey Weinstein, dat in 2017 de #MeToo-beweging opruide. De derde persoon waar ze op doelen is Rebecca Corbett, hun eindredacteur bij de Amerikaanse krant. Corbett heeft de twee verslaggevers begeleid in hun onderzoeksproces. 

In deze livecast gaan we in gesprek met onder meer Rebecca Corbett en Xandra Schutte, hoofdredacteur bij De Groene Amsterdammer, over narratieve technieken in onderzoeksverhalen. Hoe begeleid je verslaggevers het beste in hun verhaal? Hoe waak je ervoor dat het stuk niet een opsomming van feiten wordt, maar een spannend verhaal met een opbouw, climax en einde? En wanneer begin je over narratieve technieken te denken, als je ook nog steeds aan het speuren met naar nieuwe informatie? Welke narratieve technieken werken in onderzoeksverhalen, die zo zorgvuldig en tegelijkertijd helder en begrijpelijk geschreven moeten zijn?

Naar de livecast

 Kijk deze True Stories Livecast terug via onze Facebook Live. Of bekijk de video hier terug. 

 

Over She Said

In She Said reconstrueren New York Times verslaggevers Jodi Kantor en Megan Twohey hun onderzoek naar de beschuldigingen van seksueel misbruik van Harvey Weinstein. Verschillende verslaggevers hebben jarenlang geprobeerd de waarheid over de Hollywood magnaat boven water te krijgen. Geruchten over zijn slechte gedrag circuleerden al lang. In 2017 startten Kantor en Twohey hun onderzoek onder begeleiding van Rebecca Corbett. Het resultaat: een verhaal dat een Pulitzer Prijs won en de internationale MeToo-beweging opruide. In She Said beschrijven Kantor en Twohey de ontdekkingen, maar ook de speurtocht. De twee pluizen telefoonboeken uit, liggen in de struiken te wachten tot een bron thuiskomt en hebben tientallen geheime ontmoetingen. Bovendien beschrijven ze wat er gebeurt als het verhaal gepubliceerd wordt. Niets had hen kunnen voorbereiden op de storm die op 5 oktober 2017 losbarstte. In enkele dagen deelden vrouwen over de hele wereld hun ervaringen met seksueel misbruik op de werkvloer onder de vlag van #MeToo.

She Said koop je hier.

Biografie Rebecca Corbett

Rebecca Corbett wordt vaak benoemd in She Said als een reminder dat je zo’n groot verhaal nooit alleen kan schrijven. Corbett leidt het onderzoeksdepartement van The New York Times. Hiervoor was ze een masthead-editor, een bedrijfsredacteur en bureaujournalist in Washington D.C. In haar carrière heeft verschillende Pulitzer Prize verhalen geredigeerd bij The Times. Voordat ze bij The Times kwam, werkte ze bij The Baltimore Sun, waar ze verschillende functies vervulde. Daar heeft ze haar gevoel voor journalistiek talent te spotten bewezen. Ze was onder meer een mentor van David Simon, die later bekend werd als schrijver en bedenker van The Wire. Voordat ze bij The Sun werkte, was Corbett redacteur bij The Journal Inquirer in Manchester, Connecticut. Ze begon haar journalistieke carrière als verslaggever bij The Central Maine Morning Sentinel in Waterville, Maine. 

Foto: Leslye Davis

Biografie Xandra Schutte

Xandra Schutte is sinds 2008 hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Eerder, van 1991 tot 1999, was ze kunstredacteur van het blad en zette ze de boekenbijlage Dichters & Denkers op. Nadat ze een jaar interim-hoofdredacteur van De Groene was geweest vertrok ze naar Vrij Nederland, waar ze van 2000 tot 2004 hoofdredacteur was. Daarna werkte ze als uitgever bij uitgeverij J.M. Meulenhoff. Xandra Schutte heeft veel geschreven over literatuur, kunst, feminisme en essays over meer sociologische thema’s. Ze was ook redacteur van literaire tijdschriften als Lust & Gratie(helaas ter ziele) en De Gids. In 2016 won ze De Gouden Ganzenveer vanwege haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal.

 

Foto: Bob Bronsof

Contact

Adres:

Postbus 15899
1001 NJ Amsterdam
Nederland

E-mail:
info@verhalendejournalistiek.nl