True stories

Hoe schrijf je een non-fictie bestseller? – Patrick Radden Keefe

Vrijdag 3 juli 2020

Patrick Radden Keefe, bekend van o.a. The New Yorker, deelt de ins en outs van het schrijven van zijn non-fictie bestseller Say Nothing (Zeg Niets). Van de vier jaar dat hij met het boek bezig was, besteedde hij 90 procent van de tijd aan de research en de outline. Slechts 10 procent van de tijd heeft hij daadwerkelijk geschreven. Dus hoe zag dat proces eruit? In een openhartig gesprek met Nederlandse journalist Inge Oosterhoff, vertelt Patrick Radden Keefe hoe je het beste een ​​waargebeurd verhaal vertelt en hoe je de waarheid kunt ordenen tot een meeslepend verhaal dat leest als een roman.

De podcast

Credits

Host en interview: Inge Oosterhoff
Montage, mixage en sound design: Wederik de Backer
Research: Inge Oosterhoff, Roos van der Lint, Evelien Kunst
Productie: Judith Eigeman en Laura Das
Senior productie: Evelien Kunst
Muziek: Chad Crouch
Audio fragmenten: Penguin Random House audio en de radio documentaire ‘The Chaplans Diary’ by Lorelei Harris voor RTE Radio 1.

Stichting Verhalende Journalistiek wordt ondersteund door de Stichting Democratie en Media, Pictoright, Lira Reproright, de Universiteit van Amsterdam en de Evens Foundation.

Luisteren kan ook via Apple Podcasts en Spotify.

Over de podcast

Patrick Radden Keefe deelt de ins en outs van het schrijven van zijn non-fictie bestseller ‘Say Nothing: A True Story of Murder and Memory in Nothern-Ireland’ (Zeg Niets). Van de vier jaar dat hij met het boek bezig was, besteedde hij 90 procent van de tijd aan de research en de outline. Slechts 10 procent van de tijd heeft hij daadwerkelijk geschreven. Dus hoe zag dat proces eruit? In een openhartig gesprek met Nederlandse journalist Inge Oosterhoff, vertelt Patrick Radden Keefe hoe je het beste een ​​waargebeurd verhaal vertelt en hoe je de waarheid kunt ordenen tot een meeslepend verhaal dat leest als een roman. Hij legt uit waarom hij toegang overschat vindt, waarom voetnoten creatieve vrijheid geven en hoe hij er achter kwam en accepteerde dat er ook verhalen zijn die hij niet hoeft te vertellen.

Een exclusief kijkje achter de schermen bij het schrijven van een boek met Patrick Radden Keefe. Hij leert je over de acht beats en hoe scenarioschrijven hem heeft geholpen het verhaal te schetsen en op te bouwen. Hoe het inkorten, schikken en structureren van scenes kunnen helpen het momentum van het verhaal gaande te houden en je publiek betrokken te houden. Zoals Radden Keefe het zegt: ‘Je hoeft de gedachte niet altijd af te maken.’ Een echte must-listen podcast voor iedereen met ambities om een ​​non-fictie bestseller te schrijven!

Over het boek Zeg Niets

In maart 2015 schreef Patrick Radden Keefe voor The New Yorker magazine het artikel ‘Where the bodies are buried’ over de in 1972 in Belfast verdwenen Jean McConville.

Jean McConville, moeder van tien kinderen, wordt in 1972 door gemaskerde mannen ontvoerd. Iedereen in de buurt weet dat de IRA verantwoordelijk is voor haar verdwijning, maar niemand durft erover te praten. Deze gruwelijke moord, een van de meest beruchte gebeurtenissen ten tijde van The Troubles, is het begin van het grote verhaal over het bittere conflict dat Noord-Ierland dertig jaar lang in zijn greep hield.

In 2019 kwam op basis van dit verhaal het boek Zeg Niets (Say Nothing) uit. Patrick Radden Keefe portretteert in dit meeslepende relaas radicale en onstuimige IRA-leden. Het boek won de National Book Critics Circle Award for Nonfiction, staat in de top 10 beste boeken van het jaar van de Washington Post en The New York Times en is door Time Magazine uitgeroepen tot beste non-fictie boek van 2019.

Bestel het boek Zeg Niets hier!

Luister hieronder alvast een fragment van het boek Zeg Niets (Say Nothing) van Patrick Radden Keefe (credits: Penguin Random House Audio SoundCloud fragment) en bestel het boek (in het Engels of Nederlands) via de online boekenstand van Savannah Bay: de beste verhalende journalistieke boeken, speciaal geselecteerd voor True Stories online!

Biografie Patrick Radden Keefe

Foto door Philip Montgomery

Patrick Radden Keefe is schrijver en als journalist verbonden aan The New Yorker. Hij schreef The Snakehead en Chatter, en publiceerde in The New York Times Magazine, Slate en The New York Review of Books. Radden Keefe is commentator voor de BBC. Zijn journalistieke werk is vele malen onderscheiden. Zijn boek Say Nothing is de winnaar van de National Book Critics Circle Award for Nonfiction, staat in de top 10 beste boeken van het jaar van de Washington Post en The New York Times en is door Time Magazine uitgeroepen tot beste non-fictie boek van 2019.

Biografie Inge Oosterhoff

Inge Oosterhoff (1988) is freelance journalist en bestuurslid bij de Stichting Verhalende Journalistiek. Ze begon haar journalistieke carrière bij Dave Eggers’ oral history uigeverij Voice of Witness en publiceerde onder andere bij De Groene Amsterdammer en De Correspondent. Eind 2019 verscheen haar radiodocumentaire ‘Drie weken zonder Troubles’ bij Radio Doc, waarin Inge op zoek gaat naar twee Noord-Ierse vrouwen die ieder aan een andere kant van het Noord-Ierse conflict opgroeiden, maar in 1988 drie weken bij Inge’s gezin logeerden tijdens een idealistisch cross-community project.