True stories
The Immortal Life of Henrietta Lacks
Dinsdag 13 oktober 2020
De livecast
De meeste wetenschapsjournalisten dromen van het verhaal van Rebecca Skloot, auteur van de bestseller The Immortal Life of Henrietta Lacks. Dit boek gaat over de onsterfelijke HeLa-cellen van de vergeten patiënt Henrietta Lacks, een arme zwarte Amerikaanse vrouw. In de jaren vijftig werden kankercellen, zonder dat ze het wist, bij haar weggenomen. Skloot verdiepte zich tien jaar lang in het leven (en de dood) van de vergeten patiënte en haar beroemde cellen.
Hoe verwerkt Skloot haar zoekproces naar de familie van Henrietta in haar verhaal? En hoe structureer je zoveel technische informatie in een helder verhaal mét spanningsboog?
In deze livecast gaan we in gesprek over de verhalende technieken in The Immortal Life of Henrietta Lacks. Skloot schuift digitaal aan en in de studio zit wetenschapsjournalist Jop de Vrieze, die onder meer Allemaal Beestjes schreef over de rol van bacteriën in ons dagelijks leven.
Deze livecast is in samenwerking met de Vereniging Wetenschapsjournalisten in Nederland (VWN).
Kijk deze True Stories Livecast hier terug. Verspreiding of het delen van deze livecast is enkel toegestaan voor educatieve doeleinden voor Nederlandse of Vlaamse journalistiek.
Over The Immortal Life of Henrietta Lacks
Haar naam was Henrietta Lacks, maar de medische wereld kent haar als HeLa. In de jaren vijftig werden haar kankercellen zonder dat zij dat wist bij haar weggenomen. Met behulp van deze cellen, die letterlijk onsterfelijk zijn, werden de meest uiteenlopende geneeskundige ontdekkingen gedaan en rond de verkoop ervan ontstond een miljoenenindustrie. Het leven van Henrietta bleef echter vrijwel onbekend en ook haar familie wist tot ruim dertig jaar geleden niet van het bestaan van de cellen af. Rebecca Skloot vertelt het verhaal van de ‘HeLa-cellen’, maar laat ons vooral ook kennis maken met Henrietta, haar verleden en haar familie, die nog steeds worstelt met de nalatenschap van de cellen. Ze laat zien dat het verhaal van de familie Lacks onlosmakelijk verbonden is met de duistere geschiedenis van het experimenteren met Afrikaans-Amerikanen, het ontstaan van de ethiek binnen de biologie en de juridische strijd over de vraag of we de baas zijn over de materie waarvan we zijn gemaakt. The Immortal Life of Henrietta Lacks won verschillende prijzen, waaronder in 2011 de National Academies Communication Award voor beste creatieve werk dat bijdraagt aan het publieke begrip van de wetenschap. In de categorie beste non-fictie won het boek bovendien ook de Heartland Prize en de Salon Book Award.
Lees hier de proloog van The Immortal Life of Henrietta Lacks.
The Immortal Life of Henrietta Lacks koop je hier.
Biografie Rebecca Skloot
Rebecca Skloot is een bekroond wetenschapsjournaliste van wie artikelen zijn verschenen in onder meer de New York Times, O, The Oprah Magazine en Discover. Ze werkte als correspondent voor Radio Lab van de National Public Radio (NPR) en Nova ScienceNOW van de Public Broadcasting Service (PBS), en is redactiemedewerkster bij het tijdschrift Popular Science. The Immortal Life of Henrietta Lacks is haar eerste boek. Het kostte haar elf jaar om dit boek te schrijven en het werd direct een bestseller. Skloot woont in Chicago en is oprichter van The Henrietta Lacks Foundation. Momenteel is ze bezig aan een tweede boek over mensen, dieren, wetenschap en ethiek – een onderwerp dat dichtbij haar staat. Voordat ze aan de slag ging als schrijver werkte Skloots als technisch specialist in dierenasielen, spoedeisende hulp voor dieren en zelfs in een dierenmortuarium. Deze ervaringen hebben bij haar ethische vragen opgeroepen over de complexe relaties tussen mens en dier en de rol die dieren in het leven van de mens en de wetenschap spelen en andersom.
Biografie Jop de Vrieze
Jop de Vrieze begon tijdens zijn bacheloropleiding biomedische wetenschappen voorzichtig aan met freelancen. Hij volgde een master wetenschapscommunicatie, liep stage op de communicatie-afdeling van wetenschapsfinancier NWO en ging daarna, in 2008, fulltime aan de bak als zelfstandig wetenschapsjournalist. Hij combineert een vlotte pen en een kritische, brede blik. Van begin af aan lag zijn interesse vooral bij de verhalen op het snijvlak tussen wetenschap en maatschappij, wat onder meer resulteerde in de publicatie van de populairwetenschappelijke boeken Allemaal Beestjes, over de micro-organismen in en op ons lichaam, en De Karakterman, een wetenschappelijk onderbouwd boek vol tips over leefstijl voor de moderne man. In de loop der jaren nam hij een steeds kritischer, onderzoeksjournalistieke houding aan. In 2016 won hij samen met zijn vrouw Zvezdana Vukojevic de internationale AAAS Kavli Science Journalism Gold Award in de categorie grote krant, voor een artikel wat ze schreven naar aanleiding van de doodgeboorte van hun eerste zoon Mikki. Centraal stond de vraag waarom het Nederlandse geboortezorgsysteem er niet in wist te slagen om Mikki en andere kinderen zoal hij te redden.
Over Vereniging Wetenschapsjournalisten in Nederland
Deze livecast organiseren we samen met de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland (VWN). De VWN is een organisatie van en voor professionals op het gebied van de publiekscommunicatie over wetenschap en technologie. Het bevorderen van de kwaliteit en kwantiteit krijgt onder meer gestalte via het organiseren van excursies en workshops voor de leden om de vaktechnische en inhoudelijke deskundigheid te bevorderen; het denken en debatteren over nieuwe verdienmodellen voor wetenschapsjournalistiek en –communicatie in een veranderend medialandschap; het onderhouden van contacten met externe partijen zoals onderzoeksorganisaties en media; het samenwerken met zusterorganisaties in binnen- en buitenland en het lobbyen voor wetenschapsjournalistiek en –communicatie. Jaarlijks wordt ook de VWN-Publicatieprijs georganiseerd. Deze uitreiking is ingesteld journalisten te stimuleren over hun vakgebied en VWN-excursies te publiceren.