True stories

Zelfstandig een fotoverhaal maken en produceren – Ilvy Njiokiktjien

Vrijdag 17 juli 2020

Fotograaf Ilvy Njiokiktjien, lid van het internationaal geprezen collectief VII Photos, praat met Evelien Kunst over haar langetermijnproject Born Free. Tijdens dit gesprek gaan Kunst en Njiokiktjien dieper in op wat nodig is om zelfstandig een visueel gedreven lange termijn project te creëren en op meerdere platforms te publiceren.

De podcast


Credits

Research, host en interview: Evelien Kunst
Montage, mixage en sound design: Wederik de Backer
Productie: Brecht van der Meulen and Laura Das
Senior productie: Evelien Kunst
Muziek: Chad Crouch

Audio fragmenten: Uit de korte documentaire Afrikaner Blood door Elles van Gelder & Ilvy Njiokiktjien; Uit de korte documentaire Born Free door Ilvy Njiokiktjien and met dank aan het Nelson Mandela Fonds voor het gebruik van de Nelson Mandela quote.

Stichting Verhalende Journalistiek wordt ondersteund door de Stichting Democratie en Media, Pictoright, Lira Reproright, de Universiteit van Amsterdam en de Evens Foundation. Voor het Born Free project check www.bornfreegeneration.com.

Je de podcast ook via  Apple Podcasts en Spotify luisteren.

Over de podcast

Hoe heeft fotograaf Ilvy Njiokiktjien haar langetermijnproject Born Free tot een succes gemaakt? In 2012 won Ilvy Njiokiktjien samen met journalist Elles van Gelder de eerste prijs in de Digital Storytelling Contest op World Press Photo met hun multimediaverslag “Afrikaner Blood”. Dit verhaal over een commandokamp voor ultra-rechtse jongeren in Zuid-Afrika maakt deel uit van een langlopend project over de ‘born frees’.

Njiokiktjien blijft aan het project werken om te laten zien hoe jongeren het doen in Zuid-Afrika na de afschaffing van de apartheid. Het project, afgerond in 2019, resulteerde in een interactieve long-read, diverse internationale publicaties, een tentoonstelling in Museum Hilversum, een documentaire van de VPRO en een in eigen beheer uitgebrachte publicatie.

In een gesprek met fotografie- en mediaconsultant Evelien Kunst gaat Njiokiktjien dieper in op wat er nodig is om zelfstandig een visueel gedreven verhaal op lange termijn te creëren en op meerdere platforms te publiceren. Njiokiktjien vertelt hoe regel nummer één is om oprecht geïnteresseerd te zijn in je verhaal. Hoe belangrijk het is om tijd met je onderwerpen door te brengen en hun vertrouwen te winnen. Maar ook over hoe experimenteren en samenwerken je verhaal kunnen verrijken. Verder vertelt ze over het belang van je zaken goed georganiseerd hebben en het uitbreiden van je netwerk. De noodzaak om je eigen verlegenheid te overwinnen en jezelf en je werk voor te stellen aan redacteuren en andere mensen. Zoals Njiokiktjien het verwoordt: ‘The main struggle is not the making of the project. The main struggle is that you have to sell it.’ Een podcast die het waard is om naar te luisteren voor iedereen met ambities, en als je op het punt staat aan je eigen langetermijnproject te beginnen.

Biografie Ilvy Njiokiktjien

Foto door Jet van Gaal

Ilvy Njiokiktjien (1984) werkt als onafhankelijk fotojournalist en multimedia maker vanuit Nederland. Na de School voor Journalistiek in Utrecht ging ze als fotograaf aan de slag. Eerst voor Sp!ts en ANP, later als freelance fotograaf met veel opdrachten in Afrika. Haar landelijke bekendheid werd vergroot toen ze in 2013 werd benoemd tot Fotograaf des Vaderlands.  Njiokiktjien heeft verschillende grote fotografieprijzen gewonnen, waaronder twee awards bij World Press Photo. In 2014 won ze met een foto van de begrafenis van Nelson Mandela als eerste vrouw ooit de Zilveren Camera.

In haar werk focust ze op hedendaagse kwesties en sociale onderwerpen, met name in Afrika. Haar werk verschijnt regelmatig in toonaangevende nationale en internationale titels als The New York Times, NRC Handelsblad en Der Spiegel. Ze is lid van het prestigieuze fotoagentschap VII Photo Agency en ambassadeur van Canon.

Voor haar laatste project “Bron Free” volgde Ilvy jongeren die geboren werden rond de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika om te onderzoeken wat de dromen zijn van deze generatie, nu iedereen op papier gelijke kansen heeft. In 2020 wint ze met dit project veel prijzen, waaronder De Zilveren Camera Storytelling 2020 en De Tegel in de categorie Online. Door de  Stichting Verhalende Journalistiek werd zij voor dit project benoemd tot Meesterverteller 2019.

Biografie Evelien Kunst

Evelien Kunst is een fotografie- en mediaconsultant met meer dan 20 jaar ervaring in de fotografiewereld, marketing en educatie. Zij was directeur van NOOR, een internationaal vooraanstaand fotografen collectief. Werkte voor The Red Dot Agency, een creatief strategisch communicatie bureau. Bij World Press Photo heeft zij als projectmanager op de educatieafdeling jarenlang capaciteitsopbouwende projecten geleid in Afrika en Azië. Momenteel is zij werkzaam als programmamaker voor de Stichting Verhalende Journalistiek waarvoor zij zich, onder andere, bezighoudt met de organisatie van True Stories, een jaarlijkse conferentie met en voor verhalend werkende journalisten. Ook geeft ze regelmatig gastcolleges aan de ‘Danish School of Journalism’ en de Fotoacademie.