Terugblik Meestervertellersavond 2022

Samen met Vlaams cultuurhuis De Brakke Grond organiseerde Stichting Verhalende Journalistiek op 29 maart 2023 de Meestervertellersavond 2022.

Samen met Vlaams cultuurhuis De Brakke Grond organiseerde Stichting Verhalende Journalistiek op 29 maart 2023 de Meestervertellersavond 2022. De makers van de tien beste meeslepende en verassende non-fictie verhalen kwamen vertellen over hun maakproces, journalistieke keuzes en ontdekkingen.

 

Alle Meestervertellers spraken met de fantastische moderator Tim Wagemakers over hun verhalen aan de hand van vijf zorgvuldig gekozen thema’s en vragen.

 

Hoofdpersonen bijvoorbeeld. Hoe zoek je ze, welke personages zijn goede hoofdpersonages en hoe gedraag je je als je zelf een persoonlijke band het met je personages? Daarover vertelden Sezen Moeliker (Wie zorgt er nu voor de Oekraïners die strandden in Yerseke?) en Steven Crombez, Laura Uwase en Ken Kamanayo (De Metissen van België). Sezen Moeliker vertelde hoe ze in een gesprek met een conciërge op een basisschool terloops werd verteld over de Oekraïners op camping Zon en Zee. Uiteindelijk volgde ze de hoofdpersonages na heel wat nachtjes op de camping tot aan het Duitse Heidelberg, waar een deel aan een nieuw leven begon.

 

Tim Wagemakers vroeg Douwe Dijkstra en Abdiwahab Ali (Buurman Abdi) en Rasit Elibol (Met een paar stuivers) naar een onvermijdelijk onderdeel van goede verhalen maken: ongemakkelijke vragen stellen. Voor Rasit ging dat vooral over zijn eigen familie en het graven in zijn eigen verleden. Ook Abdiwahab Ali dook voor Buurman Abdi in zijn eigen verleden, onderwijl Douwe Dijkstra hem soms onderwierp aan moeilijke vragen (‘Waarom wil je die overvalscène niet zelf naspelen?’).

 

Helaas was Maarten Dallinga (Niet van de wereld) op welverdiende vakantie in Italië, maar gelukkig had hij een videoboodschap gestuurd waarin hij vertelde over zijn logeerweekend bij een reformatorisch gezin in Opheusden.

 

Ook werd er gepraat over de balans tussen (een dader) insinueren en journalistiek objectief blijven. Bart van Nuffelen, die samen met Lucas Derycke de podcast De kunst van het verdwijnen maakte, herkende een van de daders van de Antwerpse tunnelroof omdat hij een tijdje daarvoor zijn wasmachine was komen installeren. Menno Sedee (Van wie komen de briefjes dat het homostel moet ‘oprotten’ en anders een ‘kogel’ zal krijgen?) vertelde over zijn vermoeden wie de briefjes sturen en hoe je dat goed opschrijft.

 

Martijn Jeroen van der Linden en Thomas Bollen (Het waterwerk van ons geld) vertelden over het gigantische project dat ze samen met cartograaf Carlijn Kingma uitvoerden.

 

Als laatste kwamen Lotte van Gaalen (De man met de rammelaars) en Ianthe Sahadat, Elsbeth Stoker en Fleur de Weerd (Wie zijn mijn voorouders) het podium op voor het thema herinneringen. In beide producties spelen personages uit het verleden een grote rol. Lotte van Gaalen vertelde hoe ze een personage dat al lang geleden was verleden tot leven wekte in de podcast.

 

Na bijna twee uur ondergedompeld te zijn in de verhalende journalistiek was het tijd voor een borrel in het café van De Brakke Grond. Er werd nog lang nagepraat over de verhalen (en over alles wat daarbij komt kijken). Bij deze willen we de Meestervertellers van 2022 nog eens hartelijk feliciteren met hun titel, en het publiek bedanken voor hun komst!

 

Foto’s: Renate Beense