True Stories
Conferentie

1 juni 2022

Laat je inspireren door de mooiste ware verhalen

Op 1 juni 2022 keert de True Stories Conferentie terug, dit keer mét publiek in Beeld en Geluid Den Haag!

Bekende sprekers van binnen- en buitenland komen naar Den Haag om hun tips en tricks te delen. In een dagvullend programma met verschillende sessies zul je op meerdere manieren leren hoe je je jouw verhalende journalistieke skills verbetert. Zo gaan we het o.a. hebben over hoe we een droog nieuwsverhaal omzetten tot een boeiend narratief, en hoe je je als beginnend podcastmaker kan onderscheiden. Scroll naar beneden voor een overzicht van de sprekers, en koop via de button hieronder je toegangskaart voor de conferentie.

Sprekers

Chris de Stoop

Interview gemodereerd door Paulien Bakker (nederlandstalig)

De Belgische journalist Chris De Stoop werd vorig jaar bekroond met een oeuvreprijs door de VVOJ. In 2019 verscheen van zijn pen Wanneer het water breekt (over Vietnamese bootvluchtelingen), in 2020 Het boek Daniel (over een eenzame man die zondebok wordt en vermoord wordt) en onlangs verscheen Hemelrijk (over een corona-uitbraak in een zorgcentrum). In zijn keynote vertelt Chris over zijn werkwijze.

Lees verder

Paulien Bakker

Moderator van de interviewsessie met Chris de Stoop.

Paulien Bakker is oud-directeur van de Stichting Verhalende Journalistiek en auteur van twee literaire non-fictieboeken (‘Een romantisch volk’ en ‘Wat volgt op een vergissing’). Ze studeerde journalistiek en psychologie en werkte veel als verhalend journalist in Irak en Rwanda. Als story doctor helpt ze fotografen en journalisten in één-op-één sessies om het emotionele hart van hun verhaal te vinden.

Lees verder

Uwe H. Martin

Keynote (Engelstalig)

Hoe vertel je als journalist verhalen over complexe thema’s als klimaatverandering? De onafhankelijke journalist en visueel storyteller Uwe H. Martin heeft daar een antwoord op gevonden in de vorm van Slow Journalism, een constructieve vertelwijze waarin ruimte is voor het bieden van hoop. In zijn presentatie zal Uwe H. Martin vertellen over deze werkwijze en hoe het gebruikt kan worden in verslaggeving over de klimaatcrisis.

Lees verder

Annegriet Wietsma

Masterclass (Nederlandstalig)

Annegriet Wietsma is een gelauwerd documentairemaker, podcastmaker en schrijver, en is uitgeroepen tot Meesterverteller 2021 vanwege haar podcastserie De Deventer Mediazaak. In haar werk maakt ze veelvuldig gebruik van oral history interviewtechnieken, waar ze ook workshops over geeft. Tijdens haar masterclass neemt ze je aan de hand van vijf verschillende onderwerpen mee in haar podcast maakproces.

Lees verder

Els van Driel

Keynote (Engelstalig)

Els van Driel is freelance journalist en documentairemaker. Samen met Eefje Blankevoort heeft ze meerdere transmedia documentaireprojecten geregisseerd over ons (Europese) asielbeleid, zoals De Asielzoekmachine en De Deal. Hun laatste grote project, Shadow Game, is een (almaar uitdijend) transmedia project over tieners op de vlucht door Europa op zoek naar bescherming. Het bestaat uit een documentaire, follow up shortdocs, een fototentoonstelling, onderzoeksjournalistiek, EP (muziek), een adventure game en een impactcampagne. In deze sessie zal Els vertellen over hoe ze de het narratief hebben gemaakt vanuit het perspectief van de jongeren in samenwerking met hen en hoe nam het verhaal verschillende vormen aan. Hoe houd je regie in zo’n project waar ook een campagne aan vast zit? Hoe verhoud je je als maker tot je onderwerp en wanneer is het verhaal klaar?

Lees verder

Opoka Christopher p’Arop

Interview met Els van Driel (Engelstalig)

Opoka Christopher p’Arop is een journalist uit Zuid-Soedan die in 2016 in Nederland arriveerde via het Shelter City programma van Justice & Peace Nederland. Opoka vroeg asiel aan en inmiddels woont hij hier met zijn vrouw en twee kinderen. Opoka wil zich blijven inzetten als journalist. Zijn passie ligt bij data- en verhalende journalistiek. Momenteel neemt Opoka deel aan Journalistic Voices Diversified, een mentorprogramma van Evens Foundation in samenwerking met Are We Europe en Stichting Verhalende Journalistiek. Opoka zal Els van Driel interviewen over haar interactieve transmedia project Shadowgame, aan de hand van vragen die hij samen met de drie andere deelnemers van Journalistic Voices Diversified heeft voorbereid.

Lees verder

Chris Walter

Sessie machtsverhoudingen (Engelstalig)

Chris Walter is onderdeel van het kernteam van On Our Radar, een organisatie die al meer dan tien jaar samenwerkt met gemarginaliseerde groepen wereldwijd met als doel dat zij hun verhaal op hun eigen wijze en met hun eigen woorden kunnen vertellen. On Our Radar bestaat uit een interdisciplinair team van journalisten, digitale experts en veldwerkers, dat in samenwerking met lokale gemeenschappen vernieuwende, prijswinnende mediaverhalen maakt. Chris sluit aan bij de sessie over machtsverhoudingen tussen makers en personages.

Lees verder

Marjolein van de Water

Sessie machtsverhoudingen (Engelstalig)

Chef buitenland van de Volkskrant Marjolein van de Water (1979) studeerde in 2004 af als antropoloog aan de Radboud Universiteit, en werkte in de jaren daarna voor NGO’s in Mexico en Nederland. In 2011 maakte ze de overstap naar de journalistiek. Na een jaar op de buitenlandredactie van de Volkskrant te hebben gewerkt, verhuisde ze in het voorjaar van 2012 naar Rio de Janeiro en ging daar aan het werk als Latijns-Amerika correspondent voor de Volkskrant.

Lees verder

Joris Postema

Sessie machtsverhoudingen (Engelstalig)

Joris Postema is journalist en documentairemaker. In maart 2020 won zijn film Stop Filming Us de Movies that Matter Award op het gelijknamige festival. Stop Filming Us speelt in Noordoost Congo en onderzoekt westerse beeldvorming en de achterliggende machtsongelijkheid. In 2022 verscheen de documentaire Tussen Vis en Staal over het maatschappelijke belang van de armste professionele voetbalclub van Nederland: Telstar uit IJmuiden. In een sessie over de machtsverhoudingen tussen makers en personages, gaat Postema samen met andere journalisten in op zijn ervaringen hiermee.

Lees verder

Stephanie Bakker

Moderator van de panelsessie over machtsverhoudingen (Engelstalig)

Stephanie Bakker is verhalend journalist en multimedia storyteller. Als freelancer schrijft ze al vijftien jaar voor voor toonaangevende Nederlandse en buitenlandse kranten, tijdschriften en websites. Stephanie heeft interesse in maatschappelijke vraagstukken, internationale ontwikkeling en gelooft in de kracht van het persoonlijke verhaal. Samen met fotograaf Yvonne Brandwijk won ze een World Press Photo Award for Digital Storytelling voor Future Cities, een multimediaal project over vijf snelgroeiende wereldsteden. In maart 2022 verscheen het boek over dit project.

Lees verder

Raf Njotea en Lander Kennis

Podcastsessie (Nederlandstalig)

Raf Njotea en Lander Kennis zijn dit jaar uitgeroepen tot Meestervertellers 2021 voor hun audiodocumentaire Ouder. Raf en Lander hebben allebei een achtergrond in de televisie, maar besloten dit verhaal in de vorm van een podcast te vertellen. Hoe is het om je vanuit een ander vakgebied onder te dompelen in de wereld van de audiojournalistiek, wat zijn de overeenkomsten met schrijven voor tv, en wat de belangrijke verschillen? Deze en andere vragen beantwoorden Raf en Lander tijdens een Q&A met andere podcastmakers.

Lees verder

Mina Etemad

Podcastsessie (Nederlandstalig)

Van journalist en podcastmaker Mina Etemad verscheen vorig jaar de audiodocumentaire Volwassenen lachen niet, over intergenerationeel trauma en de impact van migratie op haar familie. Vanuit haar ervaring met het maken van dit audioverhaal, deelt Mina tips over hoe je je als beginnende podcastmaker op een creatieve manier kan onderscheiden van andere makers in het veld. Ook gaat ze in op de vraag hoe je op een unieke wijze waargebeurde verhalen kan vertellen aan de hand van audiomateriaal.

Lees verder

Maarten van Gestel

Podcastsessie (Nederlandstalig)

Trouw-journalist Maarten van Gestel werd in 2022 genomineerd voor de Tegel in de categorie ‘pionier’, voor de alternatieve verhalen die hij schreef over de coronacrisis. Vorig jaar maakte hij de overstap van schrijvende naar audiojournalistiek met de zevendelige podcastreeks De Schrik van Roden, over een 102-jarige NSB’er. Tijdens panelsessie vertelt Maarten over de do’s en don’t bij het maken van een eerste podcast.

Lees verder

Marjan Justaert

Moderatie (Nederlandstalig)

De Standaard-verslaggever Marjan Justaert startte in 2020 met het vertellen van verhalen via het spannende medium podcast. Ook bij De Standaard, trouwens. Intussen maakte ze met partner in crime Joris Van Damme de achtdelige reeks ‘Buitenbaan’ (over gewone mensen met een buitengewoon verhaal) en de debatpodcast ‘Groot Gelijk’ die nog steeds tweewekelijks een hot topic uitbeent. Marjan Justaert doceert ook een praktijkcollege communicatie en presentatie aan de rechtsfaculteit van de KU Leuven. Ze is ook redactielid voor Meestervertellers. Justaert modereert de podcastsessie die gaat over de do’s en don’t bij het maken van een eerste podcast.

Lees verder

Rik Kuiper

Sessie (Nederlandstalig)

Volkskrant-verslaggever Rik Kuiper kijkt in zijn vrije tijd onder de motorkap van journalistieke verhalen, hij onderwerpt ze aan een grondige inspectie en spoort rammeltjes op. Samen met schrijver Henk Blanken stond Rik Kuiper aan het roer van “de Verhalengarage.” Deze vorm van verhaal-analyse neemt hij nu mee naar de conferentie, voor een sessie vol praktische tips voor schrijvende journalisten. Dit jaar duikt Rik in een publicatie van Huib de Zeeuw en Kasper van Laarhoven over uitzettingen naar Soedan, die dit jaar is genomindeerd voor een Tegel.

Lees verder

Verhalengarage

Verhalengarage

Dit jaar bijt Rik Kuiper zich vast in een publicatie van Huib de Zeeuw en Kasper van Laarhoven over uitzettingen naar Soedan, dat dit jaar is genomineerd voor een journalistieke Tegel in de categorie Nieuws. Het artikel, gepubliceerd in NRC Handelsblad, toont aan dat Nederland ongedocumenteerde soedanese asielzoekers direct in de armen van de NISS leidde, de beruchte Soedanese inlichtingen- en veiligheidsdienst waarover sterke aanwijzingen zijn dat die uitgezette asielzoekers martelt.

Lees verder

Frank Westerman

Snijpracticum (Nederlandstalig)

Frank Westerman is landbouwingenieur en schrijver. Hij bereikte een groot lezerspubliek met De graanrepubliek (inmiddels 34e druk) gevolgd door onder meer El Negro en ik (bekroond met de Gouden Uil-literatuurprijs 2005), De kosmische komedie (2021) en recent Te waar om mooi te zijn (2022). Zijn werk verschijnt in zeventien talen. Tijdens zijn presentatie ontleed hij een exemplaar van zijn boek El Negro en ik (bekroond met de Gouden Uil-listeratuurprijs 2005). Letterlijk – met een stanley-mes, een scalpel en een pincet. Het is een snijpracticum, een anatomische les over de ingewanden van een boek. De presentatie van Frank Westerman wordt mede mogelijk gemaakt door de Vereniging van Wetenschapsjournalisten Nederland (VWN).

Lees verder

Sara de Monchy

Speeddaten (Nederlandstalig)

Theater- en podcastmaker Sara de Monchy (27) studeerde in 2017 als regisseur af aan de Toneelacademie Maastricht en deed daarna een journalistieke opleiding in Duitsland. Dit jaar tourt haar debuutvoorstelling Het Mysterie van de Grote Mensen (6+) door het land. Haar liefde voor fantasie, audio en theatrale vertelvormen komt samen in de NTR podcast Sara‘s Mysteries (8+) die dit jaar met veel lof werd ontvangen. Ze begeeft zich graag op het grensgebied tussen non fictie en theatraliteit. Deze ervaring zet ze in zodat deelnemers van de conferentie elkaar op een vrolijke wijze kunnen ontmoeten.

Lees verder

Moderator

Bahram Sadeghi

Bahram Sadeghi (1967, Iran) is de moderator van de conferentie True Stories 2022. Hij neemt plaats in het gloednieuwe mediamuseum Beeld en Geluid Den Haag.

Met een achtergrond bij de televisie, heeft Sadeghi zich in de afgelopen jaren vooral toegelegd op het schrijven van reportages en het modereren/organiseren van debatten. Zijn reportage “hoe ik in een laadruim naar Engeland belandde” werd in 2016 door de Stichting Verhalende Journalistiek uitgeroepen tot het beste verhaal uit de kranten.

Conferenties van afgelopen jaren

Sorry, No posts.

Dit vind je misschien ook leuk

Gerard van Westerloolezing

Deze jaarlijkse lezing is een eerbetoon aan een van de grondleggers van de verhalende journalistiek in Nederland, Gerard van Westerloo.

Meestervertellers

Jaarlijks brengen we de beste Vlaamse en Nederlandse verhalende journalistiek in beeld, tekst en geluid digitaal samen in Meestervertellers.

Meestervertellers Academie

Wil je meer leren over het toepassen van verhalende technieken in de journalistiek? Meld je aan voor de Meestervertellers Academie!