Meesterverteller Naomi Steijger nam ons op 12 september mee in het maakproces van haar podcast Zwermelingen. Tijdens de derde editie van De Meester vertelt vertelde ze onder meer hoe ze haar theaterachtergrond inzet bij het maken van verhalende producties.
Voor Zwermelingen is Naomi een jaar lang bijna ieder weekend in het Jammerdal geweest om de mensen daar te spreken. Ze vertrok altijd onvoorbereid richting het bos naast Venlo, slechts gewapend met een recorder en haar nieuwsgierigheid. Zonder vragen op papier moet je écht luisteren en reageren op wat er gezegd wordt, vertelde Naomi in het Torpedo Theater.
Die manier van interviewen zorgt ervoor dat je geen agenda hebt: je bent er echt om het verhaal van de mensen zelf te horen. De methode kost veel tijd, maar levert haar uiteindelijk wel de mooiste verhalen op. Een andere regel die Naomi aanhoudt bij het interviewen is dat de situatie niet moet veranderen zodra je op ‘record’ drukt. Je moet haast niet de gaten hebben dat er een opname loopt.
Niet alleen vertelde Naomi hoe zij als verhalende journalist te werk gaat, ook liet ze het publiek verschillende audiofragmenten van haar podcast horen. Vervolgens ging ze met het publiek in gesprek over het gebruik van bepaalde geluidsfragmenten. Mag je audio toevoegen die je niet zelf (op locatie) hebt opgenomen? Kan je bijvoorbeeld het geluid van een wolf of een walvis toevoegen aan een scène in het bos omdat het voor de sfeer versterkend werkt?
Uitgebreid ging Naomi in op het belang van een goede openingsscène. Zo meent ze dat een goede opening, in het geval van de podcast Zwermelingenmet muziek, van grote invloed is op de manier waarop luisteraars de rest van het verhaal ontvangen. De luisteraars moeten als hun ware eerst ‘hun harten openen’ – en kunnen daarna ook veel meer droge en feitelijke informatie aan.
Tot slot vertelde Naomi ook over het montageproces. ‘If you have a problem, make it worse,’ was wellicht dé quote van de avond. Naomi bedoelde hiermee dat als je tijdens de montage iets tegenkomt wat eigenlijk niet ‘mooi’ is, het beter is om dat uit te vergroten en bijvoorbeeld te benoemen dan om te proberen het te verbloemen.
Ben je benieuwd hoe andere Meestervertellers te werk gaan? Op donderdag 10 oktober vertellen Michael Persson en Gabriel Eisenmeier over hun productie Sterven om te bestaan en op vrijdag 15 november staan de schrijvende Meestervertellers Michel Maas en Denise Retera in het Torpedo Theater.