Ria is weg

door Freek Schravesande, NRC

Het verhaal

Op 11 december 1971, om drie uur ‘s nachts, verdween Ria Daanen, moeder van drie kinderen. Bijna een halve eeuw later is ze nog steeds vermist. Zou ze zijn vertrokken? Is er iets anders gebeurd? De familie die achterbleef, is erdoor getekend. Sommigen verdragen het lot, anderen kunnen de onwetendheid niet accepteren. “Alle scenario’s kunnen niet. En toch is het gebeurd.”

Bekijk het verhaal

Toelichting maker

Biografie

Henk Blanken

Freek Schravesande (1982) werkt sinds 2007 bij NRC Media. Hij was redacteur bij NRC Next en is nu verslaggever bij NRC Handelsblad. Hij schrijft over uiteenlopende onderwerpen, met als centrale vraag: hoe ziet de samenleving eruit? Het liefst is hij veel op straat, praat hij met ‘gewone’ mensen en maakt hij sociale reportages. In 2013 won hij een Tegel met een verhaal over een docent die zijn leerling een klap gaf. Hij studeerde criminologie aan de Vrije Universiteit en communicatiewetenschap en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam.

Waarom dit verhaal?

Ria is weg is het verhaal van de onverklaarbare verdwijning van een moeder van 3 kinderen en de gevolgen die 46 jaar later nog steeds voelbaar zijn. Een buitengewoon zorgvuldig portret van een afwezigheid, waarin alle achterblijvers een eigen stem krijgen. Freek Schravesande geeft in 20.000 woorden gestalte aan de complete geschiedenis achter een korte alinea uit een politierapport.

Toelichting redactie

Meestervertellers

Jaarlijks brengen we de beste Vlaamse en Nederlandse verhalende journalistiek in beeld, tekst en geluid digitaal samen in Meestervertellers.