Terugblik Meestervertellers 2023

Stichting Verhalende Journalistiek maakte in samenwerking met Vlaams cultuurhuis De Brakke Grond op 10 april 2024 de Meestervertellers van 2023 bekend.

Stichting Verhalende Journalistiek maakte op 10 april 2024 de Meestervertellers van 2023 bekend. In samenwerking met Vlaams cultuurhuis De Brakke Grond werd een avond georganiseerd waar de tien beste verhalende journalistieke producties van afgelopen jaar in het zonnetje werden gezet. 

Moderator Tim Wagemakers ging met de winnaars van deze prachtige, meeslepende en interessante verhalen in gesprek. De avond was opgedeeld in vijf verschillende thema’s, waarbij telkens twee winnende producties werden besproken. 

De avond trapte af met het thema Spullen. Wat als je uitgangspositie voor een verhaal spullen zijn in plaats van personages? Hoe maak je daar dan een verhalende producties van? Daarover vertelden Rianne Oosterom (Vrouwen van Trouw) en Naomi Steijger (Zwermelingen). Zo vertelde Rianne Oosterom onder meer hoe het haar lukte om van droog archiefmateriaal, vele bezoekjes op oude zolders en interviews met nabestaanden personages van vlees en bloed neer te zetten. 

Zware onderwerpen 

Meestervertellers Ibbe Daniëls en Ingrid Schildermans (Godvergeten) en Michael Persson, Sakir Khader en Gabriel Eisenmeijer (Sterven om te bestaan) gingen in gesprek over zware onderwerpen. Ze vertelden bijvoorbeeld hoe je een heftig, verdrietig en zwaarbeladen verhaal kan vertellen, zonder dat je kijkers of lezers afhaken omdat het te zwaar wordt. 

Vervolgens gingen winnaars Denise Retera (Al 27 jaar geen salaris, maar deze docent gaat door onder de trap) en Saskia Gubbels (Brandmeester) met Tim Wagemakers in gesprek over hoe je omgaat met een personage dat bekritiseerd wordt. Ze legden uit hoe je in contact komt met bijzondere personages, hoe je met hen in gesprek gaat en hoe je over ze schrijft, zonder zelf veroordelend te zijn. 

Hoe maak je een goed verhaal over iets dat heel groot is en al veel vaker is verteld? Meestervertellers Laura Stek en Rob Timmermans (Waar is Sarah?) en Tina Farifteh (The Flood) vertelden hoe zij met hun producties over het thema Vluchtelingen hebben geprobeerd mensen opnieuw te bereiken. Ze vertelden hoe ze probeerden het soms abstracte onderwerp concreet te maken, zodat het invoelbaar werd voor de luisteraars en toeschouwers. 

Rol als maker 

De avond werd afgesloten met het thema identiteit. Want welke invloed heeft je eigen rol als maker op je verhaal? Meesterverteller Kelly-Qian van Binsbergen (De Afhaalchinees) vertelde hoe belangrijk het voor dit verhaal was dat zij zelf ook onderdeel was van het verhaal. Bij winnaar Michel Maas (Alle dagen in de sportschool: ‘Ik beschouw mijn eigen lichaam als een kunstwerk’) was het omgekeerd: hij stond zelf heel ver weg van het onderwerp en juist daarom fascineerde het hem zo. 

Na anderhalf uur voornamelijk geluisterd te hebben naar de Meestervertellers, was het tijd om zelf met de winnaars in gesprek te gaan tijdens een borrel in het café van De Brakke Grond. Het was een prachtige avond en lang werd er nog nagepraat over de Meestervertellers. Bij deze willen we de Meestervertellers 2023 nogmaals feliciteren en het publiek bedanken voor hun komst. 

Hopelijk tot volgend jaar!

 

– Foto’s: Ruben den Harder