True Stories
Conferentie

2 juni 2021

Laat je inspireren door de mooiste ware verhalen

Save the date – Onlineconferentie True Stories 2 juni 2021

Pen gereed? Markeer alvast 2 juni in de agenda! Die dag organiseren we de onlineconferentie True Stories met onze nieuwe partner Beeld en Geluid Den Haag. Samen brengen we een onlineprogramma vol lezingen, workshops én netwerkmomenten van inspirerende journalisten die je alles vertellen over verhalende journalistiek. Vanuit hun gloednieuwe mediamuseum gaan we er alles aan doen om het conferentiegevoel – van onverwachtse ontmoetingen tot vertrekken met je hoofd bomvol nieuwe ideeën – ook online over te brengen. Kortom, de True Stories conferentie zoals je ‘m van ons gewend bent. Onze conferentie is dit jaar alleen toegankelijk voor al onze vrienden van Stichting Verhalende Journalistiek, dus nieuwsgierig naar onze conferentie? Word vriend en wees erbij! We zijn nog druk bezig met het samenstellen van het programma, dus houd onze kanalen in de gaten voor geregelde updates in de komende tijd.

Sprekers

Annejet van der Zijl

Sessie (nederlandstalig)

Met schrijver Annejet van der Zijl duiken we in de schrijversdilemma’s. Hoe structureer je een omvangrijk verhaal van duizenden woorden? Waar vind je de balans tussen het duiden van de historische contexten en hoe laat je tegelijkertijd het persoonlijke verhaal van je hoofdpersoon tot zijn recht komen? Hoe vind je uit alle archiefmaterialen en herinneringen die met je gedeeld zijn, één rode lijn voor jouw verhaal?

Lees verder

Karim Ben Khelifa

Sessie (engelstalig)

“We make sense of the world through stories and we remember it through experiences”, dat is het motto Karim Ben Khelifa. Hij is een van de pioniers op het gebied van digitale vertelvormen in de journalistiek. Van oorsprong werkte hij als fotojournalist en oorlogscorrespondent, maar hij wilde zijn verhalen invoelbaarder maken meer impact geven. Daarom zoekt hij sindsdien samenwerkingen op met diverse wetenschappers en technici van onder meer MIT, waar hij ook artist-in-residence is geweest. Met hen verkent hij nieuwe vertelvormen. Daaruit vloeide bijvoorbeeld The Enemy, bekroonde interactieve en immersieve productie over oorlogsstrijders. Hoe pak je zoiets aan? En wat kunnen we leren van zijn interdisciplinaire praktijk? En waarom zijn deze nieuwe vertelvormen zo geschikt voor verhalende journalistiek?

Lees verder

Willem Bosch

Sessie (nederlandstalig)

Tijdens de lockdown in april 2020 begon Scenarioschrijver Willem Bosch, bekend van Feuten, Van God Los en Penoza met gratis workshops filmscript schrijven. Met een flinke dosis humor, gewoon vanuit zijn eigen huiskamer. En nu leert hij ons hoe we een droog nieuwsverhaal kunnen omtoveren tot een aangrijpend scenario. Stap voor stap laat hij zien hoe hij een feitelijk achtergrondverhaal omtovert naar een ijzersterk verhalende productie, met scènes, hoofdpersonages en spanningsboog. Laat je inspireren door deze enthousiaste maker die ons leert te denken in scenario’s.

Lees verder

Carlos Spottorno & Guillermo Abril

Sessie (engelstalig)

Wat maakt een samenwerking in verhalende journalistiek nou succesvol? Volgens de Spaanse journalisten Guillermo Abril en Carlos Spottorno vergt het vinden van een goede werkpartner haast net zo veel tijd als eentje treffen in de liefde. Ze hebben namelijk behoorlijk wat ervaring op dit gebied. Spottorno en Abril geloven heilig in het reportersgeluk, maar zweren bovenal bij samenwerken in de journalistiek.

Lees verder

Saar Slegers

Sessie (nederlandstalig) aangeboden i.s.m. met Vereniging voor Wetenschapsjournalisten

Hoe maak je van een complex en wetenschappelijk onderwerp een spannend en begrijpelijk verhaal? Aan de hand van haar podcast De Man en de Maan (waarmee ze de VWN Publicatieprijs won) vertelt radiomaker Saar Slegers hoe een standaard sprookje kan helpen om de juiste personages te kiezen, welke informatie je vooral niet door een wetenschapper moet laten vertellen en hoe je spanningsbogen kan uittekenen om de lengte van je verhaal te bepalen. Daarnaast laat ze zien hoeveel bloed, zweet en tranen er schuilgaan achter een simpele scène van anderhalve minuut.

Lees verder

Alles voor een scène

Sessie (nederlandstalig)

In deze sessie duiken we in de journalistieke dilemma’s in de audiojournalistiek. Mag je stiltes langer laten lijken dan ze eigenlijk waren om spanning op te voeren? Hoever mag je gaan met suggesties opwekken in een verhaal over goed en slecht, een dader en een slachtoffer? Hoe lang mag je je luisteraar in het ongewisse laten totdat je toch meer informatie verklapt, die essentieel is voor het verloop van het verhaal? Aan de hand van Nederlandse podcasts behandelen we een aantal van deze dilemma’s met een panel van experts op het gebied van audiojournalistiek. Uiteraard halen we ook wederhoor bij de makers. Want wat hebben we over voor een scène?

Lees verder

Moderator

Bahram Sadeghi

Bahram Sadeghi (1967, Iran) is de moderator van de conferentie True Stories 2022. Hij neemt plaats in het gloednieuwe mediamuseum Beeld en Geluid Den Haag.

Met een achtergrond bij de televisie, heeft Sadeghi zich in de afgelopen jaren vooral toegelegd op het schrijven van reportages en het modereren/organiseren van debatten. Zijn reportage “hoe ik in een laadruim naar Engeland belandde” werd in 2016 door de Stichting Verhalende Journalistiek uitgeroepen tot het beste verhaal uit de kranten.

Dit vind je misschien ook leuk

Gerard van Westerloolezing

Deze jaarlijkse lezing is een eerbetoon aan een van de grondleggers van de verhalende journalistiek in Nederland, Gerard van Westerloo.

Meestervertellers

Jaarlijks brengen we de beste Vlaamse en Nederlandse verhalende journalistiek in beeld, tekst en geluid digitaal samen in Meestervertellers.

Meestervertellers Academie

Wil je meer leren over het toepassen van verhalende technieken in de journalistiek? Meld je aan voor de Meestervertellers Academie!