De beste verhalende journalistiek van 2021

De beste verhalende journalistiek van 2021

De beste verhalende journalistiek van 2021

Een terugblik op Meestervertellers 2021

Samen met De Brakke Grond en deBuren organiseerde Stichting Verhalende Journalistiek op 23 maart 2022 een inspirerende avond met de 10 Meestervertellers van 2021. Makers van verrassende en meeslepende verhalen kwamen vertellen over hun maakproces en werden in het zonnetje gezet door onze fantastische moderator Tim Wagemakers.

Voorwoord namens de redactie

Wat voor jaar was 2021? U zult misschien zeggen: het tweede jaar van corona, het jaar jaar van de overstromingen. Dat is allemaal waar, maar daaronder broeide de nieuwsgierigheid naar wat zich nou ècht heeft afgespeeld, ooit. Dat zagen wij, de redactie van Meestervertellers. Voor ons was 2021 het het jaar van het verhaal achter het verhaal.

Foto’s: Renate Beense

Over Meestervertellers

Meestervertellers is de jaarlijks selectie van de beste verhalende producties uit Nederland en Vlaanderen, een initiatief van Stichting Verhalende Journalistiek. De redactie van Meestervertellers bestaat uit Vlaamse en Nederlandse journalisten en werft zelf actief. Maar ook het publiek kon verhalen insturen – een zelfgemaakt verhaal, of een verhaal van iemand anders.

Alle in 2021 verschenen Nederlandstalige journalistieke verhalen konden meedingen in de categorieën Kijken, Luisteren, Beleven en Lezen. Na de redactiedag in januari 2022, waar de redactie discussieerde over de inzendingen en tot een top-10 kwam, werden de Meestervertellers op 23 maart 2022 gepresenteerd in De Brakke Grond in Amsterdam.

 

Bekijk de Meestervertellers van 2021

Foto: Saskia Vanderstichele

Alleen op een eiland in de Maas

door Stijn Tormans Om aan corona, het publieke woke-debat, zijn eigen klaplong en eigenlijk heel de wereld te ontsnappen, besloot Tormans te vertrekken naar onbewoond eiland. Zo’n eiland moest hij wel eerst vinden, idealiter op de Maas. Zijn zoektocht, zijn verblijf en vooral zijn heerlijk mijmerende overpeinzingen zijn doorspekt van het schrijversvirtuosa.

Foto: Hans-Olof Utsi

In de ziel geraakt

door Maaike Borst Groningen is verscheurd door de gaswinning, Kiruna in Zweeds Lapland wordt verplaatst om mijnbouwschade te voorkomen. Wat gebeurt er als een gemeenschap in de ziel wordt geraakt? Als de dorpskerk barsten vertoont? Als het baken van lokale trots op een trailer wordt weggereden? Een verhaal over verlies en verandering, over oud én nieuw vertrouwen.

Foto: BIND

De Deventer Mediazaak

door Annegriet Wietsma Een podcast over hoe een schijnbaar eenvoudige moordzaak ontspoort in een nationale mediaklopjacht. Van verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment naar een hetze, waarbij feit en fictie een eigen leven gaan leiden. Een jarenlang mediatribunaal van BN’ers, talkshows, journalisten en amateurspeurders leidt tot de publieke veroordeling van de onschuldige Michael de Jong, ‘de klusjesman’.

Foto: Radio 1.

Ouder

door Raf Njotea en Lander Kennis Na een week in coma biecht Rafs Nigeriaanse vader Francis in een verwarde bui een geheim op. Dat hij eigenlijk 10 jaar ouder is dan zijn ex-vrouw en kinderen altijd dachten. Iets dat hij later weer ontkent. Als de ontboezeming één ding duidelijk maakt, dan wel hoe weinig Raf en de rest van het gezin weten van het levensverhaal van Francis. En het besef dat hun vader altijd een vreemde gebleven is in zijn eigen huis. Raf wil zijn papa’s verhaal écht leren kennen, voor het te laat is. Want wat als je vader niet is wie je altijd dacht dat hij was…

MH17-Tapes

door Nieuwsuur/ NOS op 3 MH17-Tapes vertelt het verhaal achter de MH17-ramp aan de hand van de afgeluisterde telefoontaps van hoofdverdachte Doebinski.

Foto: Kees van de Veen

Buiten de Muren

door Marjolein Knol Harry zat al tweemaal vast voor moord en draaideurcrimineel Bram stal voor de zóveelste keer een zakje snoep. Na lange gevangenisstraffen komen ze eindelijk vrij. Waarom is het zo moeilijk om op het rechte pad te blijven? 

Four Seasons in A Day

door Annabel Verbeke Een ferry voert dagelijks passagiers over de Carlingford Lough, een adembenemend fjord dat in het oosten de grens tussen Ierland en Noord-Ierland vormt. Terwijl de grens onzichtbaar voorbijschuift, brengt de korte overtocht uiteenlopende gevoelens aan de oppervlakte.

Lessons For Luca

door Salvador Gieling Ezequiel zit een gevangenisstraf uit van zes jaar. Zijn vergrijp: de verkoop van zijn eigen koe. Filmmaker Salvador Gieling, tevens de aangetrouwde neef van deze Cubaanse boer, kan er met zijn hoofd niet bij. En als hij het zelf al niet snapt, hoe krijgt hij het dan ooit uitgelegd aan zijn tweejarige zoontje Luca?

Shadow Game – A New Beginning (de fotoverhalen)

door Cigdem Yuksel en Eefje Blankevoort Wie ben je en wie wil je worden? En wat als je jezelf opnieuw zou moeten uitvinden? In A New Beginning werkt fotograaf Cigdem Yuksel met jongeren die, na hun vlucht naar Nederland, op zoek gaan naar hun (nieuwe) identiteit.

Jason

door Maasja Ooms De film volgt Jason van heel nabij terwijl hij worstelt met de psychische effecten van een traumatische jeugd, die alleen maar groter werd nadat hij op zestienjarige leeftijd door jeugdzorg werd opgesloten.

Laat je inspireren door ons archief

Archief: 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019 / 2020 / 2021

Contact

Adres:

Postbus 15899
1001 NJ Amsterdam
Nederland

E-mail:
info@verhalendejournalistiek.nl